PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne pozabljat da je 7 oseb za SV pri Lebanovskemu jaz sem tudi za večji uparjalnik !
-Lahko svetujemo,ker tako nimamo nobene odgovornosti!
-Izbira je precej širša kot sta Daikin in Kronovšek.
-SCOP ne bo tako velik kot napoveduje Migaj!
Lentus, s pomočjo grelcev gotovo.
Jaz sem porabo napovedal za DHT in sem že dejal, da ni najoprimalnejša izbira, razen če je tudi prva etaža enako izolirana, kot ostali dve in tudi proti tlom ustrezno in se bo ogrevala na v povprečju bistveno nižjo temperaturo.
Pri meni je bila aplikacijska projekcija SCOP-a 2,9 ter poraba 8.100kWh z TSV oz 6.900kWh brez nje. Dejanska je še skoraj 10% nižja, kot v projekciji.
Še vedno pa ne vemo izolacije spodnje etaže proti tlom in v kakšni meri se bo ta ogrevala.
Nobena različica Daikin HT v težkih razmerah več kot 10kW v povprečju ne more dati in če bi pri njem morali pogosteje obilneje pomagati elektro grelci, SCOP ne bo nad 2,5 in poraba bo posledično na letnem nivoju do 10 ali 15% večja, kot sem napovedal. Precej odvisno od dejanskih izgub objekta ter zime.
SCOP-a za ostale firme TČ pa ne morem napovedati.
Jaz bi na njegovem mestu zahteval ponudbo za 18kW HT Kronovšek, pa za Hotjet tudi, če ima res tudi velik uparjalnik ter je konkretno cenejša z vsemi potrebnimi dodatki seveda. Poleg tega bi za vse tri zahteval projekcijo porabe.
Timi, cene na ključ za kond.kotel je podal zdravapamet -jaz sem jih samoprepisal.
Življenjska doba današnjih ogrevalnih naprav -ti jih poznaš?
Za Kronovškove TČ nekateri pravijo 25 let -jaz jim niti slučajno ne verjamem, kakor tudi ne ostalim.

VW Hrošč 1200 letnik 1957 je res toliko zdržal, ampak tisti časi so definitivno mimo.
Še sam sem ga vozil. Porabil je 8 do 9 litrov bencina, in ravno toliko ga je porabil dandanes sodelavec s cliom 1,2 16V.
No, morda ima malce težjo nogo. Pa vsevprek vehementno trdijo, kakšen napredek so naredili pri porabi avtov :oops: -velja na splošno.
V 50 letih skoraj nič. Šele z down-sizingom in turbinami so znižali porabo in hkrati močno pospešili zastrupljanje z zelo nevarnimi izpuhi.
Ni prava tema, res...
Citat:Izbira je precej širša kot sta Daikin in Kronovšek
Točno to se trudim leta, tudi z različnimi linki, pa mi obešajo za vrat zgolj Kronovška.
Halo, z njimi nimam nič, razen dveh TČ, nisem pa poročen z njimi!
S TČ pa zadovoljen , to je vse.
Tista o rabatih ne drži povsem, za cca pol manj bi pa verjel (kar sem mel prilko doživljat ).
Mene je uradni zagon prišel 250E.
Ko sem bil trdno odločen za TT se je začelo iskanje monterjev, različne cvetke...od ogleda na domu, pa zgolj telefonsko po poslani ponudbi , da gre od najcenejše še 500E niže, potem grožnje po mailu :evil:
Izbran je bil srednje cenovnik, ob dogovoru kaj postorim lahko sam , za zmanjšanje predračuna.
Najdražji cca 4 tisočake, sicer strokovno podkovan-ter knjigo iz TT od TČ (krivulje ipd. kar Migaj hlepi po njih), ter prepričljiv-priznam. Za skoraj identičen postavke materialov, me je hotel prepričat (večkrat) , da naj prodam STČ, ter nabavi zalogovnik sanit. vode...Halo!!! Bi pa trije vsak svoj s.p. delali različne profesije en štom, drug vezave, tretji obema pomagal, ter gradbena dela, vsak pa bi po moji presoji za dva dni dela hotel pokasirat tisočaka...Ma ne , ne letijo mi z neba.

Naj mi sam kdo ne zapiše , da to pri drugih izvajalcih za druge firme ni takih cvetk, k ga bom prek žice :evil: :wink:
Kar se kleti tiče mislim da zunanje stene pod terenom nimajo nobene izolacije, razen mislim da porotherm 8cm znotraj, kar je itak bolj brezveze. Tla pa trenutno tudi niso nič izolirana, le 15cm betona. Vendar na tem delu kjer se bo predelovalo (25m2) se bo sedaj izoliralo, od tega 12m2 tudi na talno gretje, nato pa ostane še hodnik in shramba-brez gretja, ter dve sobi kjer je v vsaki po en večji radiator in bi bilo željeno da bi bila temperatura čimbližje bivalni... Zraven je sicer še garaža za dva avtomobila, kjer je en radiator, ki naj bi skrbel le zato da v najhujšem mrazu ni minusa, da ne zmrzne voda v pipi, pred tem enem radiatorjem se je to dejansko nekajkrat zgodilo, sedaj pa ne več.
bohinc Napisal:Ah še tole pozabil...Sašo65 iz 8 za DHt, imamo zdaj podatek... :
čudi me, da si površen, piše namreč:
Citat:Dakin Altherma HT 14kW z 400l bojlerjem in grelci -predelava na ključ pride cca 10.000€ Eventuelne ekosubvecije nisem upošteval.
PS. za Vogel sem vprašal čisto tako "by the way" lepo je namreč za kake frustracije sproščat in ti maš to pred "nosom" - mene vedno "snegec" pomiri... :mrgreen:
[quote="Migaj"]Timi, cene na ključ za kond.kotel je podal zdravapamet -jaz sem jih samoprepisal.
Življenjska doba današnjih ogrevalnih naprav -ti jih poznaš?
Za Kronovškove TČ nekateri pravijo 25 let -jaz jim niti slučajno ne verjamem, kakor tudi ne ostalim.

Ja kje si pa dobil podatek za TČ,da je 10000€ na ključ? na str.3 "zdravapamet" omenja 13000€ na ključ.
-drži, samo dal sem primer za Daikin HT 14 z grelci in bojlerjem na ključ -to je menda jasno iz teme, ne nazadnje tudi Hotjet najbrž ni daleč od te cene.
Ne nazadnje bi mu objekt ogrevala tudi še kakšna cenejša TČ in ne samo dražje, katerih je na trgu malo morje.
Če bo izbral 18kW Kronoterm za 13.000€, bom zelo vesel, ko bo na forum pisal svoje upam da dobre izkušnje in dejansko porabo sistema.
Zdravapamet ni napisal, koliko kWh elektrike letno bo sistem porabil -še vedno ima možnost. Pisanje o prihranku v % - pa ne veš ali gre za € ali kWh je preveč ohlapno. Merodajne so kWh - ker cena se spreminja.

V tistih dveh sobah spodaj bi tudi moral tla izolirati, če hočeš, da bo bivanje prijetno, pa tudi v tem primeru bi vsaka TČ lažje delala in manj bi pomagali grelci.
Migaj spet mešaš jabolka in hruške.!
Glej če delaš primerjavo daj naredi tabelo iz virov ki jih navaja "zdravapamet" .Če v tabelo privlečeš tvojo ljubljeno DHT vzemi še cenejšo ponudbo kondenzacijskega kotla.
Migaj Napisal:Pisanje o prihranku v % - pa ne veš ali gre za € ali kWh je preveč ohlapno. Merodajne so kWh - ker cena se spreminja.
Po tej logiki je edina res dobra rešitev izolacija :wink:
(tudi sam mislim da je, samo vemo kako je to v praksi)
timi11 Napisal:Migaj spet mešaš jabolka in hruške.!
Glej če delaš primerjavo daj naredi tabelo iz virov ki jih navaja "zdravapamet" .Če v tabelo privlečeš tvojo ljubljeno DHT vzemi še cenejšo ponudbo kondenzacijskega kotla.
Ne morem dati Kronotermove on/off VT 18kW z 800l zalogovnikom in pretočnim bojlerjem v tabelo, ker mi niti približno ni jasno in tudi zdravapamet ne pove, koliko bi to v kWh na letni ravni skurilo elektrike. Ker ogrevalna voda bi bila neoptimalno visoke temperature tudi v prehodnem vremenu in poleti, posledično pa COP nižji od optimalnega :roll: Lažje bi pokrila potrebe, porabila pa bi po mojem mennju več -koliko več , pa ne bi vedel.
Investicija je torej precej višja, za letno porabo sem prepričan da bi bila večja,
za trajnost pa pravijo, da naj bi bila daljša.

PS
tudi Rentgenx je imel prej porabo okoli 4.000l olja, pa je zelo zadovoljen po prehodu na DHT TČ (išči po forumu).
Nizko cenovno TČ z visoko cenovnim kotlom pa tudi ne gre!
Daikin ne bo nikoli Weishaupt!
To, da je nekaj visokocenovno, ne pomeni, da je tudi boljše.
Testi avtomobilov to dokazujejo......

Tako da.....
Če bi neko visokocenovno TČ dali z garancijo najmanj 10-15 let, bi najbrž razmislil. tako pa .......
Saj v tej tabeli ne gre za splošno primerjavo, pač pa za primerjavo optimalnih rešitev za avtorja teme,
glede na njegove zahtevne pogoje in željo po ne previsoki investiciji ter optimalnih podanih predlogov v temi.

Timi, če te že moja tabela moti, pač tisto vrstico investicija ignoriraj :wink:
ali pa imej v uvidu, da je kond.kotel pri avtorju teme -vse na ključ, lahko tudi cenejši.
1 ... 8 9 10 11 12 ... 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi