13.1.2012 ob 18:13
Bravo Farol, super, da si se odločil za akumulacijski kamniti kamin, ti ne bo nikoli žal, to je definitivno dobra naložba.
l.p.
David
l.p.
David
Samojed Napisal:No, ob vsem navdušenju, ki kot je napisano stane 10 jurjev naj mogoče napišem kontra varianto - akumulacija toplote ni draga, v končni fazi lahko kupiš 500 kil skalovja za cca 50 evrov in izdelaš akumulacijo. Akumulacija je lahko tudi v obliki vode ali še kaj tretjega, v končni fazi namesto knauf in lesenih sten klasična gradnja z učinkovito izolacijo. Ni mišljeno da bi hvalil svoje delo, a tudi jaz s kaminom najcenejše variante, ki pretežno deluje toplozračno, zaradi nekaj cegla in betona v steni pa tudi z malce akumulacije, ogrevam dve nadstropji hiše (cca 140 kvadratov). Le da je mene stal 10x manj. Ima seveda tudi manjši izkoristek, res pa je da je pri meni sekundarni vir. Če bi bil primarni, bi verjetno skuril 2x več drv (cca 7 metrov) in posledično praktično nič kurilnega olja.
Ni namen mojega posta da bi hvalil sebe, ampak da se premisli kaj kdo želi, ker investicija ni majhna in če to ni primarni vir je za moje pojme škoda denarja. Z slabšim izkoristkom, a z boljšo akumulacijo imaš za cca isti denar krušno peč, v kateri lahko pečeš in na kateri lahko ležiš. Če le imaš prostor. Jaz ga žal v ta namen nisem imel.
kefig11 Napisal:akumulacija toplote je super.razlika s kamnitim ali pa s šamotom obdanim kaminom in s tulikivijem je ta, da ta finski kamen več kot 3krat hitreje vsrka toploto kot isto težek šamot in deluje po principu, da ga nabutaš z drvmi, nato ogenj gori 3-4 ure, potem pa kamin 24 ur toploto oddaja. to je edina bistvena razlika z navadnim kamnom, ki se zelo dolgo segreva. če nimaš časa cel dan kurit, potem je to velika prednost tega kamina, ki se odraža v ceni.
Samojed Napisal:ja včasih je kakšna stvar preveč dobra, da bi človek lahko verjel, Npr. Nunnauuni Blanka PL - 2 uri gorenja - 48 ur oddajanja toplote:-)kefig11 Napisal:akumulacija toplote je super.razlika s kamnitim ali pa s šamotom obdanim kaminom in s tulikivijem je ta, da ta finski kamen več kot 3krat hitreje vsrka toploto kot isto težek šamot in deluje po principu, da ga nabutaš z drvmi, nato ogenj gori 3-4 ure, potem pa kamin 24 ur toploto oddaja. to je edina bistvena razlika z navadnim kamnom, ki se zelo dolgo segreva. če nimaš časa cel dan kurit, potem je to velika prednost tega kamina, ki se odraža v ceni.
Prodajaj to v reklamnih letakih, s fiziko je pa skregano. Ne me basat, da zadevo "nafilaš" v 2 urah, oddajanje je pa 24 ur. Pa ne zaradi akumulacije, ker ne vem kaj ima finski kamen drugega v sebi kot slovenski ali pa hrvaški, ampak že zato, ker je peč na sliki prekleto majhna. Bi še držalo, če bi rekel da je to za 30 kvadratov, drugače pa niti pripbližno ne verjamem.
Sory, ampak te razlage ne kupim.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nunnauuni.com/material/attachments/tuotetieto-pdft/en/5yljGm1Be/Blanka_ENG.pdf">http://www.nunnauuni.com/material/attac ... ka_ENG.pdf</a><!-- m -->
Samojed Napisal:Čakaj,prej eno kurjenje 3 do 4 ure, zdaj 20kg na dan. Dokaži še, da teh 20kg skuriš v 3 do 4 urah, ne mi zdaj o enem dnevu. V enem dnevu tudi jaz skurim 20kg polen v navadnem kiperbušu in je zato tudi cel dan toplo.