PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Terasa iz macesna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
seamus Napisal:Zanima me kaj pomeni kvaliteta AB in kaj BC - predvsem razlika. Je to nekaj kar je dejansko koristno ali je to samo barvni odtenek in sem ter tja kakšna grča? In če prav zastopim, grča pri macesnu že avtomatično pomeni smola?
A tega nihče ne ve ???

In danes sem zasledil v bauhausu talno oblogo douglazija. Na internetu ni veliko podatkov.
Sploh ne vem kaj naj bi to bilo - predvsem ali ima smolo in kako se obnaša glede trsk, barve ipd. Je pa cenovno malo dražji od sibirskega macesna, cena je okrog 30€/m2.
ladjar Napisal:Duglasia je ameriška smreka -ang.=douglas fur.
Morala bi biti ceneje od sibirskega macesna.
aha, spet smola ...
In kot gledam še veliko slabša oblika kot macesen, ker vsi opozarjajo na smoljenje.
Furbo Napisal:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kalcerunichr("46")si/lo_techwood/indexunichr("46")php[/url]
to zadevo sm že gledal. Skrbi me predvsem to, da to ni les v naravni obliki.
Namreč imam problem, da na mojo teraso ful nažiga sonce in to tako, da nobena rastlina ne uspeva in ploščice so vroče, da ne moreš bos hoditi po njej (blok nasproti deluje kot koncentrator!).
Les je kot izolator za to primeren in iz iskušenj vem, da tudi v pripeki ni vroč.
Ne vem pa kako se ta zadeva obnaša v mojem primeru. Problem je tudi v tem, ker ne poznam nikogar, ki bi to imel niti ne morem preizkusiti zadeve.
Terasa nekje na odprtem poleg hiše in travnik naokrog pa ni relavanten testni polign Wink
Danes sem bil malo na obisku pri Slovenijales trgovini v Vižmarjih (čist za zravn - tja grem vedno rad, ker so korektni in zadeve jim laufajo - recimo razrez lesa preko email in potem samo prideš iskat, ko je narejeno Big Grin ).
Mal sem pregledal les in povprašal za ostanke.
Nekako sem se ogrel za impregniran (al krkol že, tist malo zelenkast) bor. Sicer se vidi, da ni grozno dobr - beri dolgotrajen, samo kot sem že rekl, ni panike, ker ne nucam.
Zanimajo me informacije glede trsk, predvsem v primerjavi z macesnom, ker tam so mi rekli, da je bor manj občutljiv da dobi trske, kot macesen. Tudi na otip se mi zdi, da je bolj gladek.

Glede smole pa že sedaj vem, da bo. Amapk se bom nehal sekirat glede smole, ker tudi macesen jo ma. Več, kot 30€/m2 pa nism pripravljen dati.
Kaj pa fibradeck, ki je kombinacija lesa in polimernih sestavin? Kakor sem gledal na sejmu, je zelo odporen proti vremenskim vplivom, enostaven za vzdrževanje, smole naj ne bi imel, tudi barvati ali oljiti ga ni potrebno.
Poglej na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.atc-gutta.si">http://www.atc-gutta.si</a><!-- m --> če ti ustreza.
lp
kremenček Napisal:Kaj pa fibradeck, ki je kombinacija lesa in polimernih sestavin? Kakor sem gledal na sejmu, je zelo odporen proti vremenskim vplivom, enostaven za vzdrževanje, smole naj ne bi imel, tudi barvati ali oljiti ga ni potrebno.
Poglej na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.atc-gutta.si">http://www.atc-gutta.si</a><!-- m --> če ti ustreza.
lp
Moja glavna potreba je narediti teraso znosnno tudi v najhujši pripeki, ko se po ploščicah ne da hoditi niti v copatih.
Tega problema plastika naj ne bi rešila.
Sem danes gledal to čudo in sem se prepričal zakaj - les in plastika sta zliti.
Les ima prijeten občutek tudi v ne najboljših pogojih, ko sem prijel plastiko je bil občutek, kot bi prijel plastiko. Nekako me je še bolj prepričala v neuporabo.
Zato sem sedaj že odločen da vzamem bor ali sibirski macesen. Načeloma se nagibam k boru (cena, baje boljši glede cepljenja), samo rad bi še kakšne izkušnje glede uporabnosti takšne borove terase (recimo Marina Koper ima pomole iz impregniranega bora in to ravno iz Slovenijalesa).
In pa rad bi slišal tudi kakšn minus ali pomislek pri uporabi bora.
poglej pod moje stare poste...
sam sem delal teraso iz impregnirane smreke...cenovno zelo ugodna varianta...
za 10 let bo že...

sem pa po 2,5 letih z njo zelo zadovoljen!

lp
seamus Napisal:
kremenček Napisal:Kaj pa fibradeck, ki je kombinacija lesa in polimernih sestavin? Kakor sem gledal na sejmu, je zelo odporen proti vremenskim vplivom, enostaven za vzdrževanje, smole naj ne bi imel, tudi barvati ali oljiti ga ni potrebno.
lp
Sem danes gledal to čudo in sem se prepričal zakaj - les in plastika sta zliti.
Les ima prijeten občutek tudi v ne najboljših pogojih, ko sem prijel plastiko je bil občutek, kot bi prijel plastiko. Nekako me je še bolj prepričala v neuporabo.

Sam bom tudi delal teraso letos in sem se odločil, da ne bom dal "čistega" lesa.
Pregledal sem vse možne ponudnike teh "umetnih" podnic in dejansko sem pri vseh ob dotiku občutek,
da je to plastika dokler nisem dobil vzorca Fibradeck.
Fibradeck tudi na otip deluje zelo naravno, najboljše je pa to, da je od vseh teh "umetnih" podnic najcenejši tko, da jaz sem že odločen za fibradeck.

Sem pa na nekaterih tujih forumih prebral, da fibradeck ob vremenskih vplivih posvetli tako kot naraven les in da če želiš ohranjati intenzivnejšo barvo ga lahko tudi naoljiš.

lp
@ladjar
kaj pa visokogorski macesen, ki bi se ščetkal pred oljenjem ?

to ne zmanjša problem izločanja trsk ?
puer Napisal:
madera05 Napisal:Sam bom tudi delal teraso letos in sem se odločil, da ne bom dal "čistega" lesa.
Pregledal sem vse možne ponudnike teh "umetnih" podnic in dejansko sem pri vseh ob dotiku občutek,
da je to plastika dokler nisem dobil vzorca Fibradeck.
Fibradeck tudi na otip deluje zelo naravno, najboljše je pa to, da je od vseh teh "umetnih" podnic najcenejši tko, da jaz sem že odločen za fibradeck.

Sem pa na nekaterih tujih forumih prebral, da fibradeck ob vremenskih vplivih posvetli tako kot naraven les in da če želiš ohranjati intenzivnejšo barvo ga lahko tudi naoljiš.

lp

Kje se dobi Fibradeck? In, kaksna je cena na m2?

Hvala,
LP

tukaj [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")atc-guttaunichr("46")si/[/url] ga imajo.
mene pride m2 cca 65€.
v to ceno so vključene podnice, podkonstrukcija, INOX spojke in vijaki ter obrobne letve.

lp
Spoštovani

s sibirskim macesnom imamo kar nekaj izkušenj položili že kar nekaj teras,

slišim pa prvič, da bi se pravilno pripravljene deske trskale.

je pa res da uporabljamo deske, ki so iz obeh strani obdelane od spodaj imajo "Folce", kar dodatno preprečuje zvijanje (kvaliteta lesa AB z nič oz. minimalno grčami)

mogoče malo dražja alternativa, so klik plošče tropskega lesa IPE dim 305x305 in 305x610mm, pri katerih ni potrebno nobeno sidranje ali vijačenje, z 10 let garancije (pri 35 m2 terasi je stvar cca 25% cenejša od podnic), s tem da les kot tak drži tudi 30 let

mogoče na koncu, z oljenjem ne podaljšujete življenske dobe lesu (ali pa v zelo mali meri), z oljenjem kvečjemu obdržite dalj časa naravno barvo lesa.
seamus Napisal:Zanima me kaj pomeni kvaliteta AB in kaj BC - predvsem razlika. Je to nekaj kar je dejansko koristno ali je to samo barvni odtenek in sem ter tja kakšna grča? In če prav zastopim, grča pri macesnu že avtomatično pomeni smola?

AB in BC pomeni kvaliteto lesa AB je CCA 50 - 60% dražji od BC. AB kvaliteta pomeni nič oz zelo malo grč ponavadi ob koncu letvic, tako da se jih da odstranit.

upam, da sem pomagal z odgovorom
Ja si. Namreč v Slovenijalesu prodajajo AB z vsaj 10 1-3cm velikimi grčami na desko - povečini čez celotno dilo. Ene so take, da se celo malo butneš v trši del. Sicer niso vse tako grčaste, so pa v večini.
Nekako se mi ne zdi, da je to ravno AB.
Je pa na internetu eden, ki ima tudi AB pa me zato zanima, da sploh vem kaj vprašati.
seamus Napisal:Ja si. Namreč v Slovenijalesu prodajajo AB z vsaj 10 1-3cm velikimi grčami na desko - povečini čez celotno dilo. Ene so take, da se celo malo butneš v trši del. Sicer niso vse tako grčaste, so pa v večini.
Nekako se mi ne zdi, da je to ravno AB.
Je pa na internetu eden, ki ima tudi AB pa me zato zanima, da sploh vem kaj vprašati.

potem imajo po vsej verjetnosti drugo kvaliteto, prodajajo pa jo pod AB, nisem pa osebno preverjal, pri AB je kvečjemu na začetki ali na koncu deske kakšna grča, kakšno pa imajo ceno v slo. les-u? za "AB" kvaliteto
26€ za 4000X145X26 AB
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi