PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: TČ in peleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim da "kompliciranje" v tej smeri, na peletni peči ni smiselno.
Namreč na udobju ne prinese nič, stroški pa se povečajo.
Glede sedanjega sistema, ki ga imam. Imam klasicen sobni termostat, na katerem sem imel na dolocena casovna obdobja izbrani temperaturo. Ko je temp.padla, se je vklopila pec in grela do zeljene temperature.klasika. mislim, da slaba varianta....ko se je vklopila pumpa in dala vodo v vse radiatorje je temp peci takoj padla na min.
Ravno tega se bojim tudi sedaj, ko bodo dve pumpe. Ko bom oboje zalaufal, bo pec takoj mrzla ij bo grela ves cas. Zato razmisljam o zalogovniku
Narobe razmišljaš .......
Zato ker nisi imel regulacije se je to dogajalo. Z regulacijo imaš zvezno počasno odpiranje/zapiranje ventilov. Torej nobenega šoka. Poleg tega ti regulacija omogoča tudi omejevanje diference med dvižnim in povratnim vodom.
Mislim da je to čisto normalno ob prvem jutranjem zagonu črpalk ko začne krožiti vsa voda v sistemu, ( nevem če katera peč to "sfolga"), to pač kompenziraš z vklopom pol ure prej... meni osebno je zjutraj enkrat ustavilo obtočno črpalko, potem pa je peč - gorilec "speljal"... potem ti pa pač sledijo intervali glede na potrebe hiše za ogrevanjem, ( padec 5 stopinj kotlovske vode povzroči ponoven vžig gorilca in nadaljnih 5 da se začne stvar dogajati v plus, torej imaš dejansko 10 stopinj diference).. oziroma tu je kar nekaj rezerva z prenastavitvijo moči gorilca... na manjšo moč bo nastavljen dalj časa ti bo grel, posledično manj vklopov... pa še na porabo ugodno vpliva...
Regulacija pomaga kotlu da kotel drži nastavljeno spodnjo mejo temperature. To se zgodi navadno ob zagonu ogrevanja vedar se to hitro normalizira. Gorilnik pač ob zagonu ogrevanja deluje dalj časa kot običajno.
Ja, jasno je, da ob zacetni veliko potrebi tople vode le te zmanjka. Skrbi me, ker bo talno moralo imeti ves cas filanje s toplo vodo in bi tako pec velikokrat prazna. Zaradi teh variant sem pomislil, da bi montiral zalogovnik, ki bi to preprecil.
Povedal sem ti da regulacija ta problem odpravi. Ponovil ti je jani65.....
Prevelike porabe tople vode ob zagonu ni, ker ti to ne dovoli regulacija
Takšen cevni termostat je v stari kurilnici skrbel,da se kotel ni podhladil ob vklopu ogrevanja. Enostavna rešitev.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/index.php?id=6042">http://www.instal.si/index.php?id=6042</a><!-- m -->

Taki cevni termostati so bili nameščeni v večini kotlovnic z Visoko temperaturnimi kotli .
stepski Napisal:sem in tja se ti pač zapiše kaj, kar kaže na nepoznavanje delovanje peči na pelete in še česa, navodila so ti bila poslana zato da mogoče dobiš malo širši vpogled v vse skupaj, nikakor pa ne zato da bi ti kaj dokazoval...

Stepski, meni je zelo jasno, da o pečeh na pelete in bolj ali manj tudi o vsem drugem ne vem vsega. In nimam ne s tem dejstvom ne s priznavanjem tega prav nikakršnih težav. Ampak nekaj pa o nekaterih stvari vključno s pečmi na pelete vendarle vem. V tem kontekstu, kot ga omenjaš, se mi nikakor ni moglo zapisati (zapišejo se mi kakšne pomote, slovnične napake pa včasih kaj pri urejanju in podobno), ker se nikoli nisem pretvarjal in to, kar sem napisal, odraža dejansko stanje vključno s tem, da o stvareh (tudi o pečeh na pelete in še čem) ne vem vsega in se verjetno o nekaterih stvareh na žalost tudi motim. Sicer je s časom takih stvari vedno manj, so vedno redkejše, a še vedno vsake toliko časa pridem do grenkega spoznanja, da sem se prej o čem motil.

Ampak, če sem karkoli napisal narobe o pečeh na pelete ali še čem, za božjo voljo napiši vendar, kaj je to in kako bi moralo biti pravilno! Od takih ugotovitev, da ne poznam vsega (a kdo pozna vse?) nimamo nič, če pa nas (sebično gledano mene še posebej) razsvetliš z novim znanjem in popraviš krivo vero, bo veliko bolje.

Za poslana navodila se ti točno zato zahvaljujem, da sem se česa novega naučil, oz. da so se mi razširila obzorja. Si pa zraven dodal komentar, kakor da bi mi z njimi nekaj hotel dokazati. Možno tudi, da sem to slednje narobe razumel.

stepski Napisal:tukaj se pogovarjamo o pečeh in gorilcih ki jih imamo, ne o tem kaj bi, če bi... sam ti lahko naštejem iz rokava kaj vse bi sam spremenil pri programskih nastavitvah, v sami strukturi peči, ampak to so peči v tem cenovnem razredu... seveda pa si lahko omislimo tudi kaj iz nabora visoko cenovk, kjer je sigurno kakšna pomanjkljivost manj, oziroma je vse skupaj veliko bolj dodelano... ( zakaj se sam držim CM-a kot pijanec plota, zato ker sem lastnik, ker jo poznam, skoraj poznam, do obisti, ne morem pisati o tem in tem gorilcu če je vse kar vem o njem iz prospektov in pripovedovanja, kar pa je lahko včasih dvorezen meč)...

Ah, to pa ni res. Mnogi sprašujejo o stvareh, ki jih nimajo in jih zanima, kako jih naj naredijo. In mnogi (ne le jaz) pišejo o stvareh, ki jih vedo, pa čeprav jih sami nimajo. So pa seveda več kot dobrodošle tudi izkušnje o tistem, kar imamo.

Mi je jasno, da imaš nekaj, kar si naredil pred časom v takrat danih okoliščinah, potem si pa od takrat dalje prišel do kupa novih spoznanj. Ampak uporabi vendar to znanje v prihodnosti in ga deli z drugimi. Ne pa, da drugim govoriš, jaz imam tako, dovolj dobro je (če veš, da se da bolje, potem pač ni), vse ostalo pa zamolčiš. Je pa razumljivo, da zgolj zaradi tega ne greš obstoječega sistema obrnit na glavo. Ampak, ko se dela na novo ali se ga obrača na glavo zaradi drugih razlogov, uporabi vendar to!

Seveda je povzemanje znanja od drugih dvorezen meč. Ampak veliko pomaga, če pri tem uporabljaš temeljne vede, fiziko, logiko, matematiko, ... A veš, pri stvareh, ki jih sam pogruntaš iz lastnih izkušenj, je isto. Mimogrede si stvari lahko povsem napačno razlagaš in tega sam zlepa ne opaziš. Razen tega, da si lastne pogruntavščine bolje zapomnimo ter tu in tam kakšno malenkost prispevamo v zakladnico človeškega znanja, ni neke razlike.

stepski Napisal:sicer dopuščam možnost, da na eno in isto stvar gledava iz različnih kotov vendar neke osnove delovanja so "pogruntali" že zdavnaj pred nama... ampak upam si reči da za mojimi besedami stoji štiri leta izkušenj kurjenja z peleti in nešteto ur prebitih ob peči in vsaj sam zelo pazim da se mi ne zapiše kaj kar nebi mogel zagovarjati...

Se mi zdi, da je, vsaj kar se tehnologije tiče, tega pri naju veliko. Nisva imela veliko stika, pa že tukaj nisi samo enkrat ugovarjal kakšni moji misli, nato pa postregel z razlago, ki ni bila v ničemer v nasprotju z mojo. To se mi zdi kar tipično na gledanje iste stvari iz različnih zornih kotov. Kar se pa tiče sociološkega(?) vidika in tega, o čem bi naj kdo govoril, pa imava zgleda precej različne poglede na svet.

Izvrstno, da imaš toliko izkušenj kurjenja s peleti in da si v tem času marsikaj spoznal. Uporabljaj in deli zdaj to znanje! Ne dovoli, da bi morali drugi iti po tvoji poti in porabiti štiri leta, da bodo potem tam, kjer bi lahko bili že zdaj, če bi jim le kdo povedal, da se da stvari narediti bolje, kot si jih ti pred štirimi leti, takrat seveda brez znanja, ki si si ga pridobil v teh letih.

In pa ne delaj napačnega sklepa, da nekdo, ki je ob peči prebil manj ur od tebe, ne ve ničesar, pravzaprav niti tega ne, da ve manj od tebe. Kaj pa, če zna bolje opazovati, se hitreje uči ali zna bolje logično sklepati? In nenazadnje, tudi če ne ve toliko, kot veš ti, morda ve kakšne malenkosti, do katerih sam še nisi prišel.

Kar se tiče pozornosti na to, da lahko vedno zagovarjaš svoje izjave, pa tudi jaz zelo, zelo pazim na to, da to lahko vedno počnem.

stepski Napisal:ne vem ali nočeš ali ne želiš vedeti da peči pri neki temperaturi kondenzirajo... in zato so si izmislili razne "finte" da se jih drži na določeni temperaturi ne glede na dejanske potrebe, le zakaj so se izmislili mešalne ventile, po možnosti elektronsko vodene, zakaj imamo zalogovnike... po moje zato da dobimo nek približek zaželjenemu delovanju oziroma optimumu, ker pred nekaterimi zakonitostmi delovanja peči nemoreš kar zamižati kot da jih ni...

Daj razloži mi, prosim, kako le si prišel do takega sklepa? A res pišem tako nerazumljivo, da je tisto mogoče tako povsem zgrešeno interpretirati? Jaz to vem in mi sploh ni jasno, kako naj ne bi hotel ali želel (a ni to dvoje isto?) vedeti, če pa vendar vem.

stepski Napisal:poznamo več vrst turbolatorjev, odvisno kaj želimo doseči... ( preberi si še enkrat tisti moj post o njih), njihov osnovni namen ni zadrževanje dimnih plinov v peči, ampak le te čimbolj potisniti ob same stene le te...

Sem prebral, se strinjam s tistim. Sicer včasih koga podprem ali pohvalim, navadno sem pa v takšnih situacijah tiho. Ne bom trdil, da je to najboljše, ampak stare navade je žal težko spreminjati.

stepski Napisal:vodo v peč pri testih niso črpali v napačno smer, to je samo način da se peč izogne kondenziranju brez pomoči dodatnih zunanjih regulatorjev...

Lahko o tem poveš kaj več? Morda zato, da je potem tudi peč v smislu toplotnega izmenjevalca med dimnimi plini in vodo delovala v protitočnem načinu, če predpostavimo, da dimni plini tečejo od spodaj navzgor? In da se voda že ogreje, ko priteče do kritičnega spodnjega dela v bližni gorišča, kjer mora biti toplo? Samo zakaj se potem tako ne dela pri običajni rabi peči? Pa tudi dvomim, da bi tak pristop pomagal, če bi skozi peč vodo črpal hitro ali vanjo črpal hladno vodo pri recimo 20 °C.

stepski Napisal:ne vem od kje ti, da je optimalna temperatura 67 stopinj in nevem zakaj bi jo moral vse leto furati na 85-tih... ko izprazniš pepel z dvema pritiskoma spremeniš temperaturo, glede na hladnost dnevov... sicer pa ti lahko gorilec vodi tudi sobni termostat

To so hipotetične številke. Je pa 67 °C omenilo več ljudi v tej temi (ne sicer ti) kot temperaturo, na katero imajo nastavljeno peč. Domnevam, da obstajajo neki razlogi, zakaj ravno toliko, in to ni naključje. 85 °C si pa kot primer omenil tudi ti sam.

Oprosti, ampak tudi, če bi bilo dovolj pristisniti eno samo tipko in še to le enkrat na 20 let, bi to pomenilo narobe delujočo regulacijo. Ja, vedno se kaj takšnega najde in potem se s takimi pritiski rešuje, ampak če to veš vnaprej, ne delaj tega in ne svetuj drugim vgradnjo iste napake.

Tudi pri meni je postala že rutina, da dvakrat na leto malo zavrtim en gumb. Pa bi znal stvari urediti tako, da bi se to uredilo avtomatsko. Ampak mi je sedaj veliko lažje tisto zavrteti, kot zgolj zaradi tega iti stvari predelovat. Ampak če bi delal na novo ali ko bom enkrat to predeloval, istega problema zagatovo ne bom že vgradil v sistem. Predvsem pa ob tem ne razlagam naokrog, da je tak sistem dober, ker tistega gumba ni težko zavrteti, temveč razlagam, kako narediti stvari, da bo to delovalo dobro in ročni posegi ne bodo potrebni. In ja, vem, vedno se bo kak novi problem našel. Ampak vmes se bomo več naučili in s časom imeli boljše sisteme. Če pa nek problem opaziš in pri njem vztrajaš ter za nameček še druge nagovarjaš k istemu problemu, potem stagniramo.

stepski Napisal:če si prebral navodila v hrvaščini boš tudi tole...

Si mislil samo strani v debatah, na katere so kazali linki ali celotne teme? Te strani sem namreč prebral in mi ni jasno, na kaj si me z njimi hotel opozoriti. Za vse pa dvomim, da bom našel čas. Zelo počasi mi namreč gre branje hrvaščine pa toliko neprebranih stvari, ki bi si jih želel prebrati, je še celo v slovenščini ...

Brezdomec Napisal:Dodal bi še to: Eno je osnovna vezava zalogovnika, ki večini ljudi, sploh na peletih, zadošča. Če pa hočeš komplicirati, je idealno, da talno jemlje toploto iz nižjega, hladnejšega dela zalogovnika, ko to ne zadošča, pa preklopi na višji, toplejši del. (Veliko je takih malenkosti.) Potem ti ena regulacija ala WDC ne zadošča, delo monterja se podraži, potrebuješ še več mešalnih ventilov s pogoni in bo račun temu primeren.

Načeloma se strinjam, razen s tem na koncu. Da vodo za ogrevalni krog mešaš iz več različnih koncev, potrebuješ zgolj ustrezni mešalni ventil ali več mešalnih ventilov vezanih kaskadno. Regulaciji o vsem tem ni potrebno vedeti ničesar in vsaka regulacija, ki zna obračati mešalni ventil, bo obračala vse ventile ali več njih kaskadno vezanih. Res pa v primeru večih ventilov potrebuješ za vsakega svoj motorni pogon in možno je, da posamezni ventili potrebujejo različne pogone. 3-potni se recimo tipično vrtijo za 90°, 5-potni za 270° in podobno.

Figo Napisal:ko se je vklopila pumpa in dala vodo v vse radiatorje je temp peci takoj padla na min.
Ravno tega se bojim tudi sedaj, ko bodo dve pumpe. Ko bom oboje zalaufal, bo pec takoj mrzla ij bo grela ves cas. Zato razmisljam o zalogovniku

Nisi nam podrobneje opisal sistema, iz priloženih fotografij pa ni razvidno, kaj točno je zadaj za pečjo. Če tam nimaš nobene črpalke z mešalnim ventilom ali ladomata, ki bi skrbela za ustrezno temperaturo vode, ki gre v peč, ter hidravlične sklopke ali nečesa v tej funkciji, potem je to narobe. To potrebuješ (upoštevaj še, da zalogovnik med drugim deluje tudi kot hidravlična sklopka), da ti ne bo premrzla voda vdirala v peč. Razen, če nam stepski ali tudi kdo drug predstavi drugačno rešitev pred vdorom mrzle vode v peč, oz. škodljivostjo takšnega vdora.

Glede zalogovnika ni ravno vseeno ali boš kdaj dodal sončne kolektorje ali ne, ali jih boš dodal veliko ali malo in še marsikaj vpliva na izbiro. Ampak kakakorkoli že, če boš nabavljal običajni zalogovnik, izberi takšnega, ki bo imel zgornje in spodnje stranske priklope znotraj izvedene tako, da bo mogoča uporaba vode skoraj povsem iz vrha/dna. Če boš po drugi strani vgrajeval hidravlično sklopko, bi ti za tvojo situacijo svetoval tristopenjsko.

stepski Napisal:Mislim da je to čisto normalno ob prvem jutranjem zagonu črpalk ko začne krožiti vsa voda v sistemu, ( nevem če katera peč to "sfolga"),

To ni normalno, oz. je normalno ob prvem zagonu, po kakšnih vzdrževalnih delih, v izrednih razmerah, nikakor pa ne kar ob vsakem prvem jutranjem zagonu. V normalnih razmerah peč sama sebe mora vzdrževati na dovolj visoki temperaturi, vodo v peč pa moramo spuščati na ustrezni temperaturi. Če tega drugače ne moremo zagotoviti, pač tako, da primešavamo dovolj toplo vodo iz same peči, oz. v skrajnem primeru tako, da voda kroži samo skozi peč nazaj v njo samo.

Se pa rade volje pustim podučiti o nasprotnem. Samo če gre drugače, potem tisto drugače mora iti vedno, ne le ob prvem jutranjem zagonu, mar ne?

Aleš
@dkp-25KW
Seveda termostat, ki ne dovoli vklop črpalke pod določeno temperaturo nekoliko rešuje ta problem, ampak to je samo del problemov, ki jih je potrebno rešiti....
Ja,večina nas ima srednji ali nižji cenovni razred kotlovnic in pričakujemo,da se bomo ogrevali za majhen sezonski vložek v energent.
Sam sem porinil 10 čukov v srednji razred in kaj naj pričakujem ničelno porabo energenta?
Pri nekaterih proizvajalcih višjega ranga samo kotel stane toliko in ti tudi omogočajo več nastavitev ,lan -oddaljeni dostop itd.
Vse je odvisno od tega koliko je investitor pripravljen odšteti za investicijo.Figo se je k temu spravil zelo površno saj mu večina svetuje pravilno on pa še vedno postavlja ista vprašanja.

Lp
Aleš
Če bom hotel napisat knjigo ,te bom najel za svetovalca Idea Smile
Te dražje zadeve oziroma regulacije ful priznanih firm ne delajo z mešalnim motornim pogonom in z temperaturnimi tipali nič drugače kot druge samo imajo en kup še neke dodatne opreme ,ki je pač ne rabiš dokupovat posebej ,če jo želiš imet,seveda je temu tudi primerna cena takšne regulacije. To je kot pri pametnih telefonih, ki imajo vse ,večina ljudi jih pa uporablja samo za klicanje.
@dkp-25KW
Citat:Sam sem porinil 10 čukov v srednji razred in kaj naj pričakujem ničelno porabo energenta?
To niti matematično ni mogoče, ker se le "asimptotično približuješ nuli"! :mrgreen:

Ali z drugimi besedami vsaka nadaljnja izboljšava manj in manj prispeva k manjši porabi. Zagotovo pa niso vse investicije naravnane samo na porabo, ampak bolj na udobje. In tu je potem potrebna elektronika........

Če imaš lastna drva "zastonj", potem te najbrž ne zanima toliko manjša poraba, kot to, da ti ni treba nalagati peči vsake 2-3 ure in bi rad da kurjenje zdrži do jutra. Vložek v sodobno peč in 2000l zalogovnik se ti potemtakem nikoli ne povrne, a ne?
@jani65
Regulacija z mešalnimi ventili in vklapljanje črpalk s sobnim termostatom sta popolnoma dva različna sveta.
1 ... 9 10 11 12 13 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi