Objave: 920
Teme: 10
Ocena:
0
Se mi mudi, na ebayu ne bom naročal...
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Jaz prisegam na (pre)močne panele z daljincem in regulacijo. Take panele dobiš na e-bayu že od nekje 35€ naprej. Če/ko rabiš, imaš ogromno osvetljenost, zvečer lahko zatemniš na 10% , hkrati nastaviš toplo belo svetlobo in je zakon.
Npr. tamau ima v svoji sobi cca. 45W panel v 12m2 sobici. Ko daš na polno in na 6500K, se naredi dan, kar je tudi bil namen. Zvečer pa lahko udobno zatemniš in daš na 2700K.
V kuinji/jedilnici imamo mi 50W ledic po stropu in je malce premalo, tvojih 9x12 bi moralo biti OK.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Potrebno je razlikovati med temperaturno barvo svetlobe v kelvinih (K) in osvetljenostjo v luksih (lx). Pri isti osvetljenosti , omogoča višja temperaturna barve svetlobe, večjo miselno koncentacijo, pri nižji pa bolj spokojnost. Če se z dimanjem doseže pri višji temperaturi barve svetlobe tudi višjo osvetljenost, ki je potrebna za delovne procese, pri nižji osvetljenosti, primerni za gledanje TV ali samo družinske pogovore ob obloženi mizi pa nižjo, potem je to tudi v redu. Ni pa v redu če se z dimanjem spreminjata tako temperturna barva svelobe , kot osvetljenost.
Npr. osvetljenost pri 6000 K je 500 lx, po dimanju pa pri 3500 K, 100 lx.
Pravzaprav je osvetlitev kompleksen problem, ki ga obvlada le nekaj srokovnjakov. Trgovci se seveda imajo za strokovnjake in na osnovi programov, kot so dialux in relux, uspešno zavajajo predvsem laike.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Jasno da se razlikuje, zato pa imaš na večini panelov z daljinci možnost spremembe temperature in svetilnosti. Zvečer zadimam na 10% in spustim CCT na 2700K.