4.2.2018 ob 18:49
Možno je marsikaj, čas pa bo verjetno pokazal svoje.
JUS Napisal:Energetik81SCOP 2,4 imajo kvečjemu tisti na radiatorjih v slabo izoliranih hišah. Jaz imam že drugo zimo SCOP 3,2. Na ločenem električnem števcu visi komplet kotlovnica. TČ kalorimeter pa laže do nekje +-5%, kot sem že opisal v eni drugi temi.
Žal večina vas večina uporabnikov sanja o nečem nerealnem. V sosednji temi je bilo objavljeno realno stanje SCOP-a TČ zrak voda in se je vrtelo okoli 2,4. Če boš pravilno preračunal boš ugotovil da je med SCOP 2,4 in SCOP 3,34 razlika preko 60%, kar pa mislim, da ni kar tako. V mojem izkoristku so merjene tudi črpalka vira in zalogovnika.
Da je prvi podatek dokaj točen, pove tudi to da je moja poraba s približno enako izolacijo nekaterih forumašev približno enaka za pol manjšo kvadraturo ogrevalnih površin kot jo imam sam. Izstopajo pa seveda nekateri, ki imajo hišo kot se šika in ne iz 80-ih let kot je naša. Oni pa pokurijo: skoraj nič
Če želiš na realna tla boš moral opraviti meritev s kalorimetrom. Na dolgi rok, torej od vsega začetka delovanja tvoje TČ. Sam meritev opravljam od prvega dne in imam realne podatke, na tebi pa je da to sprejmeš ali pač ne
JUS Napisal:Glede na to, da potrebujem približno 17 MWh/leto pa je bila odločitev pravilna in za približno polovico cenejša od kurjenja na drva(mišljeni letni stroški lesa napram porabljeni elektriki).
csamo001 Napisal:JUS Napisal:Glede na to, da potrebujem približno 17 MWh/leto pa je bila odločitev pravilna in za približno polovico cenejša od kurjenja na drva(mišljeni letni stroški lesa napram porabljeni elektriki).
No, to ob SCOP-u, kot si ga navedel, niti slučajno ne drži.
Tudi ob stari peči z zelo slabim izkoristkom in ceni 60 EUR za meter drv, te stane kWh v najslabšem primeru 4 cente. Če kupiš še kakšne smrekove krajnike za mešanje med bukovino, pa lahko ta cena še krepko pade.
Energetik81 Napisal:JUS Napisal:Energetik81SCOP 2,4 imajo kvečjemu tisti na radiatorjih v slabo izoliranih hišah. Jaz imam že drugo zimo SCOP 3,2. Na ločenem električnem števcu visi komplet kotlovnica. TČ kalorimeter pa laže do nekje +-5%, kot sem že opisal v eni drugi temi.
Žal večina vas večina uporabnikov sanja o nečem nerealnem. V sosednji temi je bilo objavljeno realno stanje SCOP-a TČ zrak voda in se je vrtelo okoli 2,4. Če boš pravilno preračunal boš ugotovil da je med SCOP 2,4 in SCOP 3,34 razlika preko 60%, kar pa mislim, da ni kar tako. V mojem izkoristku so merjene tudi črpalka vira in zalogovnika.
Da je prvi podatek dokaj točen, pove tudi to da je moja poraba s približno enako izolacijo nekaterih forumašev približno enaka za pol manjšo kvadraturo ogrevalnih površin kot jo imam sam. Izstopajo pa seveda nekateri, ki imajo hišo kot se šika in ne iz 80-ih let kot je naša. Oni pa pokurijo: skoraj nič
Če želiš na realna tla boš moral opraviti meritev s kalorimetrom. Na dolgi rok, torej od vsega začetka delovanja tvoje TČ. Sam meritev opravljam od prvega dne in imam realne podatke, na tebi pa je da to sprejmeš ali pač ne
Zato pa mi ne gre v račun, da ima zemlja-voda tako slab SCOP. Ker sem razmišljal tudi o geosondi nekoč v prihodnosti (predvsem zaradi tišine in da bi se znebili kište), pa bi takrat pričakoval SCOP vsaj 4.
)in velike potrebe po energiji. Za lažjo kalkulacijo ogrevanje dobrih 360 m2 in letošnjih 3045 kWh potrošene električne energije kar pomeni za letošnjo sezono 8,45 kWh/m2 ogrevalne površine. Mislim, da to ni preveč strašen podatek.
JUS Napisal:csamo001 Napisal:No, to ob SCOP-u, kot si ga navedel, niti slučajno ne drži.
Tudi ob stari peči z zelo slabim izkoristkom in ceni 60 EUR za meter drv, te stane kWh v najslabšem primeru 4 cente. Če kupiš še kakšne smrekove krajnike za mešanje med bukovino, pa lahko ta cena še krepko pade.
Lepo je ko drugi več vedo ne da bi videli rezultate izmerjenih podatkov![]()
Kot pravijo: blagor tistim, ki ne vidijo pa verjamejo (le sebi)