PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Ni mi jasno kako majne dimenzije radiatorjev imajo ljudje da morajo imeti temperaturo DV vsaj 60stopin
Očitno nimaš finančnih problemov, ali pa jih jemlješ preveč na lahko.
Nekomu pa dosti pomeni, če kupu 50 % manjši (cenejši) radiator in da dvižni vod na 55 namesto 40 C. Prav tako vzame 1000 l zalogovnik in ga segreva na 95 C namesto 2000 l s segrevanjem na 60 C.
Citat:enim je vseeno če imajo po dveh dneh v zalogovniku od vrha do tal 40°C (slabo plastenje), ali pa če imajo na vrhu 70°C, vse ostalo pa 30°C (
Si pa res privoščiš velikost zalogovnika, če lahko ogrevaš dva dni brez kurjenja.
Če segreješ ves zalogovnik na 90 C in ga potem ohlajaš na še zadovoljivo ogrevanje, boš pri idealnem plastenju imel le 11 % več zaloge toplote, kot pri totalno zmešanem zalogovniku.
Sicer pa je plastenje neodvisno od izvedbe zalogovnika, ampak predvsem od regulacije hitrosti obtočnih črpalk.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar, hiša je stara z le 5cm fasade pa imam večina r. v hiši od120-140, tako da ne vem kdo ima še enkart večje.

Ni mi pa jasno kaj si hotel z zalogovnikom povedat, v sistem itak ne spuščaš več kot dopušča mešalni ventil oz enota.
@: fab: Ne zanima me, kakšne radiatorje imaš ti. Sem reagiral na tvoje nerazumevanje tistih, ki imajo manjše radiatorje in rabijo višjo temperaturo dvižnega voda. Upam, da boš v bodoče razumel tudi take.

Pri zalogovniku pa sem reagiral na citirani zapis. Vsekakor v istem stilu kot pri radiatorjih: iskati poceni rešitev za zadovoljivo funkcionalnost.
Nimam časa - sem v penziji!
Jožko: težko imaš na dnu (in nad njim)več kot imaš povratek. Sedaj pa samo ? Kako nizko ga lahko spustiš.
Hanzi, pri nas imamo talno in radiatorsko. Voda iz talnega gre v dno zalogovnika, in ima manj kot 30°C. Povratek iz radiatorjev pa je speljan posebaj v sredino zalogovnika.

Razmišljal sem celo o tem da bi povratek iz radiatorjev speljal v talno, da bi čimbolj izkoristil vodo... samo to preveč zakomplicira sistem Smile
Žerjavar Napisal:@: fab: Ne zanima me, kakšne radiatorje imaš ti. Sem reagiral na tvoje nerazumevanje tistih, ki imajo manjše radiatorje in rabijo višjo temperaturo dvižnega voda. Upam, da boš v bodoče razumel tudi take.

Pri zalogovniku pa sem reagiral na citirani zapis. Vsekakor v istem stilu kot pri radiatorjih: iskati poceni rešitev za zadovoljivo funkcionalnost.

Žerjavar ne tako jezne reakcije. Drži kar praviš kolikor denarja toliko glasbe, vendar je pomembno tudi ali ogrevaš s pomočjo zalogovnika ali brez. Kolikor uporabljaš ves komfort potem ima fab prav. S takim načinom se temperature res znižajo na omenjene temperature in to je bila verjetno njegova razlaga. Sicer pa kar se plastenja tiče nasploh in hitrosti črpalk: s tem zelo hitro porušiš zgornje temperature na neuporabne. Kot casar zelo in še nekateri omenjajo, da je zelo pomembno prilagajati hitrost pretoka z močjo črpalke: tukaj je problem. Ker me zadeva nasploh zanima glede naše hiše, imam na vseh treh ogrevalnih krogih montirane merilnike iz katerih lahko razbereš tudi pretoke.
Če predpostavim (mislim da je tako), da imajo uporabniki 1000 do 1500 l zalogovnike, potem je v naslednjih vrsticah razlage tisto zaradi katerega debata o idealnem plastenju ne pomeni več kaj dosti. APLHA2 ima na katerem koli različnem ogrevalnem krogu v mojem primeru, minimalni pretok 250 l/h, kar pomeni da se pri voda v zalogovniku, ki ima 1000 l zelo hitro zamenja, če seveda ni zaradi temperatur potreben večji pretok. Pa seveda kot v mojem primeru, kjer so ogrevalni krogi trije ta pretok naraste na 750l/h. Meni ta najnižji pretok ustreza pa je kljub vsemu voda v zalogovniku zelo hitro obrnjena in premešana. Če ALPHO poženemo na maksimum, pa doseže preko 1000l/h(za en ogrevalni krog), kar pomeni, da plastenje vode v zalogovniku tukaj ne pomaga kaj dosti in tudi besed o tem ne. Jozkopetarda je omenil omembe vredno kar se tiče plastenja pri praznenju in sicer povratek glede talno in radiatorsko na različne nivoje, kar tudi po mojih izkušnjah največ pripomore, bolj kot kakšen super za to narejen zalogovnik z mrežami in podobnim. Da pa je plastenje pomembno se pa strinjam pri polnjenju zalogovnika s kolektorji saj se temperatura v zalogovnik od zagona pa do ustavitve črpalke kolektorjev zelo spreminja in zopet imamo dokaj velike pretoke, če imamo večji sistem(ker ga moč teh kolektorjev pač zahteva) V takem primeru pa je dobro jemati vodo na dnu in jo vračati v zalogovnik na višino, kjer je temperatura zalogovnika in kolektorske vode približno enaka. V nasprotnem primeru imaš kaj hitro ves zalogovnik poln z določeno energijo, ki pa je zaradi temperature dokaj neuporabna.
Takšne so moje izkušnje na mojem sončnem sistemu, ki ni tako majhen, oziroma je premajhen, da bi le te stvari lahko zanemarjal.

Upam pa tudi, da bo prevročih debat in jeze na nekatere, ki pač povejo nekaj iz svojih izkušenj (kar drži) manj. Big Grin

lp
Pravilno jožko. Odvzem za talno imaš pa na vrhu ali nekje v zgornji polovici?
Vsi se preveč ubadate z zalogovnikom in plastenjem v njem, meni je pa bistvo da ogrejem hišo kot celoto z najmanjšimi stroški- porabo drv. Imam še to smolo da imam zalogovnik zunaj v drvarnici, je sicer dobro izoliran in bi ga raje imel v hiši pa žal ni bilo prostora. Vsa toplota ki ne gre iz hiše skozi dimnik, okna, vrata, fasado in kakšno betonsko teraso je v dobrobit ogrevanju in ugodju. Z enim vozičkom dru na sliki, jih je ravno za eno polnenje viadruske, in tedeensko programsko uro se mi interval kurjenja ponavlja na 24 ur plus 200lit sanitarne vode-trenutno dam v peč še kako poleno manj.
TOJETO ne AJETO. :wink:
LP tomaž

Priložene datoteke
.jpg   Drva.jpg (Velikost: 70,11 KB / Prenosi: 621)
Tomaž pravi: Vsi se preveč ubadate z zalogovnikom in plastenjem v njem, meni je pa bistvo da ogrejem hišo kot celoto z najmanjšimi stroški- porabo drv.

to je edini pravi cilj sistema, in tudi moram reči da (v kolikor pri tebi na gre ravno za mini hišico) je poraba tvojega sistema razmeroma skromna - če prav vidim, cirka 70 litrov polen (ta zabojček, iz katerega je voziček ima poln 90 litrov?).

jaz jih rabim (kotel uplinjak, a popolnoma brez hranilnika) te dni cirka 75 litrov na dan, a je hiša ogreta le med 16.00 in 6.00 uro, in tudi ima samo 100 litrov sanitarne vode, ki je niti ne porabimo v celoti. samo, meni je ta poraba zverinska (saj niti pošteno mrzlo ni, pri nas je sam -3°C), ker to je več ko pol prm na teden. kupil sem jih 18, po žaganju metrc sem jih zložil na dobrih 15 ... za manj ko 30 tednov je to, saj bomo pri -10°C pokurili še kaj zraven. in sem oslu podoben, ker bom moral dokupiti kar nekaj kurjave ...
fab Napisal:Danes je bilo zjutraj -4, temperatura dvižnega voda(radiatorski sistem) je še vedno 40stopinj... pač črpalka dela dalj časa.

Ni mi jasno kako majne dimenzije radiatorjev imajo ljudje da morajo imeti temperaturo DV vsaj 60stopinj.
jaz imam razmeroma majhne, pa temperatura 45° veliko pomeni še sedaj pri
-3°C, kolikor imamo ob jutrih.
Bivši dan republike očitno ni Žerjavarjev dan...
Saj bo bolje ko se prase kolje... pri nas bo to že jutri :lol:
Ko bom imel avtomatizacijo s PWM bom dal dvižnega na vsaj 60 in povratek na najmanj kar se da. Višji kot je dvižni, nižji je lahko povratek - če predpostavimo, da je radiator v povprečju nekje na sredi. In tako bom optimalno praznil zalogovnik in privarčeval na številu kurjenj.
Tole mi mal na reklamo spominja.

Aja, sretan vam dan republike tovariši.
Opazil sem, da se nekaj pogovarjate tudi o električnih grelcih v zalogovnikih. Iščem neko hitro in dokaj ugodno rešitev za premostitev noči, da bi pošiljal nekaj malega temperature v radiatorje. So el.grelci okej oz. kakšne so kaj cene teh grelcev in koliko bi jih potreboval oz. kako močne za dogrevanje recimo da nekje 300litrov vode v zgornji četrtini zalogovnika. Ideja je, da bi dogreval/vzdrževal temp. na nekje 40°C, vse skupaj pa bi moralo delovati na način, da se sami vklopijo, ko pade recimo voda pod 40°C in da se izklopijo ko pride preko te temp. Glede na trenutno nastavljeno kotlovsko regulacijo, bi ta dogrevanje najpogosteje uporabljal v času ko so zunanje temperature pod 0°C, saj prej niti ni potrebe, ker se hiša minimalno ohladi.

Tako malo čez palec sem računal, da kadar mi v ogrevalni krog pošilja temperaturo med nekje 35-37°C, da imam porabo/potrebo po okoli 3-5kW energije na uro. Če je sistem pregret, potem verjetno še kaj manj, saj je v to porabo zajet tudi hladni štart. No pa kotlovnica tudi še ni izolirana in tudi na ta račun se pridela nekaj izgub.

Bi bilo mogoče bolj smotrno zadevo doogrevat z zunanjim izmenjevalcem ali z potopnim grelnikom. Grelnik je pač cenejša opcija.
Če imaš "mufno" za grelec uporabi grelec, imaš pa 2 velikosti navoja, v malem je enofazni grelec, v velikem pa 3 fazni. No v malega gresta 2 grelca in če bi dal 2 x 2kW bi bilo zate OK, na tretjo fazo pa daš morebitne nočne porabnike, da ti ne meče ven glavni avtomat.
Sam sem jih naročil pri eni firmi iz Hotemaž pri Predvoru, ne spomnim se imena. Bili so poceni, vsaj za moj okus. Imaš pa še cenejše za v bojlerje.
..gre ravno za mini hišico...
Ja hiša je res manjša klet/pritličje 50+55kvadratov, nova okna,vrata, fasada 15cm, strop 25cm- bom še dodal, terasa je pa hladilno rebro :evil:
Je pa po celi hiši toplo, zgoraj malo več 22-23°C, spodaj malo manj 20-21°C, sanitarne vode 200lit (STČ). Računam na porabo pod 10 prostorninskih metrov.
V prehodnem obdobju trenutno kurim nafto ki je ostala še iz dobrih starih časov.
Je pa vse "zastarela klasika" dve peči, dva dimnika, hranilnik 1000lit, STČ 200lit v predtoku 150 lit bojler ogrevan z doma narejenim sončnim kolektorjem, nekaj profi avtomatike in nekaj "domače", viadruska pa predelana- ne vidi se skozi peč v dimnik- in dela bolje kot buderus :mrgreen:
Koliko me je to stalo pa raje ne računam Confusedhock:
LP Tomaž
1 ... 14 15 16 17 18 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi