Žerjavar Napisal:@: fab: Ne zanima me, kakšne radiatorje imaš ti. Sem reagiral na tvoje nerazumevanje tistih, ki imajo manjše radiatorje in rabijo višjo temperaturo dvižnega voda. Upam, da boš v bodoče razumel tudi take.
Pri zalogovniku pa sem reagiral na citirani zapis. Vsekakor v istem stilu kot pri radiatorjih: iskati poceni rešitev za zadovoljivo funkcionalnost.
Žerjavar ne tako jezne reakcije. Drži kar praviš kolikor denarja toliko glasbe, vendar je pomembno tudi ali ogrevaš s pomočjo zalogovnika ali brez. Kolikor uporabljaš ves komfort potem ima fab prav. S takim načinom se temperature res znižajo na omenjene temperature in to je bila verjetno njegova razlaga. Sicer pa kar se plastenja tiče nasploh in hitrosti črpalk: s tem zelo hitro porušiš zgornje temperature na neuporabne. Kot casar zelo in še nekateri omenjajo, da je zelo pomembno prilagajati hitrost pretoka z močjo črpalke: tukaj je problem. Ker me zadeva nasploh zanima glede naše hiše, imam na vseh treh ogrevalnih krogih montirane merilnike iz katerih lahko razbereš tudi pretoke.
Če predpostavim (mislim da je tako), da imajo uporabniki 1000 do 1500 l zalogovnike, potem je v naslednjih vrsticah razlage tisto zaradi katerega debata o idealnem plastenju ne pomeni več kaj dosti. APLHA2 ima na katerem koli različnem ogrevalnem krogu v mojem primeru, minimalni pretok 250 l/h, kar pomeni da se pri voda v zalogovniku, ki ima 1000 l zelo hitro zamenja, če seveda ni zaradi temperatur potreben večji pretok. Pa seveda kot v mojem primeru, kjer so ogrevalni krogi trije ta pretok naraste na 750l/h. Meni ta najnižji pretok ustreza pa je kljub vsemu voda v zalogovniku zelo hitro obrnjena in premešana. Če ALPHO poženemo na maksimum, pa doseže preko 1000l/h(za en ogrevalni krog), kar pomeni, da plastenje vode v zalogovniku tukaj ne pomaga kaj dosti in tudi besed o tem ne. Jozkopetarda je omenil omembe vredno kar se tiče plastenja pri praznenju in sicer povratek glede talno in radiatorsko na različne nivoje, kar tudi po mojih izkušnjah največ pripomore, bolj kot kakšen super za to narejen zalogovnik z mrežami in podobnim. Da pa je plastenje pomembno se pa strinjam pri polnjenju zalogovnika s kolektorji saj se temperatura v zalogovnik od zagona pa do ustavitve črpalke kolektorjev zelo spreminja in zopet imamo dokaj velike pretoke, če imamo večji sistem(ker ga moč teh kolektorjev pač zahteva) V takem primeru pa je dobro jemati vodo na dnu in jo vračati v zalogovnik na višino, kjer je temperatura zalogovnika in kolektorske vode približno enaka. V nasprotnem primeru imaš kaj hitro ves zalogovnik poln z določeno energijo, ki pa je zaradi temperature dokaj neuporabna.
Takšne so moje izkušnje na mojem sončnem sistemu, ki ni tako majhen, oziroma je premajhen, da bi le te stvari lahko zanemarjal.
Upam pa tudi, da bo prevročih debat in jeze na nekatere, ki pač povejo nekaj iz svojih izkušenj (kar drži) manj.
lp