RobicM Napisal:Ne vem, mene prepričujejo, da je to normalno, da kotel dela na 65 st. C
Sem preverila T povratka in je okoli 60 st, T hranilnika je spodaj še 47, ostali 2/3 zalogovnika sta že ogreti na 60 st. Bom opazovala, kaj se dogaja s T povratka v kotel, vendar se mi zdi, da je okoli 60 st, razen na začetku.
S prvim kurjenjem prideva recimo z zalogovnikom na 60 st. C, z nalaganjem pa potem skušava zalogovnik spravit na 80 st. C. (To nama dosedaj ni dobro ratalo, ker je bil TDP visok in se je peč skozi ustavljala, z navimi turbolatroji pa sva zalogovnik enkrat segrela mislm, da na 70, večraj sem pa jaz zaj...)
Tukaj so ene stvari pač čudne. Če je temperatura na izhodu normalno goreče peči tako malo višja od tiste na vhodu v peč, da tega pri merjenju na 1 ° natančno sploh ne zaznamo, potem mora voda krožiti neznansko hitro. Bi rekel, da prehitro.
Ampak tavamo preveč v temi za kaj dosti pametnega povedati. Bi veliko pomagalo, če predstaviš hidravlično shemo sistema, algoritme in nastavitve regulacije ter kakšna bi naj bila optimalna temperatura povratka v peč in kakšna optimalna temperatura na izhodu peči, oz. s kakšno temperaturno razliko bi naj delala peč.
RobicM Napisal:Prej sem imela naštimano T dvižnega voda za radiatorje preko termostata, zdaj sem naštimala stalno T dvižnega voda za radiatroje na 43 st. C, malo hitreje dela obtočna črpalka. T imamo okoli 19-20 st. c. Za talno sem dala 31. st. C.
Tole s konstantnimi temperaturami bo bodisi slabo delovalo (če je nastavljena temperatura previsoka) bodisi sploh ne bo delovalo (če je nastavljena temperatura prenizka). Razen v redkih trenutkih, ko bo spreminjajoča se zahtevana temperatura ravno prešla fiksno nastavljeno.
Temperaturo dvižnega voda bi bilo potrebno prilagajati energetskim potrebam ogrevalnih krogov. En način je odvisnost od zunanje temperature po ustrezno nastavljeni "krivulji". Ali pa, da z obtočno črpalko loviš določeno tlačno razliko, s temperaturo dvižnega voda pa potem dalje delovanje črpalke na določeni moči. Ali kaj podobnega.
Gomi Napisal:Glede doseganja temperature v kotlu je vse odvisno od patrone, ki jo imaš v laddomatu.
Ne bo držalo. Odvisno je tudi od pretoka vode skozi peč, ki je v neposredni zvezi s trenutno močjo delovanja obtočne črpalke. Pa od moči gorenja, stopnje prehajanja toplote na vodo v peči in podobno, a recimo, da je to konstantno v našem kontekstu.
Pa namesto laddomata je možno imeti tudi mešalni ventil, kjer potem vrednosti patrone ustreza nastavitev mešalnega ventila.
Aleš