Po menjavi stare peči Ferotherm za Buderus logano G115 opažam, da mi sedaj poka po ceveh. Pokanje cevi je najbolj izrazito v kuhinji.
Govoril sem mojstrom in pravi, da mi nekje nekaj "drži" cev. Se pa to pokanje pojavlja, ker se sistem segreva in ohlaja in se posledično cevi raztezajo.
Tam kjer se pokanje najbolj sliši, v mojem primeru je to v kuhinji sem potolkel cevi z gumijastim kladivom. In sem jih nekako razrahljal, vendar ropot ostaja.
Zdaj pa ne vem ali grem po celi hiši in tolčem po ceveh tam, kjer imajo stik s steno, tega ne bi rad počel ker se okruši barva / omet tam, kjer gre cev čez zid.
Ima kdo kakšno idejo ali se da to pokanje kako drugače rešiti?
Kakšno pa imaš regulacijo? Če ogrevaš 24/7 na dan potem cevi ne pokajo saj se le malo raztezajo, ker je potrebna nizka temperatura dvižnega voda.
Zalogovnik verjetno imaš, potem še dodaj nek regulator konstantne temperature vode, ki ti bo krmilil mešalni ventil. Najbolje je kakšna vremenska regulacija.
Regulacijo imam Logamatic R2107 SO EXP. Peč je prižgana 24/7. Imam dnevni in nočni način, nočni način je 5 stopinj manj kot dnevni, ki je trenutno nastavljen na 23C.
Zalogovnika nimam.
Vremenska regulacija - je to mogoče ta senzor, ki ga imam speljanega iz regulacije ven in pripetega na fasadi. Peč naj bi že sama preko tega senzorja regulirala?
Mešalni ventil imam trenutno naštiman na polovici.
Ja ta senzor je za vremensko regulacijo, ki pa ti verjetno ne deluje!
Praviš da imaš mešalni ventil na polovici. To si ga ti ročno nastavil ali kako? Na njem bi moral imeti motorni pogon, ki ga potem krmili vremenska po nastavljeni krivulji.
Poka ti verjetno zjutraj ko se vklopi črpalka in potisne toplo vodo v radiatorje. Poka zaradi hitrega raztezka materiala.
Senzor, ki je napeljan ven, mi kaže temperaturo na regulaciji. Po tem sklepam, da senzor dela.
Da, mešalni ventil mi je mojster nastavil na polovico. Takrat je imel sabo tudi motor in mi ga ni namontiral zaradi tega, ker regulacija nima modula za ventil.
Nisem pa vedel, da mora biti mešalni ventil napeljan preko motorja, da peč deluje tako kot mora.
Me pa še nekaj zanima obtočna črpalka mi dela noč in dan ali bi jo morala regulacija po potrebi prižigati in izkljapljati?
Se mi zdi da te je tukaj nekdo fajn okrog prinesel.
Torej ti na peči sedaj v teh tempraturah pokaže zunaj negativno temperaturo?
Sicer ne poznam te peči in njeno krmilje, vendar se mi zdi da regulacije sploh nimaš. Dvomim namreč, da bi vremenska regulacija nastavljala temperaturo peči.
Po opisu sodeč, bi tvoja vremenska regulacija delovala le tako, da krmili temperaturo v peči, v kar pa ne verjamem.
Za rešitev tvojega problema bo moral ta tvoj "mojster", če mu lahko sploh tako rečemo, priti vgraditi na mešalni ventil motorni pogon, ki ga bo krmilila elektronika peči, ali pa dodatna elektronika od recimo Seltrona, Firšta,... če elektronika peči to res ne zna.
Ko bo nihanje temperature v ceveh dvižnega voda minimalno, bo tudi pokanje v ceveh izginilo, oz ga ne boš več zaznal.
14.2.2021 ob 09:48 (*Zadnja sprememba objave: 14.2.2021 ob 09:55 uporabnik h332.)
Živijo
Sem našel shemo na spletu, moje vezave:
Tako mi pa prikazuje temperature:
Sedaj me pa zanima, če bi imel mešalni ventil vezan na motorček, bi peč sama regulirala temperaturo v dvižnem vodu in bi s tem zmanjšal pokanje v ceveh?
Lahko ročno premaknem mešalni ventil ali raje pustim? Lahko naredim kako škodo sistemu?
Gledal sem kompenzatorje, zgleda kot raztegljiva cev. Ni pa poceni.
Vezava je pravilna, gre za direktni ogrevalni krog, kjer vremenska regulira temperaturo peči. Za preprečitev pokanja pa kot sem ti že dejal, vgradi kompenzatorje. Če prej ni pokalo, tudi potem ne bo več.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.