![]() |
|
Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? (/showthread.php?tid=65719) |
Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mišek2014 - 25.5.2016 Zdravo! Smo v fazi, ko je treba pred polaganjem izolacije in knaufa razpeljat elektriko za luči. Zdaj pa v mislih imam vgradne led panele, pa ne vem kako določiti pravilno moč in število teh luči? Tukaj sem našel en kalkulator za izračun <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.inled.si/stropna-svetila/razporeditev-led-svetil">http://www.inled.si/stropna-svetila/raz ... led-svetil</a><!-- m --> Ali je prav če se tega držim? Je pa spet različno od proizvajalcev. Recimo sem za probo kupil en panel od Eglo, 5,5W in piše na škatli, da daje 600 lumnov. Ti na inled pa dajejo 480 lumnov. Recimo od Emosa daje 12 watni komaj 720 lumnov. Nimam pojma kako izbrat, da bo prav. Recimo imamo skupni prostor, kuhinja, jedilnica, dnevna 33 kvadratov. Kuhinjski del je malce čez 4 metre v dolžino kjer bodo elementi, potem vmes 1,2 m prehod in nato otok, tako da računajmo 3 x 4m kuhinja- koliko in kako močnih panelov zdaj tukaj dati? A bi bilo vredu 6 komadov po 6W moči od inleda? Nad mizo bi potem dali eno visečo luč, dnevne pa potem ostane okrog 20 kvadratov - koliko luči? Otroške sobe so 12 kvadratov, koliko? 3x6W ali 2x 12W? Kopalnica je nekaj čez 6 kvadratov in pa spalnica 16 kvadratov. Kakšne izbrat po vašem mnenju? Kopalnica mora biti svetla, spalnica ni treba preveč. V shrambo bom dal pa eno navadno luč. Res se mi je težko odločit. Potem je še izbira barve svetlobe, vrjetno bo 3000 K bolj prava, tiste čez 6000 K že bolj modro svetijo. Čeprav ta od egloja se mi zdi, da kar rdečkasto sveti - je 3000K. Emos ima varijante s 4000K to bi bil vrjetno nek dober kompromis med obema, ampak me pa moti, da za enako moč, daje zelo malo lumnov od sebe. Če ima kdo kak nasvet, bi bil zelo vesel. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - stlux - 25.5.2016 800-900 lm je za 60W klasično žarnico, za orientacijo. Kuhinja od 18W naprej, 3x 24W bi jaz v svojo kuhinjo obesil z regulacijo, barva 3000 do 4500max. Dnevna 3x 24W z regulacijo 3000K. Otroške 2x18W 3500 do 4000K . Kopalnica 2x 18W minimum, 3500 do 4500K. Spalnica 2x 18W z regulacijo 3000K. To je tako na pamet, je pa odvisno od prostorov, barv sten itd., poznam par ljudi k imajo par kW razsvetljave po bajti, ker ne prenesejo mračnih prostorov. Še tole z časom pada svetilnost in lumni Kitajcev so takotako. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - arbajter - 25.5.2016 stlux, si me malo prehitel. Te pa ne bom nič popravljal niti dopolnjeval. Imava isti "pogled". Kar imam za dodati iz svojih izkušenj: bolje vedno malce več svetlobe (in jo malo zadimati, da ne bode v oči) kot premalo in jo kasneje dopolnjevati. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - vincent - 25.5.2016 Bodi pozoren na svetilnost (v lumnih)...za orientacijo...100 w arnica na nitko ima svetilnost cca 1.200 lumnov. Torej s kakimi 5 w lahko shajaš nad kuhinjsko mizo kjer ima 3 žarnice v vrsti. Mi smo imeli prej v dnevni 3 x 5 w...900 lumnov...in je brlelo. Zdaj imamo 16 w, 1.600 lumnov je pa druga zgodba. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mišek2014 - 25.5.2016 stlux Napisal:800-900 lm je za 60W klasično žarnico, za orientacijo. Se pravi osredotočit se je treba izključno na lumne. Za kuhinjo bi recimo bilo dovolj 2 x 100W navadne žarnice. To pomeni okrog 2400 lumnov. Če dam namesto tega 6 led panelov 6W, ki dajo okrog 500 lumnov je to 3000 lumnov. Po tem takem preko zadosti, ali se motim? Zdaj imamo v spodnjem delu, v kuhinji eno 20W varčno. Tak da potem ti paneli so podobno in mi po tem takem ni treba pretiravat. Glede na lumne se tisti 18W paneli zdijo čisto premočni, glede na to, da se tega da več v en prostor. Za dimer bolj kot ne piše da paneli niso. Čeprav za eglo mi je v trgovini rekel da gre, tudi kazal je kako dela, samo na škatli pa piše da ni za dimer. Nič jasno, kaj je zdaj prav? Ali pač dela, samo vprašanje kako dolgo, proizvajalec pač ne jamči zato? Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - arbajter - 25.5.2016 Tule pa moj nasvet: bolje je vzeti tri svetilke z po tisoč lumni kot šest z po petsto lumni. Panele se da dobiti v vseh variantah in barvah svetlobe v dimmable in non dimmable variantah. Tako da tu ne vidim nobenih težav okoli dimanja. Za tiste ki niso dimmable pa jim bo kos Tem Touch zatemnilnik in jih spremenil v dimmable. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - stlux - 25.5.2016 Točno tako kot je arbajter svetoval in vincent iz lastne izkušnje. Lahko se tudi na lastnih napakah učiš. Ni ravno smiselno primerjat z klasično žarnico ki je po možnosti spuščena od stropa 1,5m z vgradnim led panelom na 2.5m višine. Če ti delo izvaja električar lahko vzame panele na reverz in naredite provizori in se nato odločiš. Deset 25W žarnic ne bo svetilo kot ena 250W. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mišek2014 - 26.5.2016 No saj to me zanima, kako vlečti primerjavo in ali enostavno seštevaš lumne od vseh skupaj. Tako kot pravite, ni isto ena luč 1000 lumnov ali pa dve po 500. Samo v primeru več manjših lažje razporediš. Recimo za našo kuhinjo, če bi dal 6 komadov, bi dal v dve vrsti po tri, ena vrsti nad otokom, druga pa bol proti elementom. Če dam pa 3 komade pa močnejše, jih moram dat pa po srdini in potem imam senco, ker je luč za hrbtom, ni nad otokom. Če dam pa 6 kom po 12W namesto po 6W se mi pa spet preveč zdi. To pa že potem ni več govora o varčnosti led panelov, če jih toliko namečeš noter. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - Klemen10 - 26.5.2016 Kjer je možno razmisli o led traku v profilu, svetloba pride bolj razporejena... kuhinjski puliti, ogledala v kopalnici, lahko tudi ob robovih prostorov, če imaš na stropu knauf lahko vlečeš profil tudi iz enega konca do drugega... Kot ostali tudi jaz ne priporočam več kot 4500K. Ni pa 4000K kompromis, pride čisto lepo... K kakšnemu sijaj belemu pohištvu 3000K in manj, pride preveč rumeno... Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mišek2014 - 26.5.2016 Led trak bo pod zgornjimi kuhinjskimi elementi. V kopalnici sem študiral da bi dal dva panela po 12W , kopalniški blok ima pa tako svojo lučko nad ogledalom. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mišek2014 - 26.5.2016 Sem bil zdajle v eprosu, mi je dal malo ponudbo. In je rekel, da so delali meritve med eglo in emos, da čist enako svetita, čeprav je po tehničnih podatkih velika razlika. Pravi da je razlika samo v garanciji, eglo ima 5 let, emos pa 2 leti, pa da eglo ima lepše barvano ohišje. Je pa emos 90 eur cenej za vse luči ki jih rabim. Da dimat se da pa obojne, samo da se namesto trafota da ena druga enota, na katero se priklopijo vse, ki se prižigajo na eno stikalo, samo mora biti tipka. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - mirator - 26.5.2016 Moč v W pomeni samo, koliko električne energije bo porabljeno za določeno osvetlitev. Energetski izkoristek svetilke se izraža kot lm/W. Pomemben je svetlobni tok v lumnih (lm). Če svetlobni tok delimo s površino, ki jo svetilka osvetljuje in z upoštevanje absorbcijskih faktorjev in izkoristka svetilke, dobimo osvetljenost v luksih (lx). Pomembna je enakomernost osvetlitve, zato je razpršenost svetil z manjšim svetlobnim tokom boljša od enega svetila z velikim svetlobnim tokom. Za splošno razsvetljavo je potrebno uporabiti svetilke s čim večjim kotom svetenja. Za bivalne prostore je primerna barvna temperatura svetlobe 2700 - 3000K. Višje temperature so primerne za delovne prostore. Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - MD - 26.5.2016 mišek2014 Strinjam se z vsem zgoraj navedenim. Je pa brez vpogleda v tlorise, informacij glede razporeditve in barv pohištva, barv sten in tal zelo težko svetovati glede količine svetil in moči osvetlitve. Po naših izkušnjah so podatki na embalažah velikokrat netočni in kot taki neuporabni. Najbolje je svetilko videti v "živo" in potem se lahko oceni tako ustrezna količina za posamezen prostor kot tudi barva svetlobe. Morda boste kakšno uporabno informacijo našli tudi tukaj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimco-svetila.si/">http://www.dimco-svetila.si/</a><!-- m --> Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - yonna - 27.5.2016 Kakšne panele pa svetujete za mansardno kopalnico 2,5x4 m? 2x18 w preveč? Re: Led paneli; kako izbrati moč in količino luči? - MD - 27.5.2016 yonna Bo to edini vir svetlobe ali bo svetilka tudi nad umivalnikom? |