Evo da malo poročam o spremembah, dodelavah....
Torej naredil sem en cikcak turbolator...navaril sem 6 cikcak trakov na 5mm ploščo/podaljšek izmenjevalca in moram rečt da sem kar impresioniran/presenečen nad efektom.
Torej napolnem peč na polno, cca 30 kg, in zakurim od zgoraj.
To gori skupno cca 5,5-6 ur ne da bi tikal in segreje zalogovnik iz 30/34/34 na 80/80/80, sproti napaja dvižni vod od 40-45°C in segreje SV iz 25 na 55°C (in še par tuširanj vmesnih).
KO je kotel v fazi največjega gorenja, temp. cca 72-75, je TDP nekje 260°C, ko pa enkrat temp. kotla doseže 80°C in se tam zadržuje, pa pade na 220.
Kasneje ko drva samo še oglenijo pade pod 200, na 150 in manj.
Zanimivo je kako drva obdržijo konstitucijo če jih pustiš pri miru, ne tikaš zadeve...prov lepo žarijo in dajejo vse od sebe. Turbolator se kar razbeli, žari, in ko odpreš nalagalna vrata čutiš kako buhne dosti več vročine ven kot prej, res se lepše zadržuje v kotlu in je ne odpihne čez dimnik ven.
Ta prva loputa, ki jo moram podret ko nalagam, je zdej snežno bela, prej je bila sivo črna.
Ker imam trakove navarjene minimalno, jih bom dal dol in v malo bolj stisnjeni varianti dodal še enega pa da vidim kakšen bo efekt.
Ploščo z dna kurišča sem vrgel ven in sem zaenkrat brez nje. Razmišljam da bi jo zarezal tam kjer so luknje in na ta način naredil neko varianto rešetke z zarezami 10 mm.
Aja pa pepelnik sem tudi vrgel ven, kot je bilo svetovano, in tiste šamotne plošče vstavil tja v nekakšno U obliko, če me razumete. Pač lepše propada žerjavica tam in segreva primarni zrak.
Uglavnem presenečen, zadovoljen