PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
podoben primer sem rešil na enem objektu:
Zamenjan dvižni in povratni vod na do razdelilca talnega gretja. Ker so merilci pretoka nepovratnega tipa, jih črpalka zabija in zato ni pretoka..
MAX 68 Napisal:A tele slikce so pred reševanjem problema ali potem?
Ker jaz imam podoben pretok, pa čisto spodobno greje, res pa je da ne morem povečati pretoka.
Ne to so pretoki pred reševanjem problema. Po rešitvi so se kar konkretno spremenili.
Alpek,

mi lahko poveš kje si nabavil te razdelilce oziroma kdo ti jih je prodal in montiral?
Imam namreč isti model in sem ravnokar zamenjal vodo v sistemu z glizentinom, ker še ne ogrevamo.
hvala.
:wink: Vedno je dobro pogledat, kako se ventili odpirajo pred vgradnjo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
kremenček Napisal:Alpek,

mi lahko poveš kje si nabavil te razdelilce oziroma kdo ti jih je prodal in montiral?
Imam namreč isti model in sem ravnokar zamenjal vodo v sistemu z glizentinom, ker še ne ogrevamo.
hvala.

Nimam pojma, ker jih je nabavil tisti, ki mi je vgrajeval talno. Lahko ga pa vprašam.
Alpek,

prosim vprašaj ga. Koliko pa ti je računal za eno omarico (koliko je priključkov na omarico)?
lp
Da ne načenjam nove teme, ko je že tukaj bilo govora o pretoku...
Kolikšen je ponavadi pretok pri takšnem sistemu skozi talno gretje?
Pri meni je namreč tudi nekaj podobnega, mislim da 1-2 l/min, pri temperaturi cca. 30-35 stopinj, vendar sta dva nadstropja po cca. 70 m2.
Nekateri so mi rekli, da je včasih črpalka za vodo, ki je vgrajena v peč, prešibka, in da se je stanje bistveno izboljšalo po instalaciji dodatne črpalke za nadstropje.
Sam imam sicer črpalko ki je že vgrajena v plinski peči, nastavljeno na maksimalno in pretoka več ne morem povečati, vendar se pozimi vseeno ne zagreje.
Koliko pa mora biti razlika v temperaturi med dvižnim in povratnim vodom? Če je prevelika, najbrž tudi ne greje, kot bi moralo...

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Tim
Citat:da je včasih črpalka za vodo, ki je vgrajena v peč, prešibka,
Za temperature vode od 30 do 35 stopinj je ustrezna razlika 2 do 4 stopinje. Če je razlika večja, je pretok prenizek. Ni problem v slabšem gretju - pač dvigneš temperaturo. Problem je v neenakomerni toploti tal. Če te razlike ne občutiš, je pretok ustrezen.

Drugo je pa problem, če v vseh prostorih ne greje ustrezno.
Nimam časa - sem v penziji!
Še moje vprašanje:

S kakšnimi pretoki se srečujete v svojih sistemih?

Pri naših dveh omaricah in vse skupaj 13h vejah se pretoka nad 2,5l/min na vsako vejo ne da preseči. Pumpa je v srednji poziciji, a tudi prestavitev v najvišjo, drastično ne dvigne pretok.

Razlika med dvižnim in povratnim vodom je seveda zaenkrat še dokaj velika, v sistem spuščam 40 stopinj, hiša še popolnoma neizolirana. Pač testiranje sistema.

So taki pretoki normalni, vsaj sklepam po lestvici na šalčkah, ki sega do 5l/min?
Ni se preveč bazirati na tiste merilnike pretoka. Le temperaturna razlika igra pravo vlogo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Kakšen pa imate režim delovanja črpalke?
Mora biti črpalka nonstop vklopljena da voda cel čas kroži?
Ker če se ustavi, to pomeni da se ohlajajo tudi tla, če pa se preveč ohladijo, pa potem spet rabi precej časa da se zagreje.
Se vam potem črpalka sploh kdaj ugaša?

Hvala in lep pozdrav,
Tim
Žerjavar Napisal:
Citat:da je včasih črpalka za vodo, ki je vgrajena v peč, prešibka,
Za temperature vode od 30 do 35 stopinj je ustrezna razlika 2 do 4 stopinje. Če je razlika večja, je pretok prenizek. Ni problem v slabšem gretju - pač dvigneš temperaturo. Problem je v neenakomerni toploti tal. Če te razlike ne občutiš, je pretok ustrezen.

Drugo je pa problem, če v vseh prostorih ne greje ustrezno.

V kakšnem času od zagona sistema pa se naj bi se oz. bi se morala pokazati ustrezna temperaturna razlika - oz. kdaj se meri ali je ustrezna - takoj oz. nekaj časa po zagonu (ko voda že zaokroži po sistemu) ali šele potem ko so tla že ustrezno segreta.

Hvala in Lp.
valccek Napisal:Kakšen pa imate režim delovanja črpalke?
Mora biti črpalka nonstop vklopljena da voda cel čas kroži?
Ker če se ustavi, to pomeni da se ohlajajo tudi tla, če pa se preveč ohladijo, pa potem spet rabi precej časa da se zagreje.
Se vam potem črpalka sploh kdaj ugaša?

Hvala in lep pozdrav,
Tim

Jah, problem je sedaj točno ocenjevati, ker še ni nič izolirano....
Drugače pa termini laufanja niso dolgi, kolikor sem videl, TČ laufa enih 5-10 minut, potem se izklopi, par minut za tem še črpalka obtoka, vse skupaj počiva pol urce, potem se zopet zalaufa za ene 10 minu, ali manj.

Drugače zelo lepo drži temperaturo na nastavljeni, ni hudih nihanj. Opazil sem, da če imamo naprimer nastavljeno na termostatu na 22 stopinj in se skozi sončen dan segreje prostor na recimo 24 stopinj, potem zvečer TČ ne zalaufa šele, ko pride temperatura na 22 stopinj, pač pa ene pol stopinje prej. Kot bi računalnik preračunaval, kako hitro pada temperatura v prostoru :?:

Kontra je pri dvigu temperatur. Recimo da se konkretno prezrači, temperatura pade na recimo 20 stopinj, TČ zalaufa, počasi se začne dvigovati temperatura in TČ se zopet izklopi nekje pri 21,7 stopinjah, čeprav še ni dosežena 22. Vendar obtočna še deluje in "preostanek" tople vode lepo počasi potegne temperaturo nad 22 stopinj. Potem se vse skupaj ugasne.

V bistvu sistem (zrak-voda) vzdržuje 22 stopinj z zelo malimi odmiki, ne več kot za 0,2 stopinje v plus ali minus. Pa odpiraj okna kolikor hočeš. In mi ni jasno kako to naredi, ker je vsa hiša ogrevana preko talnega gretja in kolikor mi je to poznano, je tako ogrevanje z zamikom, ne ravno hitro odzivno :?:

V čem je fora? Če poslušam zunanjo enoto, ventilatorje, enkrat delujeta na polno, drugič se vrtita čisto počasi, potem so izklopljeni, spet drugič deluje le kompresor in se venta sploh ne vrtita.....včasih se vklopi še notranji elktro grelec, a le za kake tri minute....

Pojma nimam, kak režim je to, ampak nekako deluje. Oziroma ne vem, da bi bilo karkoli narobe, je pa res, da sem čisti zelenec na tem področju.

Največje presenečenje vsega skupaj mi je odzivnost talnega ogrevanja. Najbolj sem se bal opozoril drugih, da če me bo danes zeblo in bom dvignil temperaturo na termostatu, mi bo šele jutri toplo. Kar se je izkazalo za navaden bull***.

Eh, zdaj sem zopet toliko napisal, da se ne ve kaj sprašujem in kaj razlagam.....
"Za temperature vode od 30 do 35 stopinj je ustrezna razlika 2 do 4 stopinje. Če je razlika večja, je pretok prenizek. Ni problem v slabšem gretju - pač dvigneš temperaturo. Problem je v neenakomerni toploti tal. Če te razlike ne občutiš, je pretok ustrezen."

V kakšnem času od zagona sistema pa se naj bi se oz. bi se morala pokazati ustrezna temperaturna razlika - oz. kdaj se meri ali je ustrezna - takoj oz. nekaj časa po zagonu (ko voda že zaokroži po sistemu) ali šele potem ko so tla že ustrezno segreta - a mogoče kdo ve odgovor?
Citat:V kakšnem času od zagona sistema pa se naj bi se oz. bi se morala pokazati ustrezna temperaturna razlika -
Voda mora segreti ves beton. Ob zagonu to traja nekaj dni, če delaš z običajno potrebno temperaturo vode. Stvar lahko pospešiš z začetno višjo temperaturo vode, vendar to ni merodajno za običajno delovanje. Priporočam en teden ogrevanja s konstantno temperaturo vode in takrat ugotavljaš razlike v površinski temperaturi tal.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2 3 4 5 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi