Dedalus Napisal:Še kak se pozna pri čiščenju in še kako se pozna vsak liter nalagalnega prostora!
Ko jaz sedaj čistim peč, lepo podstavi spodaj ponev za pepel, odprem prvo srednja vratca in enostavno zrinem pepel v sredino, da ga posesa v spodnji del peči. Nato odprem vratca spodaj in z ISTIM orodjem potegnem pepel v spodnjo ponev, konec.
Kako pa je to pri KWB? Prvo moraš odpret srednja vratca, porinit pepel v sredino, da ti ga odsesa nižje (kot pri moji ETA SH), potem podstaviš ponev za pepel, odpreš spodnja vratca vzameš DRUGO orodje (polkrožna lopata) in "izšaflaš" pepel iz okrogle komore (btw, uporaba te lopate ni priporočljiva, ker lahko hitro poškoduješ šamotne dele - če si neroden). Potem ko si spucal okrogli del komore, vzameš TRETJE orodje in izčohaš pepel ob strani uplinjevalne komore v podstavljeno ponev. Čiščenje s sprednje strani je sedaj končano in se vsa vratca lahko zaprejo. Sedaj se prestaviš s ponvijo na stranski del peči in odpreš stranska vratca za čiščenje. Z ČETRTIM orodjem (metlico) nato odstaniš še tisti fini pepel, ki pade izpod turbolatorjev. Ko je to čisto, je peč čista.
Frekvenca čiščenja pa je odvisna od pogostosti kurjenja in od kvalitete drv. Čiščenje je lahko enkrat na teden do enkrat na dva tedna. Vsako stvar je treba vzdrževati in čistitit. Jaz svojo peč čistim vsaka dva tedna pa še takrat so ponavadi sami žeblji. 
Najpomembnejša je obraba šamotnega dela v peči. Problem pri KWB Classicfire je ravno v obliki izgorevalne komore. Ta je zunaj oglata in znotraj okrogla. Zaradi neenakomernega segrevanja in dosti hitreje crkne kot tisti šamot v ETA SH ali Buderusu SFV. Že taka očitna razlika je ta, da ima SH kotel šamotne dele položene v peč in so dilatirani. Tako se ti šamotni deli (ki se segrejejo za 1000 stopinj) lahko prosto toplotno raztegujejo. Pri KWB pa to ne gre tako. ETA SH ima se mi zdi 8 ali 10 različnih delov izgorevalne komore (kateri se lahko menjajo individualno), pri KWB pa so le trije deli, ki pa se ponavadi menjajo vsi naenkrat. Mislim, da ne rabim razlagat katera komora je na daljši rok dražja.
Ravno zaradi obliki komore in vzdrževanja le te in načina čiščenja sem se potem odločil za ETA SH in ne za KWB Classicfire. Kar se tiče vsega drugega pa je zadeva praktično čisto ista. Jaz bi rekel, da je KWB Classicfire celo že malo zastarel model.
Dedalus, takega potenciranja malenkosti pa še ne; bodimo realni:
- pri kwb-ju potrebuješ
tri in ne štiri kose orodja za čiščenje, polkrožno lopatico, grebljico za pepel, krtačo; in argument da moraš med posameznim sklopom ki ga čistiš, preprijeti za drugo orodje se mi ne zdi tehten razlog za tako potenco in hvalospev :?
- tudi pri eti lahko poškoduješ šamot, če si neroden; je treba biti pazljiv ja... :?
- tako opevana okrogla šamotna komora, debelina le-te pri kwbju na mestu kamor žari glavni curek gorečih plinov je več kot 10 cm, preden je bo pobralo nekaj cm, se bojim da bo pri eti tistih nekaj cm debelo šamotno ploščo že prekuknjalo. :?
- rad bi videl to čiščenje na dva tedna, če pobiraš ponavadi ven le žeblje, potem nevem če imaš uplinjevalni kotel na polena z 93% izkoristkom, pač pa na žeblje z 93% izkoristkom, tako jih tistih 7% po dveh tednih pobiraš iz peči :?
- o zastarelosti modela pa tudi nebi delil mnenja s teboj, če sistem deluje že nekaj let, zakaj bi menjal konja ki vleče; to ni kot v avtomobilski branži, ko menjaš model na par let da je folku všeč. Morda pa se motim, kdove! :?
Na koncu bi te še vprašal, koliko delov pribora za čiščenje kotla pa dobiš v original kompletu pri Eti?
Lp
-----------
Zakaj bi metal drva skozi okno, če jih lahko v peč!