valccek Napisal:Kakšen pa imate režim delovanja črpalke?
Mora biti črpalka nonstop vklopljena da voda cel čas kroži?
Ker če se ustavi, to pomeni da se ohlajajo tudi tla, če pa se preveč ohladijo, pa potem spet rabi precej časa da se zagreje.
Se vam potem črpalka sploh kdaj ugaša?
Hvala in lep pozdrav,
Tim
Jah, problem je sedaj točno ocenjevati, ker še ni nič izolirano....
Drugače pa termini laufanja niso dolgi, kolikor sem videl, TČ laufa enih 5-10 minut, potem se izklopi, par minut za tem še črpalka obtoka, vse skupaj počiva pol urce, potem se zopet zalaufa za ene 10 minu, ali manj.
Drugače zelo lepo drži temperaturo na nastavljeni, ni hudih nihanj. Opazil sem, da če imamo naprimer nastavljeno na termostatu na 22 stopinj in se skozi sončen dan segreje prostor na recimo 24 stopinj, potem zvečer TČ ne zalaufa šele, ko pride temperatura na 22 stopinj, pač pa ene pol stopinje prej. Kot bi računalnik preračunaval, kako hitro pada temperatura v prostoru :?:
Kontra je pri dvigu temperatur. Recimo da se konkretno prezrači, temperatura pade na recimo 20 stopinj, TČ zalaufa, počasi se začne dvigovati temperatura in TČ se zopet izklopi nekje pri 21,7 stopinjah, čeprav še ni dosežena 22. Vendar obtočna še deluje in "preostanek" tople vode lepo počasi potegne temperaturo nad 22 stopinj. Potem se vse skupaj ugasne.
V bistvu sistem (zrak-voda) vzdržuje 22 stopinj z zelo malimi odmiki, ne več kot za 0,2 stopinje v plus ali minus. Pa odpiraj okna kolikor hočeš. In mi ni jasno kako to naredi, ker je vsa hiša ogrevana preko talnega gretja in kolikor mi je to poznano, je tako ogrevanje z zamikom, ne ravno hitro odzivno :?:
V čem je fora? Če poslušam zunanjo enoto, ventilatorje, enkrat delujeta na polno, drugič se vrtita čisto počasi, potem so izklopljeni, spet drugič deluje le kompresor in se venta sploh ne vrtita.....včasih se vklopi še notranji elktro grelec, a le za kake tri minute....
Pojma nimam, kak režim je to, ampak nekako deluje. Oziroma ne vem, da bi bilo karkoli narobe, je pa res, da sem čisti zelenec na tem področju.
Največje presenečenje vsega skupaj mi je odzivnost talnega ogrevanja. Najbolj sem se bal opozoril drugih, da če me bo danes zeblo in bom dvignil temperaturo na termostatu, mi bo šele jutri toplo. Kar se je izkazalo za navaden bull***.
Eh, zdaj sem zopet toliko napisal, da se ne ve kaj sprašujem in kaj razlagam.....