PodSvojoStreho.net
Nov uporabnik uplinjevalnega kotla - na pomoč ! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov uporabnik uplinjevalnega kotla - na pomoč ! (/showthread.php?tid=17719)

Strani: 1 2 3 4

Nov uporabnik uplinjevalnega kotla - na pomoč ! - Pingo - 17.11.2008

Pozdrav vsem na forumu!

Kot vidite sem nov član tega foruma, ki ga moram pohvaliti. Preden sem se registriral, sem že malo brskal, a ob množici tem na uplinjevalne kotle se nekako nisem znašel. Pohvalil bi Dedalusa in Schumija za odlična prispevka s slikami, tak prispevek je res veselje pogledati, če te stvar zanima tako kot mene, zato apeliram tudi na ostale da poslikate svoje kurilnice in jih objavite, tudi jaz bom tako storil ko jo bom obnovil.

Torej zanimam se za uplinjevalni kotel s hranilnikom in vsemi potrebnimi instalacijami, cenovno bi bil pripravljen investirati tudi kak euro več kot pa povprečno. Ogreval bom cca. 140m2. Zanimajo me argumenti, dejanske prednosti določenih firm, udobna uporaba in tako dalje. Zanimal sem se že za Buderus pa WV Term ostalih sistemov pa ne poznam toliko, npr. KWb pa ETA in Frorling.

Kaj naj torej izberem? Hvala za odgovore!

Pingo

- FranciZ - 17.11.2008

Ob spremljenju Dedalusovih tem bi našel tudi njegove argumente, zakaj Eta in ne kaj drugega. Cenovno so vsi nekje podobno. Sam sem pravkar dobil račun za svojo: 12k€ +drobiž - sistem buderus.

- goba - 17.11.2008

Na forumu malo poišči po ključnih besedah "ETA, Froling, KWB in WVTerm ..." Dobil boš res obširno razlago delovanja uplinjevalnih kotlov.

Pa vseeno. Froeling, KWB in ETA = Buderus SVF so trenutno vrhunski uplinjevalni kotli. Morda še malce zaostaja WVTerm (je pa tudi malce cenejši). Pač kupiš tistega, ki ti je najbolj všeč.

Jaz imam ETO in sem zadovoljen.
Dva soseda ima Froeling pa sta tudi zadovoljna.

Nimamo pa izkušenj, kako se ti kotli obnašajo po nekaj letih delovanja. Vsi imamo bolj nove. To se bo pa še videlo ...

L. P.: Goba

- ANNI - 17.11.2008

Pingo dilema je velika. Moj sistem odločanja je je bil naslednji: najprej sem si skopiral vse prospekte od naštetih kotlov, nato sem preveril na forumu vse pozitivne in negativne lastnosti, sploh komentarji od Dedalusa so strokovno napisani, nakar sem sam pri sebi, kakor tudi ob pomoči foruma nekako zbiral podatke o primernih zalogovnikih, pa bojlerju sanitarne vode, ko sem približno vedel kaj nekako potrebujem sem naročil predstavnika ene od naštetih firm za ogled na domu. Ta mi je naredil predračun z vsemi potrebnimi komponentami in nato sem poslal točno enake ponudbe za predračun še ostalim ponudnikom. O kvaliteti izgubljati besed se ne splača, ker so doterani do konca, Dedalus pravi da je eta najboljša, Shumi hvali Kwb tako da imajo vsake oči svojega malarja. Moja izbira Kwb sega po eni strani že par let nazaj ko so v Gornjem gradu imeli predstavitev, če niso sploh takrat začeli z poslom in so bili zelo uvidevni postregli so z mnogo informacijami, nasplošno sem dobil dober občutek, no vsaka peč ima pozitivne lastnosti o negativnih sploh nebi, ker jih praktično ni. Po pridobitvah vseh predračunov je padla odločitev, Kwb je poslal najugodnejšo ponudbo, Eta je 90 € dražja praktično nič, itszopata pa Froling in Buderus ki sta za cca 500 € dražja.
Drugače pa moje priporočilo: reskiraj malo več pa boš gospod kot pa da kupuješ kaj tretje razrednega, kakšno zadevo brez lambda sonde ali premajhne zalogovnike in podobno. Kupi kvaliteto eno izmed navedenih, moj sosed ima leto dni Kwb pa ga ne more prehvaliti, tudi ogledat si pojdi zadevo preden se odločiš. lp ANNI

- Dedalus - 17.11.2008

ANNI Napisal:... Dedalus pravi da je eta najboljša,...

Dedalus še vedno to trdi. Smile Enako trdijo tudi naslednji podatki...

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2X/jU/4DrWUDmn/najboljsiunichr("46")png[/img]

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/J/lx/3Ejf2Bki/izkoristkiunichr("46")pdf][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/J/lx/3Ejf2Bki/izkoristkiunichr("46")jpg[/img][/url]

ETA dela najboljše zadeve v Evropi! Avstrijci praktično očetje biomase in imajo zadevo doterano in razvito do konca. Evropejci pa itak imamo najboljšo tehnologijo za biomaso. Posledično dela ETA najboljše kotle na svetu. To ne rečem jaz, to je fakt.

V zgornjih primerjavah ni zajet KWB. No, v resnici je, saj je to v bistvu Fröling.

Ne glede na to, pa so ti kotli (ETA SH, KWB Classicfire, Fröling FHG Turbo) vsi v istem kvalitetnem kot tudi cenovnem rangu. Res je pri KWB-ju in Frölingu malo več jebarije z čiščenjem (bolj komplicirano) ampak kogar to ne moti... Mene osebno moti, ker se mi ni okoli kotla za klečeplazit. Čiščenje itak ni preveč pogosto (vsaj pri meni ne). Sedaj, ko kurim vsaka dva dni, čistim kotel enkrat na dva do tri tedne in za tako čiščenje rabim največ 5 minut. Zadeva je kinderšpil...

Ah, kaj še naj povem, imam občutek, kot da sem že vse napisal... Počasi bom moral v pokoj. Tongue

- Samojed - 17.11.2008

Čist tko, zadeve še nisem naštudiral, ker ni moja, ampak glede na novo kurilnico (froling peč, avtomatika, zalogovnik bojler itd) sem razočaran. Sploh nad regulacijo temperature, ki ni vredna a ma ni, nad termostatom pa sploh. DA ČLOVEK RUKNE 14K€ za zadevo, potem mora hodit pa v kurilnico po parametrih peči brskat, da kaj nastavi in spremeni, zame ni "udobje". Mi je prav žal, ampak če se bom v svoji hiši lotil kaj podobnega, bom vsaj regulacijo izdelal sam. Vse bolj se mi dozdeva da je spet vse skupaj po staru navadi "modni" hit in samo da sliši na ime "uplinjevalni kotel" je možno prodati vse. Tak termostat smo imeli pred 20 leti, jebela, ne pa v teh časih.

- Tone - 17.11.2008

Osebno ne verjamem nobenemu testu, primerjavi bla bla bla izpod nemških peres. Sem bil priča enemu kao testiranju ene tehnične robe - ker nismo bili azdovoljni s tekstom testa so nam uredniki revije rekli, da naj napišemo sami test.
V glavnem ena sama domačijska udbomafijska banda je vsepovsod, le od naz vzhodnjakov pričakujejo transparentnost - samo budala lahko vpraša zakaj.
Mimogrede, tudi Pasivhausu ne verjamem.

- gorencelj - 17.11.2008

no valjda vsak svojga konja hvali, testi pa so tako ali tako še malo bolj prefinjeni in bolje plačani oglasi, glede mojega konja kwb pa takole, meniji so simpl k pasulj in logični, prav tako prevod. Sicer so zraven peči priložena dobra navodila, vendar jih sploh ne potrebujem, saj je vse jasno iz menijev.

