PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(16.2.2020 ob 19:12)Lesjaki Napisal: Uf, še konkretno manj kot 1000€...
Evo točno - Termoshop 13.150€ za 13.5kwp minus 2400€ subvencija ( kamot prilepim ponudbo ).
Petrol ( ki je najdražji ) 16.900€ na 13.5kwp minus 2400€ subvencije. Vključuje pa še 7 let zavarovanja ter brezplačnih servisov.
Ostale ponudbe za 19ko še dobim in lahko javim. Bi morala biti še cenejša po kwp.

Če je za samooskrbo do 11kw. Torej lahko dobim max 1980e povrnjeno. Sedaj placam za prikljucno moc 7  12.7€ z spt in ove.
Ce bi imel 11kw bi rabil prikljucno moc 22 39e z davkom. Letno 470e. Sedaj pa placam 140e letno. 330e razlike.
Prvih seden let je super ce gres prek financiranja genija ali energije plus ali petrola. Sem vceraj bral kaj vkljucuje. Nikjer nisem zasledil indirektni udarec strele(energ plus) Kaj pa po sedmih letih. Koliko so stroski zavarovanja ter vzdrzevanja 200e letno?
V vasem izracunu 22let x 830e poprabe je 18260 prihranka. Ampak v teh 22 letih ni vsteti tiste razlike v obracunski moci ni vsteto zavarovanje vzdrzevanja in odtranitev panelov po koncani zivl. dobi ter kaksnih popravil izven garancijskega obdobja. 
Problem je da z elektrarno nebi pokril svojih potreb po energiji in bi se moral doplacat elektriko katera je trenutno na ceni VT ki jo placujem pri geniju. Ce pa nebi imel elektrarne bi te kw kupil 50% v NT in 50% NT in pri vecji kolicini se spet pozna razlika. Ce se upostevamo neprimerno lego strehe 20% slabsi izkoristek letno degradacijo pod 1% letno. Zavarovanje se je zadnje leto zelo povecalo. Seveda ce naredis elektr. Jo ne vzdrzujes ne placujes zavarovanja in se ti nikoli ne pokvari potem si profitiral.
Zadeva me je začela mikati, ker sem zadnjič malce gledal na licu mesta izvedbo na strehi. Ja in en od ''strahov'' je že omenjano zamakanje. Ker sem videl tudi ''nestokovne'' montaže zgolj z luknjami v kritino...
Vendar po videnem tokrat mi je strah splahnel. Na Bramac kritini so letve na katere so vijačeni paneli. Letve pa enostavno zataknjene,  kot snegolovi...
Moram priznati , da je vzbudilo več zanimanja, malce po prebranem, ter kak pogovor z lastniki, ki omenjajo, da pridejo (razen vložka) skozi brez doplačila ali zgolj + - do par deset eur letno.
Poraba (odvisno od zim...; poleg ''po''letnih +- 6000)  od oka cca + - 16000kWh, bii se kar poznalo...
Vendar pa je neugodno ''postavljena'' streha napram soncu V/Z, namesto ugodne za postavitev= južne.  Razmišljal sem tudi v smeri postavitve na neko ogrodje na jugu pod hišo.  Vendar  bi za to ''uradno'' gotovo rabil kak ''žegen  organov'', kateri verjetno ni več zanemarljive vsote, če bi sploh šlo skozi... ?! 
Nekaj časa me je mikala geo vrtina, ker so cene dostopnejše, kot pred desetletjem. Vendarle me tale sonček zadnji čas bolj mika, pa naj se dalje meša zrak  Wink
Saj so zračne TČ vse boljših izkoristkov, če pa bi ''delala'' na sonce pa te ''itak briga''... 
Vendar kolkor slišim, ''rajonci'' niso najbolj naklonjeni panelom... Rolleyes , ker majo za že itak dobre plače, nekaj več dela...., pa neka...  Tongue
Moj izracun 12000€ elektrarna.
470€letno obracunska moc z spte in ove 30letx470€=13470€ sedaj placam 30x140=5100€ za 30 let. Razlika 8370€
Vzdrezavnje in zavarovanje ce se z leti ne dvigne
200€letno 30x200=6000€
12000elektr+8370omrez+6000vzdr.in zav=skupaj 26370€. Ce z elektrarno pokrijem 100% potrebe po energiji in letno prihranim 1274€ se mi investicija povrne v 20.7 letih. Se kasneje ce vstem odstranitev in razgradnjo elektr, ter kaksna popravila po izteku garancije in v upanjuda se zavarovanje in vzdrzevanje ne dvigne. Niso vsteti se stroski kredita obrestne mere letno placilo za vodenje kredita zavarovanje kredita. Tisti 12x 1.5€ ki se placa za obracun meseca ko si vec koristil kot pridelal.

Se popolnoma strinjam kaj so napisali na zvezi potrosnikov slovenije. Citiram.

Če od tega zneska odštejemo stroške vzdrževanja in čiščenja, zavarovanja, morebitnih popravil po izteku garancij in stroške odvoza po preteku življenjske dobe elektrarne, se znesek lahko precej zmanjša oziroma celo približa pozitivni ničli. 
Izvajalcem predlagamo, da svoja spletna mesta obogatijo z več informacijami o financiranju, stroških vzdrževanja, čiščenja in zavarovanja ter drugih morebitnih stroških. Obiskovalec spletnih mest namreč dobi občutek, da gre za precej skrivnostno naložbo – večja preglednost je nujna za lažjo odločitev.
Ne vem no @Pavel99 ali iščeš slamice, da bi se prepričal, kako prav ravnaš, da si ne postaviš SE?
Imaš na hiši kakšno strešno okno? Če ga imaš, kakšna vzdrževanja imaš z njim? 40 panelov je pa popolnoma enako kot 40 strešnih oken na strehi. Če res želiš komplicirani imaš na Amazonu polno teleskopskih palic na katere priključiš vodo in s tal opereš panele. Medtem, ko jih boš pral boš tudi občutil, če je kateri razmajan. Drugega pač nimaš za počet na strehi. Inverter je na nekem primernem mestu in na njemu piše, če je kaj narobe. Če mogoče na leto ali dve preveriš, kako so zategnjeni vijaki, drugega nimaš za početi z njim. Kako ti delujejo paneli, vidiš preko spletne aplikacije. Će je kateri okvarjen se bo obarval temneje in bo v nekem obdobju bistveno odstopal po proizvodnji, glede na ostale. Takrat pač pokličeš nekoga, da ti panel zamenja, če ga ne znaš sam (isto, kot če ti crkne pralni stroj, TČ...).
Zgoraj sem napisal omreznina namesto obracunska moc.

A ni faktor obracunska moc x 0.8 = dovoljena moc elektr.

Imamo geosondo. Zunanja temp. Mi me vpliva nic. Hisa 20cm izolacije slabih 130m2
(16.2.2020 ob 21:06)Pavel99 Napisal: Zgoraj sem napisal omreznina namesto obracunska moc.

3x20 A glavne varovalke in 230 V napetosti pomeni moč:
 P= 3*20*230= 13.800 W

Pse= 0,8*13.800=11.040 W oz. 11 kWp.

PS Nekaj čudnega se dogaja- sem dal nov prispevek pa se je poleg prilepi moj prejšnji. Ko sem ga editiral in pobrisal, kar je preveč, je pa prejšnji prispevek izginil.
(16.2.2020 ob 21:12)bozgom Napisal:
(16.2.2020 ob 21:06)Pavel99 Napisal: Zgoraj sem napisal omreznina namesto obracunska moc.

3x20 A glavne varovalke in 230 V napetosti pomeni moč:
 P= 3*20*230= 13.800 W

Pse= 0,8*13.800=11.040 W oz. 11 kWp.

PS Nekaj čudnega se dogaja- sem dal nov prispevek pa se je poleg prilepi moj prejšnji. Ko sem ga editiral in pobrisal, kar je preveč, je pa prejšnji prispevek izginil.

To se tudi meni občasno zgodi......
Pozdravljeni,
Da ne brskam po vseh 192 straneh eno vprašanje?
12 kW elektrarna ti pridela elektrike čez celo leto, koliko od - do?
Lansko leto je bili eno bojših sem nikje zasledil.

hvala
staher
odvisno kje se nahaja tvoj objekt.
Optimalno nekje:
SE moči 1 kWp lahko proizvede 1100-1200 kWh/kWp

Torej...12x (1100-1200)...če si pa v jami, pa 12 x 0.
Na public sites  od solaredga imaš kup elektrarn. Najdi eno v tvoji blizini z željeno močjo, pa boš videl rezultat.
 https://monitoringpublic.solaredge.com/s...cale=en_GB
Sonce naj sveti vsak dan!
Dobra povezava ni kaj
Koliko vas je prišlo zavarovanje SE, kaj vse ste zavarovali?
(18.2.2020 ob 15:10)bosces Napisal: Koliko vas je prišlo zavarovanje SE, kaj vse ste zavarovali?

Koliko te pride zavarovanje hiše? Kaj vse imaš zavarovano? Iste nevarnosti ogrožajo SE in so največkrat SE že zajete v paketnem zavarovanju hiše.

Vsak zase ve, v kakšnem okolju živi. Če mu toča vsako leto stolče vse okrog in na hiši potem logično zavaruješ hišo pred točo. Če tudi najstarejši ljudje iz tvojega kraja ne pomnijo, da je toča kdaj povzročila pretirano škodo pol je zavarovanje proti toči neumnost. Če ti gre elektrika in internet po zraku pol je velika nevarnost za posredni udar strele. Če imaš elektriko pod zemlji in za internet optiko potem te posredni udar strele ne ogroža...
Na splošno pa velja- zavaruje se tisto kar te lahko ogrozi ali eksistenčno ali materialno preko neke sprejemljive mere. Če npr. zadnjih 100 let ni bilo katastrofalne toče pol pa se danes pojavi in nekomu razbije panele na strehi zaradi tega ne bo eksistenčno ogrožen. Če ne bo šlo drugače bo pač plačeval elektriko enako kot do takrat, ko SE ni imel. Seveda pa je drugače za nekoga, kateri elektriko prodaja. Ta pa bi imel izpad dohodka in bi zaradi tega lahko bil eksistenčno ogrožen. Za njega pa je zavarovanje nuja.

Torej- malce premisleka, kaj je nujno in kaj ni, da si ne boste delali neke stroške po neumnem Požarom, direktno strelo in točo običajno krije že zavarovanje hiše. Oprema ima garancije 15 in več let. Če to dobo plačujete npr. 100 €/letno za zavarovanje inverterja boste za zavarovanje plačali več, kot stane nov inverter. Če pa odpove prej je pa itak v garanciji.
Matr nakladaš. Tisti, ki ima denar in nima jajc, vzame najdražje.
Tisti pa, ki nima keša in ima velika jajca, sploh ne zavaruje.
Oba pristopa in vsi vmes, so popolnoma pravilni in merodajni.

Btw, če ti SE posredno pokonča dva konja (ta prava, okrog 8 jurjev škode), nisi upravičen do zavarovalnine. Preverjeno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Če so ti prioritete keš in jajca imaš povsem prav.

Glede konjev in SE pa ne razumem najbolje- a ne dobiš povrnjene škode za konje ali ne dobiš povrnjene škode na SE?
1 ... 190 191 192 193 194 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi