Homer Napisal:Razmišljaš preveč ozko. Mešalni ventil v delovanju običajno ni v skrajnih legah, ampak se nahaja nekje vmes. Zato je tudi razmišljanje da ogrevanja ne bo ko je mešalni ventil zaprt, sicer resnično, a v tej poziciji ventil ne bo, saj bo po eni strani zahteva, po temperaturi dvižnega voda, po drugi pa, da ne bo temperatura dT prvelika. Če bo npr zahteva za ogrevanje 50 stopinj in dT 10 stopinj, bo povratek 40 stopinj. Brez omejevanja pa morda 30 stopinj, ali pa v začetku samo 20 stopinj.
Daj povej eksplicitno, o temperaturni razliki med katerima temperaturama govoriš ti? Imamo namreč štiri relevantne temperature, temperaturo dovoda iz peči, povratka v peč, dovoda v ogrevalni krog in povratka iz ogrevalnega kroga. Sta pa res v primeru enega samega delujočega ogrevalnega kroga temperaturi obeh povratkov po sili razmer enaki. Sem že prej po malem sumil, zdaj sem pa skoraj prepričan, da midva tukaj govoriva o različnih stvareh in potem ni čudno, da prihaja do nesporazumov. Ker se je vse skupaj začelo iz pristopov za preprečevanje vdora hladne vode v peč, sem jaz ves čas govoril o temperaturni razliki med dovodom iz peči in povratkom v peč (ki je, kakor rečeno, enak povratku iz edinega delujočega ogrevalnega kroga). Si ti govoril o istem ali si nemara imel v mislih razliko med dovodom v ogrevalni krog in povratkom iz njega?
Homer Napisal:Zakaj sicer omejujemo dT?. Zato da omejimo odjemno moč. To pa pomeni da zmanjšamo obremenitev peči, s tem pa dosežemo njeno hitrejše ogrevanje. Se morda motim?
Nikakor ne, se tudi sam podpišem pod to mnenje. Vendar - potrebno je priznati, da ta pristop ne bo preprečil vdora hladne vode v peč. Dejansko pride celo do tega, da bolj na ta način omejujemo odjemno moč, hladnejša voda bo šla v peč, seveda vedno v manjših količinah.
Homer Napisal:Sicer pa sem jasno napisal, da je to bolj izhod v sili, edino prava pa je črpalka v povratnem vodu in mešalni ventil. Pa tudi tu ogrevanja hiše ne bo, dokler ne bo dosežena zahtevana temperatura kotla, oziroma bo to slabše in omejeno.
Tam od besede 'prava' naprej povsem soglašam. Z onim spredaj pa pogojno. Se strinjam, če govorimo o omejevanju moči odjema, temu primerno šibkejšem ohlajanju in zato hitrejšem ogrevanju peči (v povprečju). Ni pa to rešitev, niti v sili ne(!), za preprečevanja dotoka (pre)hladne vode v peč.
Povsem edina prava pa opisana rešitev vendarle ni. Obstaja še kaj dobrega, samo se stvari začnejo fejst komplicirati. Lahko bi naredili recimo ločen hidravlični sistem za peč, toploto prenašali preko toplotnega izmenjevalca, zahtevane temperature pa vzdrževali z ustreznim delovanjem črpalk na eni in drugi strani izmenjevalca. Pa še kaj ... :-)
Kateri od naslednjih dveh slabih pristopov je manj slab, pa ne znam odgovoriti: krajši čas šibko ohlajati peč z majhno količino zelo hladne vode ali daljši čas močno ohlajati peč z veliko količino nekoliko prehladne vode.
Brezdomec Napisal:Brezdomec Napisal:b) Ta scenarij me zanima. Majhen pretok hladne vode v kotel. Kotel doseže delovno temperaturo. Temperaturnega šoka ni, ker je spodnji del kotla stalno "hladen" in se proti vrhu segreva. Kakšne so slabosti delovanja kotla v takem režimu?
To je v bistvenih elementih isto vprašanje, kakor sem ga sam postavil zgoraj. Vsaj jaz ti ne znam odgovoriti nanj. Bi bilo potrebno raziskati zadeve ali vprašati koga, ki to zna. Po moje bi vsaj proizvajalci peči to morali vedeti.
Lahko pa rečem, da še nikoli pri nobeni peči nisem zasledil, da bi kak proizvajalec predpisoval kakršnekoli minimalne odjemne moči v določenih režimih ter hkrati dovoljeval poljubne načine odjema v tistih predpisanih okvirih. Je pa ogromno takšnih, ki predpisujejo minimalno temperaturo povratka v peč (s čimer posredno v določenih situacijah seveda tudi omejujejo moč odjema).
Homer Napisal:Pravzaprav je vseeno, če je 4 ali 3 potni ventil.
V prvem primeru 4 potnega ventila se bo topla voda iz kotla zaključila nazaj v kotel. V primeru 3 potnega pa kroženja vode ne bo. V obeh primerih se peč ne bo ohlajala.
V primeru delno odprtega ventila bo v prvem primeru večji pretok kombinacije hladne vode iz sistema in tople vode iz kotla, v drugem pa le majhen pretok hladne vode iz sistema.
Razlika je točno ta, ki jo opisuješ. Pri čemer nikakor ni za zanemariti, da bo temperatura kombinacije hladne vode iz sistema in tople vode iz kotla višja (lahko tudi bistveno višja) od temperature hladne vode iz sistema. Jasno, da je to vseeno s stališča pretokov energije, a kakšne prepričljive razlage, da je vseeno tudi s stališča delovanja peči, še nismo videli.
Aleš