PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gape Napisal:Ko spomladi neham kuriti, se je poraba TČ gibala okrog 5-6kWh na dan, v toplejših mesecih pa včasih tudi samo 2kWh na dan, povprečje pa je bilo nekje okrog 4kWh. TČ 300l. Še to se mi je včasih zdelo potratno. Res je da se poleti veliko tuširamo, vendar se poleti redko tuširaš z zelo toplo vodo.

Najbolj ekološko in varčno je da navadiš vse v familji da se tuširajo z naravno ogreto mrzlo vodo. Sigurno bodo veseli novega prijema racionalizacije kajti itak je topla voda potrata še bolj pa razvada današnjih dni :lol:
taubi Napisal:Ima mogoče kdo navodila za Gorenje TČ 300 ?
Ali se da trajno izklopit samodejno vklaplanje antilegionele?

Vsaka normalna TČ ima regulacijo in nastavitve za legionelo. Pokliči direktno v Gorenje. Zanimivost je pa ta, da še v življenju nisem slišal za legionelo v hišnih inštalacijah.
Bom še sam nekaj vprašal.

Živimo v starejši hiši (letnik 1970), zaenkrat še brez kakšne izolacijske fasade. Izoliral sem edino podrstrešno plato, da ne gre vsa toplota v "luft". Ogrevamo se lepo na drva, prav tako se na ta način preko "bojlerja - 80L" ogreva sanitarna voda. Hiša je razdeljena na dva stanovanja, spodnjega in zgornjega. In tisti revež od Bojlerja ogreva večino vode. Edino v eni kuhinji je še dodaten bojlerček za toplo vodo.

Na zimo pokurimo recimo tja do 3 traktorske prikolice metrskih drv. Računa za elektriko znaša med 50 in 60 Eur, odvisno od meseca (poleti/pozimi).

Sedaj pa vprašanje:
Se mi splača vlagati v toplotno črpalko? Kurjenje bo še vedno na drva, ker jih imam pač zastonj, tako da bi bila edina razlika ki bi jo s TČ dobil ogrevanje vode in mogoče dodatno ogrevanje in hlajenje prostorov.

Hvala in lp.
Ripper Napisal:Bom še sam nekaj vprašal.

Živimo v starejši hiši (letnik 1970), zaenkrat še brez kakšne izolacijske fasade. Izoliral sem edino podrstrešno plato, da ne gre vsa toplota v "luft". Ogrevamo se lepo na drva, prav tako se na ta način preko "bojlerja - 80L" ogreva sanitarna voda. Hiša je razdeljena na dva stanovanja, spodnjega in zgornjega. In tisti revež od Bojlerja ogreva večino vode. Edino v eni kuhinji je še dodaten bojlerček za toplo vodo.

Na zimo pokurimo recimo tja do 3 traktorske prikolice metrskih drv. Računa za elektriko znaša med 50 in 60 Eur, odvisno od meseca (poleti/pozimi).

Sedaj pa vprašanje:
Se mi splača vlagati v toplotno črpalko? Kurjenje bo še vedno na drva, ker jih imam pač zastonj, tako da bi bila edina razlika ki bi jo s TČ dobil ogrevanje vode in mogoče dodatno ogrevanje in hlajenje prostorov.

Hvala in lp.

Moje mnenje je da še naprej kuri na drva in ne razmišljaj o TČ. Investiraj raje v sodobno peč na drva kjer boš naložil 1-2x na dan medtem ko v nekurilni sezoni enkrat na teden za toplo vodo. Posrfaj po forumu kjer je o teh pečeh mnogo povedano iz prakse pa tudi kdo ti bo pripravljen odpret vrata za ogled.
Mogoče, bi bilo smotrneje razmisliti o dograditvi hranilnika in nekaj večjem bojlerju, ki ga tudi poleti ogrevaš preko hranilnika. Kuriš pa na nekaj dni, odvisno od kapacitete zalogovnika. Tako si poleti podaljšaš kurilni interval, ker zdaj teh 80l verjetno hajcate vsak dan tudi poleti.
tlozej Napisal:Mi imamo od Termotehnike 300 l, smo zadovoljni. Če se ne motim pa Termotehnika proizvaja TČ tudi za Gorenje.
Pa še link na cenik od Termotehnike, ker ga imam ravno pri roki: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")termotehnikaunichr("46")com/downloadunichr("46")php?datoteka=inf/CENIK_TT-2008_2_webunichr("46")pdf[/url]

LP

Kolikor je meni znano, naj bi Gorenje investiralo v svojo linijo za toplotne črpalke. Je to preverjeno, da Termotehnika dela za njih? Morebiti kdo ve kako je s tem?
Za avtorja.
Če boste nadgradili bojler za SV z večjim volumnom, se splača vzeti TČ za SV, ker je razlika med TČ in samim bojlerjem majhna, lagodje, ko ti celo poletje ni treba kuriti, pa tudi nekaj velja. Poraba elektrike pa je zanemarljiva.
Mogoče sem Ripper-ja narobe razumem ampak če se ne motim bi on rad kuru še naprej na drva, ki jih ima doma. No v tem kontekstu je vsak € vložek v TČ zgrešen kajti sistemi na drva so danes že popolnoma zavtomatizirani in s tega stališča je nepotrebno in nesmiselno kombiniranje z vzporednimi pripravami, napravami, tehniko,... in povezanimi pritiklinami.

Ripper: svetujem ti da si prebereš na forumu vse o pečeh ETA in KWB kateri sta zanesljivi in preizkušeni. Člani foruma, ki posedujejo omenjene peči so zadeve opisal, poslikal, posnel video iz prakse in življenja s temi pečmi in ne samo kaj so ti vaški vodovodarji svetovali. Toplo ti priporočam nadaljevanje v smeri uporabe samo in samo drv kajti s tem si boš naredil sam sebi uslugo, imel boš samo EN sistem, ki se je v praksi odlično izkazal. To je moj pogled, ki bi ga izpeljal, če bi bil na tvojem mestu. Drugače sem pa že četrto leto v kurilnicah kjer delam el. inštalacije, avtomatizacije in nastavljam regulacije za TČ, solar, plin, olje, drva peči in za sisteme prezračevanja. Kar ti govorim je samo praksa.
Hvala za nasvete, že pridno berem Smile
ttomi73 Napisal:Mogoče sem Ripper-ja narobe razumem ampak če se ne motim bi on rad kuru še naprej na drva, ki jih ima doma. No v tem kontekstu je vsak € vložek v TČ zgrešen kajti sistemi na drva so danes že popolnoma zavtomatizirani in s tega stališča je nepotrebno in nesmiselno kombiniranje z vzporednimi pripravami, napravami, tehniko,... in povezanimi pritiklinami.

Ripper: svetujem ti da si prebereš na forumu vse o pečeh ETA in KWB kateri sta zanesljivi in preizkušeni. Člani foruma, ki posedujejo omenjene peči so zadeve opisal, poslikal, posnel video iz prakse in življenja s temi pečmi in ne samo kaj so ti vaški vodovodarji svetovali. Toplo ti priporočam nadaljevanje v smeri uporabe samo in samo drv kajti s tem si boš naredil sam sebi uslugo, imel boš samo EN sistem, ki se je v praksi odlično izkazal. To je moj pogled, ki bi ga izpeljal, če bi bil na tvojem mestu. Drugače sem pa že četrto leto v kurilnicah kjer delam el. inštalacije, avtomatizacije in nastavljam regulacije za TČ, solar, plin, olje, drva peči in za sisteme prezračevanja. Kar ti govorim je samo praksa.

Pa se ti ne zdi, da je komoditeta "ne-kurjenja" v toplem delu leta vredna relativno nizke investicije v toplotno črpalko za sanitarno vodo?

Pa še o nečem sem razmišljal, ko sem včeraj na sejmu dom gledal Gorenjevo TČ za sanitarno vodo, ki lahko ima zunanji ali notranji odjem zraka. Poleti imam napeljan "ror" iz zunanjosti, kjer je relativno višja temperatura kot v kleti in je potem izkoristek relativno višji kot pri zajemu zraka v kleti.

