4.4.2010 ob 19:41
Ne verjamem da lahko čez zimo za nekje 190m2 porabite 2-3 tone pelet,ker sam kurim na pelete imam 130m2 30kw peč in pokurim precej več,nekje 4-5 ton.Tako da mi to ni jasno!
matjazxy Napisal:Pozdravljeni,ne moreš met sesalni sistem ali krta. maš lahko samo sesalni sistem in krta ali sesalni sistem in sondo/e. en moj prijatelj ma krta, je kar zadovoljen, sam moraš vedet da dela na elektriko, se pravi nekaj potroši. ta prijatelj trdi, da so se mu, ko je mel sondo, peleti lomili in mleli, sedaj pa tega ni, in zalogovnik mu je pridobil na volumnu, ker ni treba klančin (zalogovnik za pelete je lahko čista kocka/kvader).
Še ne ogrevam..., drugače pa po občutku na forumu od drugih uporabnikov, ki imajo podobno izolirano imam tudi jaz občutek da nekje cca 2 toni, sicer pa tudi če 3 ni problem, samo da vem koliko planirati za zalogovnik.
Me pa zanima če ima slučajno kdo od vas sesalni sistem za pelete ali pa krta (ne polž), mislim da je nova zadeva.
LP
matjazxy Napisal:Pozdravljeni,
Še ne ogrevam..., drugače pa po občutku na forumu od drugih uporabnikov, ki imajo podobno izolirano imam tudi jaz občutek da nekje cca 2 toni, sicer pa tudi če 3 ni problem, samo da vem koliko planirati za zalogovnik.
Me pa zanima če ima slučajno kdo od vas sesalni sistem za pelete ali pa krta (ne polž), mislim da je nova zadeva.
LP
barb788 Napisal:Hvala za nasvet. Povedati moram še, da sem testiral ogrevanje čez ves dan, za ponoči sem zmanjšal temp., in porabil še več peletov, saj se mi je peč vklapljala brez potrebe čez ves dan in noč na vsake 45 minut. Pa še mraza ni bilo. Serviser mi je razložil (kot da je to normalno), da ko v kotlu temp. pade pod določeno temp. se kotel spet prižge, da dogreje temp. vode na nastavljeno temp. Vendar se mi to zdi nespremeljivo, saj na tak način bom porabil bistveno več peletov kot sem prej kurilnega olja.
Kot razumem imam termostat v hiši le zato, da naštimam temp. v bivalnih prostorih, sploh pa ne vpliva na delovanje peči.
Kaj naj storim?
Peč čistim redno 1x na teden, pri čemer jo očistim tudi s sesalnikom. Izgorevanje je tudi v redu. Muči me ta velika poraba peletov, v zameno dobim zelo drago ogrevanje.
Lp
burgy26 Napisal:Imaš prav, samo ne vem če ima barb-ov tip peči sploh možnost take nastavitve. Pri meni se peč, če ni ukaza sobnega termostata, ne prižge nikoli.barb788 Napisal:Hvala za nasvet. Povedati moram še, da sem testiral ogrevanje čez ves dan, za ponoči sem zmanjšal temp., in porabil še več peletov, saj se mi je peč vklapljala brez potrebe čez ves dan in noč na vsake 45 minut. Pa še mraza ni bilo. Serviser mi je razložil (kot da je to normalno), da ko v kotlu temp. pade pod določeno temp. se kotel spet prižge, da dogreje temp. vode na nastavljeno temp. Vendar se mi to zdi nespremeljivo, saj na tak način bom porabil bistveno več peletov kot sem prej kurilnega olja.
Kot razumem imam termostat v hiši le zato, da naštimam temp. v bivalnih prostorih, sploh pa ne vpliva na delovanje peči.
Kaj naj storim?
Peč čistim redno 1x na teden, pri čemer jo očistim tudi s sesalnikom. Izgorevanje je tudi v redu. Muči me ta velika poraba peletov, v zameno dobim zelo drago ogrevanje.
Lp
Kdor pravi, da je poraba ista, tudi, ko ne deluje ogrevanje, ta pojma nima...tudi računalnik ne pokuri elektrike, ko je ugasnjen, ne?
Nekaj tu ne štima, sigurno ne, če že zdaj pokuriš toliko peletov, pa se lahko vsi ˝strokovnjaki˝ in serviserji na glavo postavijo...peč ti ne bi smela vžigati, če ni potrebe, za takšen režim, kot ga imaš ti sedaj, bi v teh časih zase imel vsaj za dva tedna takšno količino peletov, kar pa pomeni enkrat nižjo porabo!!!
Elektronika ne sme vžigati kotla, če za to ni potrebe, tako, da temperatura pade tudi lahko pod 50 stopinj celzija. Povprašaj malo kakšne serviserje, tudi od bolj dragih znamk, kako si pa oni to razlagajo, pa, če imajo v back planu kakšno rešitev za tvoj problem...ne vem no, to količino peletov bom jaz pokuril tja do maja, ti pa do januarja praviš...hočem ti samo povedati, da ta serviser nima prave predstave, kak dodaten strošek ti bo nakopal...temperaturo kotla naj ti pa tudi proba nastaviti, da bo kotel reagiral, če ne bo šlo drugače, ko bo imel kakih 50 stopinj, sicer se bo odzivni čas podaljšal za ogrevanje, ampak prižgal se ti bo pa enkrat v nekem časovnem obdobju, namesto petkrat, šestkrat...
burgy26 Napisal:Kdor pravi, da je poraba ista, tudi, ko ne deluje ogrevanje, ta pojma nima...tudi računalnik ne pokuri elektrike, ko je ugasnjen, ne?primerjava med računalnikom in objektom je približno taka, kot bi primerjal govedino in dateljne. kar imata skupnega je le to, da je oboje hrana. tudi ne trdim da je poraba ista. je malo večja, bivalno ugodje pa je precej večje. v objektih z veliko maso in nekaj izolacije pa je lahko tudi nižja, ampak to niso prihranki, ki bi jemali sapo.