Objave: 59
Teme: 4
Ocena:
0
Bom še sam nekaj vprašal.
Živimo v starejši hiši (letnik 1970), zaenkrat še brez kakšne izolacijske fasade. Izoliral sem edino podrstrešno plato, da ne gre vsa toplota v "luft". Ogrevamo se lepo na drva, prav tako se na ta način preko "bojlerja - 80L" ogreva sanitarna voda. Hiša je razdeljena na dva stanovanja, spodnjega in zgornjega. In tisti revež od Bojlerja ogreva večino vode. Edino v eni kuhinji je še dodaten bojlerček za toplo vodo.
Na zimo pokurimo recimo tja do 3 traktorske prikolice metrskih drv. Računa za elektriko znaša med 50 in 60 Eur, odvisno od meseca (poleti/pozimi).
Sedaj pa vprašanje:
Se mi splača vlagati v toplotno črpalko? Kurjenje bo še vedno na drva, ker jih imam pač zastonj, tako da bi bila edina razlika ki bi jo s TČ dobil ogrevanje vode in mogoče dodatno ogrevanje in hlajenje prostorov.
Hvala in lp.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Mogoče, bi bilo smotrneje razmisliti o dograditvi hranilnika in nekaj večjem bojlerju, ki ga tudi poleti ogrevaš preko hranilnika. Kuriš pa na nekaj dni, odvisno od kapacitete zalogovnika. Tako si poleti podaljšaš kurilni interval, ker zdaj teh 80l verjetno hajcate vsak dan tudi poleti.
Objave: 498
Teme: 26
Ocena:
0
Za avtorja.
Če boste nadgradili bojler za SV z večjim volumnom, se splača vzeti TČ za SV, ker je razlika med TČ in samim bojlerjem majhna, lagodje, ko ti celo poletje ni treba kuriti, pa tudi nekaj velja. Poraba elektrike pa je zanemarljiva.
Objave: 1677
Teme: 112
Ocena:
0
Mogoče sem Ripper-ja narobe razumem ampak če se ne motim bi on rad kuru še naprej na drva, ki jih ima doma. No v tem kontekstu je vsak € vložek v TČ zgrešen kajti sistemi na drva so danes že popolnoma zavtomatizirani in s tega stališča je nepotrebno in nesmiselno kombiniranje z vzporednimi pripravami, napravami, tehniko,... in povezanimi pritiklinami.
Ripper: svetujem ti da si prebereš na forumu vse o pečeh ETA in KWB kateri sta zanesljivi in preizkušeni. Člani foruma, ki posedujejo omenjene peči so zadeve opisal, poslikal, posnel video iz prakse in življenja s temi pečmi in ne samo kaj so ti vaški vodovodarji svetovali. Toplo ti priporočam nadaljevanje v smeri uporabe samo in samo drv kajti s tem si boš naredil sam sebi uslugo, imel boš samo EN sistem, ki se je v praksi odlično izkazal. To je moj pogled, ki bi ga izpeljal, če bi bil na tvojem mestu. Drugače sem pa že četrto leto v kurilnicah kjer delam el. inštalacije, avtomatizacije in nastavljam regulacije za TČ, solar, plin, olje, drva peči in za sisteme prezračevanja. Kar ti govorim je samo praksa.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Če se ogrevaš s kurilnim oljem, in nimaš namena presedlat na kako TČ za ogrevanje, je TČ za sanitarno vodo, dobra naložba, v kolikor se ogrevaš s solidnim sistemom na biomaso, je to TČ sa sanitarno vodo bolj luksuz za poletne mesece.