Pozimi pa bi lahko TČ za sanitarno vodo delovala z zajemom zraka v sami kurilnici, ki je precej topla in s tem dodatno izboljšala učinkovitost sistema ogrevanja (nižje potrebe primarne ogrevalne peči za ogrvanje hiše IN vode).

Zdaj pa me strokovnjaki prosim popravite, če je moje razmišljanje "mimo"...
csamo001 Napisal:Pa se ti ne zdi, da je komoditeta "ne-kurjenja" v toplem delu leta vredna relativno nizke investicije v toplotno črpalko za sanitarno vodo?

Pa še o nečem sem razmišljal, ko sem včeraj na sejmu dom gledal Gorenjevo TČ za sanitarno vodo, ki lahko ima zunanji ali notranji odjem zraka. Poleti imam napeljan "ror" iz zunanjosti, kjer je relativno višja temperatura kot v kleti in je potem izkoristek relativno višji kot pri zajemu zraka v kleti.

Pozimi pa bi lahko TČ za sanitarno vodo delovala z zajemom zraka v sami kurilnici, ki je precej topla in s tem dodatno izboljšala učinkovitost sistema ogrevanja (nižje potrebe primarne ogrevalne peči za ogrvanje hiše IN vode).

Zdaj pa me strokovnjaki prosim popravite, če je moje razmišljanje "mimo"...

No problem kolega. Lahko zasluzim na tvoj račun, ker je meni vseeno za tvoj denar. Vazno je samo da je stranka srečna Big Grin
csamo001 Napisal:...Pa se ti ne zdi, da je komoditeta "ne-kurjenja" v toplem delu leta vredna relativno nizke investicije v toplotno črpalko za sanitarno vodo?...

odvisno kak človek je - če ga bo pol srce bolelo poleti ko se bo elektro števec vrtel, lesa pa polna hosta :?

ker imajo drva zastonj priporočam tolikšne kapacitete hranilnika toplote in bojlerja, da poleti zakuriš 1x na 3-5 dni pa je. če si doslej vajen vsakodnevno ti bo potem luksuz. začetna investicija je v vsakem primeru, tekoči stroški pa Big Grin
pasivniTomaz Napisal:
csamo001 Napisal:...Pa se ti ne zdi, da je komoditeta "ne-kurjenja" v toplem delu leta vredna relativno nizke investicije v toplotno črpalko za sanitarno vodo?...

odvisno kak človek je - če ga bo pol srce bolelo poleti ko se bo elektro števec vrtel, lesa pa polna hosta :?

ker imajo drva zastonj priporočam tolikšne kapacitete hranilnika toplote in bojlerja, da poleti zakuriš 1x na 3-5 dni pa je. če si doslej vajen vsakodnevno ti bo potem luksuz. začetna investicija je v vsakem primeru, tekoči stroški pa Big Grin

Investcija, ki ne presega dveh jurjev ojrotov ter mesečni stroški, ki večinoma ne presegajo 10 EUR (tako vsaj pravi povprečni uporabnik tu na forumu, se mi zdi) + seveda to, da takrat ne kuriš osnovnega energenta v primarni peči za ogrevanje. Če te predpostavke držijo, potem je to majka. Sicer pa, vsak po svojih preferencah...
Če se ogrevaš s kurilnim oljem, in nimaš namena presedlat na kako TČ za ogrevanje, je TČ za sanitarno vodo, dobra naložba, v kolikor se ogrevaš s solidnim sistemom na biomaso, je to TČ sa sanitarno vodo bolj luksuz za poletne mesece.
gape Napisal:Mogoče, bi bilo smotrneje razmisliti o dograditvi hranilnika in nekaj večjem bojlerju, ki ga tudi poleti ogrevaš preko hranilnika.
A bi bil morda tudi 80-litrski bojler zadosti, če se itak sproti segreva iz hranilnika? Cena večjega nikakor ni zanemarljiva.
1 2 3 4 5 ... 59 Pojdi na stran 
Iskanje po temi