Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Tudi jaz bi se jih izogibal, ce bi drva kupoval, oziroma imel dovolj listavcev. Tako pa je vec iglavcev kot pa listavcev v gozdu.
Sicer pa pri snopcu nintak problem omesti dimnika, v hisi pa uplinjevalna pec odlicno prebavavi tudi iglavce.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Hja, jaz imam šnopc-peč priključeno na dimnik... tko da...
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
glede na razpravo o vrstah drv po drevesni vrsti bi pripomnil, da se mi zdi, da sem se kot lastnik uplinjevalnega kotla do sedaj osredotočal na "predobra" drva. bukve je skoraj škoda za uplinjaka. lani sem poskusno en teden kuril na borova polena. za več kot en teden jih ni bilo, pospravil sem nekaj polomljenih vej in vrhov še od žleda ki so popadali na in ob cesto, in tisto kar so za seboj pustili gasilci. kljub temu, da moj kotel nima lambda sonde je delal brez problema. borovina se na našem koncu skoraj stran meče. poskusno sem se domenil da dobim (za nekaj malega denarnega nadomestila) preostanek od sečnje, kjer so morali borovce posekati, ker so bili v napoto pri redni sečnji. dobil bom navadne in razvejane vrhove, debelejše veje in nekaj pretankih debel. do kake debeline se še splača pripravljati drva iz vej borovcev?
sam sem razmišljal nekje do 6-7 cm, da se mi ne bi vse naenkrat vžgalo v kotlu. no, sicer jih še vedno lahko mešam ...
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Ker peč nima vgrajenega šublerja, vzemi vse, kar ti dajo. Če boš pa sam pripravljal veje, poglej po debelejših, a zgorele bodo vse. Debelejše ostanke vrhačev precepi. Pri kurjenju mešaj z debelejšim trdim lesom (bukovino, gabrom), kot si že napisal. Pri samo drobnih drveh ti peč z lahkoto "uide". Ker sem po žledu in vetrolomu imel čas in nisem bil takrat za nobeno drugo pametno rabo, sem pripravil ogromno drv iz tankih bukovih vej, tja do 2 cm. Vse pogori, moram pa mešati z res debelim gabrom in bukvijo.
Odveč je posebej poudariti, da naj se drva sušijo dve leti.
Ocena:
8
Peč mu temperaturno najbrž ne bo ušla, ker bo ob prevec suhega drobiža prevec plina in takrat zna imeti tezave z dimnikom, ker mu plin v IK ne bo pogorel. Skozi dimnik pa se bo kadilo kot iz titanika. Take imam izkusnje pri attacku. Osebno ne bi nic cepil ce imas dovolj drobiza. Ce ne bo pogorel v prvo, bo pa potem ko bos dolozil. Je pa problem, ker necepljen ne bo suh prvo leto. Jaz se upam poriniti v pec vse kar gre skozi vrata (cca 25x40cm)
Ocena:
-189
Precepim zgolj zato, da se les presuši in ne zato, ker ne bi šel v peč...
Ocena:
3
jaz mislim da bo vse skupaj v redu. lani kurjeno borovino sem cepil na polena nad cca 15 cm premera, kar je bilo manj sem sušil in kuril kot okrogli les. za sušenje ni bilo problem, ker je bilo drevje polomljeno itak še od žleda, tako da se je praktično nekaj osušilo že "na štoru". pol leta sem dosušil še v skladovnici in so bila dovolj v redu. ta borovina, za katero sem se letos zmenil, pa je tudi že od lanskega avgusta podrta in kleščena. les je kompakten, smolnat, in še nič pirav.
Ocena:
8
Borovina se po "desetletju" ne bo pirova. Ni to bukev. Jo bo pa črv napadel
Ocena:
-189
Aleks, delaš popolnoma prav. Hanzi, črvičkov ne bo prav hitro. Dokler se smola na strdi, jim ne diši, pa še na tace se jim prijema...
Ocena:
8
Na tace se jim prijema :lol:
Borovine sem pozgal nekaj 100m3, vsaj kaksnih 50 m3 jih je pa v klaftrah trenutno (pri starsih) la se nekaj 10m3 ostalega lesa.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Hanzi napisal:
Borovine sem pozgal nekaj 100m3, vsaj kaksnih 50 m3 jih je pa v klaftrah trenutno (pri starsih) la se nekaj 10m3 ostalega lesa.
Glede na zgornji zapis, zgleda, da kuri vsem sosedom, potem pa fotografira dimnike, češ, kako ga le ti zakajajo. :lol: :lol:
Ocena:
8
V življenju, v enem letu pozgat nekaj 100m3 bi bil pa ze kar lep podatek.
Ocena:
3
mi ni dalo miru, sem šel včeraj do kopice borovine, ki čaka, da mi jo pripeljejo. eno šajtrgo tanjših vej (3-5cm) sem nabral in po kolovozu pripeljal domov, ter nažagal. zmešal sem 50/50 z bukovimi, pa je vseeno hitro kotel postal "titanik" kot je napovedal hanzi. v glavnem, ne smejo biti pretenke okroglice, ker smola izgleda zelo pospeši nastanek plina v kotlu.