- goba - 18.11.2008

Testom lahko verjameš ali pa ne. Povsem brez pomena, pa seveda niso. Povedal pa bom, zakaj sem se odločil za ETO. Najprej sem se odločil, da bom kupil peč višjega kakovostnega razreda (en monter mi je pihal na dušo, da bi kupil gašperček). Potem sem si ogledoval peči Hertz, KWB, Froling, WVterm, Windhager, ETA.

Odločilen je bil sorodnik, ki je kupil ETO. Je namreč lastnik podjetja, ki izdeluje, konstruira in montira vrhunske izdelke za farmacevtsko, kemično in živilsko industrijo. Črpalke, ventile, reaktorje, tlačne posode, toplotne izmenjevalce in še mnogo tega.

Čeprav denar pri njem ni kakšen važen dejavnik, še vedno vse stvari kupuje zelo premišljeno. Mirno bi si lahko privoščil najbolj napreden kurilni sistem na plin. Ker je šlo pri izbiri kotla nekako za njegovo področje, se je v zadevo še malo bolj poglobil. S strokovnega stališča si je ogledal kotle. Za ETO je rekel. To je to. Zelo kakovostna izdelava in praktična uporaba. Zelo je bil zadovoljen tudi s tehnično podkovanostjo ponudnika v Sloveniji. Zanimivo, da je bil način čiščenja peči pri njem važna postavka. Boli ga namreč hrbet!

V ogrevalnem sitemu ima še Buderus oljni kotel in toplotno črpalko.

L. P.: Goba

- FranciZ - 18.11.2008

Sicer sem svojo kurilnico šele prav dobro zagnal; pa seveda kar nekaj časa prečepim v njej-še zdaj, zaenkrat; hišo ogrevam na 16 - 20°C pa nimam v parametrih peči kaj delat. Kakšen pogled na prikaz temperatur in to je to.

- grizl - 18.11.2008

Samojed, če boš kdaj naredil to kar omenjaš, sem interesent za en "izvod" :wink:

- stane60 - 18.11.2008

ups, pomotoma dvakrat poslano...

- stane60 - 18.11.2008

@samojed: peč ETA ima izhod RS232 in je možno parametre spremljat/nastavljat prek računalnika, se pa strinjam da je vmesnik malce špartanski. (nisem pa tega probal v praksi)

Ampak, peč je namenjena ogrevanju in so razvijalci malce pozabili na uporabnike, ki želijo več informacij. Po moje bo kmalu možno dokupit verzijo z WiFi ali kaj podobnega Smile

Da ne zaidem preveč : moje mnenje na vprašanje uporabnika Pingo,

ja, verjetno res ni neke razlike med vrhunskimi uplinjevalnimi kotli, tako da ne moreš veliko zgrešit. Iz lastnih izkušenj pa lahko pohvalim zastopnika in serviserja za kotle ETA.

- ANNI - 18.11.2008

Pišuka fantje tukaj dajete primere kot, da je treba pol tone pepela pospravit. Sicer sem še enkrat preveril teh. podatke pa ni nikamor daleč od ene do druge peči. Izkoristek 92%-94%, vrata 1cm x 0,5 cm razlike, trajanje gorenja okoli 8 ur pri polni obremenitvi, pridelni pa 17do 20 ur. Dimenzije in teža je praktično enaka, sevalne izgube so od 0,65% do 0,78% praktično nič, 10 litrov je razlike v nakladnem prostoru in vode v sistemu edino kar bode v oči je priklopna moč po podatkih 500 w razlike, kar pa tudi nič ne pomeni kot smo že premlevali da takih razlik glede el. moči, oziroma porabe ne more biti. Tako da je to to, testi gor ali dol, kar se čiščenja pepela tiče pa prosim za razlago mogoče si pa tudi jaz premislim pa raje vzamem Eto namesto Kwb. lp ANNI

- ANNI - 18.11.2008

Ja še eno vprašanje kateri avto je boljši Audi, Mercedes, BMW ali Porshe?

Je težka a ne? Kakor za koga, tudi kar se testov tiče ni ravno lahka.