PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les bandažiranje kontakt les-gips (škarje v mansardi)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
v mansardi je potrebno bandažirat in pokitat gips stene. Na ravnih stenah in stropu ni problem, dilemo imamo le pri stiku lesa z gipsom. 
Konkrentno - kako naj se pokita spoj med lesenimi škarjami in gips steno? Razmika med lesom in gips platami je cca 0,5-1cm...

Na sliki so razvidne špranje med škarjami in gipsom:
https://i.imgur.com/qgblBa7.png

Torej kako se lotit tega? Najprej v špranje akrilno maso, da dobimo neko osnovo za nanos (da ne poka ob gibanju lesa)? Bo pleskarski akril iz bauhausa ok? Potem pa čez to damo mrežico in pogipsamo s fugenfillerjem?

hvala.
(9.11.2025 ob 23:26)jerebuca Napisal: Zdravo,
v mansardi je potrebno bandažirat in pokitat gips stene. Na ravnih stenah in stropu ni problem, dilemo imamo le pri stiku lesa z gipsom. 
Konkrentno - kako naj se pokita spoj med lesenimi škarjami in gips steno? Razmika med lesom in gips platami je cca 0,5-1cm...

Na sliki so razvidne špranje med škarjami in gipsom:
https://i.imgur.com/qgblBa7.png escape road
Torej kako se lotit tega? Najprej v špranje akrilno maso, da dobimo neko osnovo za nanos (da ne poka ob gibanju lesa)? Bo pleskarski akril iz bauhausa ok? Potem pa čez to damo mrežico in pogipsamo s fugenfillerjem?

hvala.
Zdravo!
Pri spoju lesa in gipsa je najbolj pomembno, da omogočiš malo fleksibilnosti, ker se les ob temperaturnih spremembah in vlažnosti premika, medtem ko gips ostaja bolj rigid. 

Najprej napolni špranje z elastično maso – akril iz Bauhausa bo v redu, ker se nekoliko premika in prepreči razpoke. Za širine 0,5–1 cm bo dovolj.
Ne poslušaj bota.
Na lesu obvezno drsni stik. Lepilni trak. Potem klasično pokitaš do njega. Nato pa še akrilni kit.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Pokitaj z izravnalno maso za mavčne plošče, s tem da pustiš kakšne 2-3 mm reže , to zapolniš z akrilnim kitom v barvi, katera bo ustrezala barvi sten/stropa.
Akrilni kit se da barvati, ampak barva na takšnem spoju rada poka in odstopa, tako da ne barvaš čez kit.
jerebuca,
imaš malce dražjo opcijo, da nabaviš dilatacijski profil in izdelaš stik. Ja predhodnika nista "" bota "", jaz tudi ne. Wink Smile
Hvala za odgovore. 
A mi lahko nekdo razloži ta "drsni stik" po kmečko?
Torej v čem je finta, da se telesi dejansko ne stikata, ampak si prideta samo zelo blizu, da izgleda kot da se stikata?

Na koncu dneva pa tudi razmišljam, da bi dal kar štukature tu okoli,pa se rešim tega "kompliciranja"...
Po kmečko, kit se ne prime na les(oz lepilni trak). Ko les in gipa gibata se razpoka "dela" med lepilnim in kitom.
Ce lepilnega ni, se razpoka rada seli med gips plato in kit.

Ej mimogrede... kko imaš pa zaporo urejeno okoli teh škarij?

Ej mimogrede... kko imaš pa zaporo urejeno okoli teh škarij?
Okoli škarji imam za gips platami narejeno parnozaporo in polepljeno okoli lesa. Na sliki se ne vidi, a je zadaj. 

Ne vem, resno razmišljam, da bi dal kar štukature, nočem, da tole poka (ker ostrešje zagotovo se bo premikalo tekom leta, pa tudi ko bo sneg ali močan veter...)

Še vedno ne najbolje razumem tega stika, pa sem že spil jutranjo kavo Smile

A trak se nalepi na les, ali na gips? Nekaj išem po internetu in se baje ob "drsnem stiku" ta trak nalepi že na samo konstrukcijo? Za kar sem pa jaz že prepozen, ker zadeva je že zmontirana...
Nalepis na les. Med les in gips plato.
Ok torej nalepim trak na les in potem pokitam vmesno špranjo z akrilno maso. Za tem pa še pokitam gips plato do lesa, kjer je nalepljen trak? Dam na tem delu tudi mrežico/steklena vlakna na del od gipsa? Ampak ne izdelam "kota", ampak dam mrežico samo na tisti del, ki je "v luftu" do paprija? 
in potem na koncu verjetno odrežem viška papirja, ki sem ga nalepil?

Ta trak/papir naj bi bil "trenfix"?
Iskanje po temi