PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ti se samo oglasi.Lahko že to nedeljo če imaš čas kontakteraj me na Z.S..
l.p.cratos
Sonce seveda greje zalogovnik, ne pa bojler. Slednji je itak majhen, saj imaš v zalogovniku vedno dodatni bojler vroče vode. Sam imam 2 X po 50l, eden v, drugi zunaj, ena kopalnica je pa priključena na bojler v zalogovniku, ker je bližje.
cratos Napisal:Očitno so tu mnenja zelo različna.Če imaš prostorsko stisko je ugradni bojler edina možna opcija,če pa prostor ni problem sem še zmeraj zagovornik ločenega bojlarja za sanitarno vodo.Odločiti se boš moral pa sam.
l.p.cratos

Tole z edino opcijo ne bo držalo. Namesto bojlerja imaš lahko v zalogovnik vgrajen tudi toplotni izmenjevalec. Lahko pa imaš tudi zunanji toplotni izmenjevalec za pripravo toplo vode. Slednji bo resnici na ljubo zahteval nekaj prostora poleg zalogovnika, a je ta prostor neprimerno manjši od prostora, ki ti ga zasede bojler.

Aleš
Zanima me kolega, ima peč na drva okoli 30-35kw in bi rad ogreval starejšo hišo z dodatnim zalogovnikom, brez da bi dan ali dva naložil drve (ogrevanih 100m2 posredno še vse ostale neogrevane prostore, 7 radiatorjev) brez vsakršne izolacije stropov in ovoja (stara okna), kupil je zalogovnik 2400l z vsemi priklopi brez izolacije. Bo peč dovolj močna za tak zalogovnik? koliko časa bi držal toploto v zalogovniku nad 50C (pri kroženju vode in regulaciji) pri zunaji 0C, do naslednjega dne? smiselnost tako velikega zalogovnika? zalogovnik bi postavil zunaj hiše, obzidal ter izoliral.
Pri radjatorskem ogrevanju bore malo za tocni izracun poisci uporabnija žerjavar on je strucko in ti bo z lahkoto in natancno izracunal
Če bi kdo imel izkušnje ali se ukvarjal na to temo bi prosil za odgovor na zgornje podatke
Glede filanja zalogovnika: treba vedeti za kakšno peč gre ( približni izkoristek ), velikost nalagalnega prostora, približno kvaliteto drv;
glede časa ogrevanja: oblika stanovanjske površine za ogrevanje, količina in sestava zunanjih zidov, stropov, plošča proti tlem-etažnost. Kvaliteta in površina oken. Torej, izgube skozi ovoj stavbe.

To so - po moje - 'od oka' informacije, ki so še potrebne za približno ( ali pa ne ) oceno podatkov, ki te zanimajo.
Zalogovnik naj bo, če se da, znotraj hiše, da bodo njegove izgube ogrevale prostor v katerem bo, in ne bodo šle v nič. Drži pa 2400l zalogovnik, med 50 in 80°C približno 80kWh toplote, če zanemarimo izgube. To je ~10l ELKO, in to verjetno ne bo dovolj za cel dan pri 0°C... ampak to bo kolega vedel najbolje.
Glede podatkov peči je težko reči ker peč ni serijske gradnje, sedaj je pokuril okoli 25m3 drv. Verjetno peč kar potratna in gre veliko toplote v dimnik. Hiša je stare gradnje delno zidano s kamnom in tam stena kar debela 45cm, drugo pa običen kvader 25cm. Zunanje izolacije ni nikjer, strop neizoliran, streha tudi ne. Okna in vrata so lesena in starejšega letnika, dvoslojna brez plina se pravi izgube velike. Vsi prostori so ogrevani samo v pritličju, tako tudi pod sami tlakom in zemljo ni izolacije.
Ko bo hud mraz bo verjetno zakuril vsak dan, zalogovnik bo pa gladil kurilne špice in luknje.
Itak bo pa videl. Obzidava pa ni ne vem kako pametna, sam sem dal cementne iverke, z vidnimi vijaki, tako da lahko poderem, če bo kaj narobe.
da se kar priključim na temo:

Imam možnost dobiti plinsko cisterno , odrabljeno, napolnjeno z vodo, varno za rezanje...

Zanima me mnenje vseznalcev da bi naredil pretočno spiralo za sanitarno vodo ter spirale za dodatne vire energije- sonce ipd iz te cevi: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.de/itm/170858706277?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649">http://www.ebay.de/itm/170858706277?ssP ... 1423.l2649</a><!-- m -->
Nekako je bolje kuriti vsak dan, hitro se naučiš koliko je treba naložit glede na ostanek toplote v hranilniku in na zunanjo temperaturo , dimnik ostane malo ogret in takoj potegne, isto je z pečjo, Iz prakse zakurim vsak dan okoli 17 ure in se obnese.
Dragomije: za plato tavelikega pira zlatorog lahko prideš po odslužen sončni kolektro iz cca 90m alkaten cevi na sliki.

Priložene datoteke
.jpg   Foto.0842.jpg (Velikost: 81,72 KB / Prenosi: 564)
.jpg   Foto.0882.jpg (Velikost: 202,3 KB / Prenosi: 564)
in kaj naj delam z njim? Smile

Morda ve kdo odgovor na moje vprašanje danes?
Dragomije,
za kaj jo boš uporabljal?
Za zalogovnik tople vode ali za bojler za Sanitarno vodo?
Podobno ima Hanzi" narejeno; ima zalogovnik. Ga pokontaktiraj! :wink:
Lep pozdrav
1 ... 8 9 10 11 12 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi