PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako izbrati pravo velikost bojlerja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sedaj si nastel vse prednosti mesalnega ventila.
Hvala, precej mi jih ue bilo ze poznanih, ker ga imam tudi sam, ravno zaradi tvojih nastetih prednosti.
Se vedno pa mi niso jasno tole
Hanzi Napisal:Slo cop
Na kaksen nacin mislis da bo zaradi mesalnega ventila dovajal manj mrzle vode v bojler?
Razen to, da imas v ceveh vecje izgube. Predvsem takrat ko ne tocis vode in se voda v cevi ohladi.
Ampak pri tvoji mesečni porabi ni take panike. "mi" tvojo mesecno kolicino porabimo prej kot v enem tednu. Je pa res da nimamo kapnice, pa da jas ie cmalce" vec. Amoak resno tuhtam o njej. Sploh zato ker še nic ne kaze da bo voda kaj kmalu pitna na pipi. Sedaj je tudi ze uradno pol leta nepitna.
No saj pri meni ni problem v izgubi tople vode, glavni razlog je da po ceveh ne gre vrela voda. 20 kvadratov vakumskih kolektorjev poskrbi da nikoli ampak res nikoli nismo brez tople vode.
SloCop Napisal:mi konkretno smo tričlanska družina in imamo porabo vode 4 kubike mesečno.
Confusedhock: čaki mal? A to kompletno vsa poraba hiše, ali samo tople vode?
Mi smo trije, občasno štirje, avtov ne perem doma, vrt poleti resda zalivajo do onemoglosti, pralni stroj 3-4x tedensko obvezno z višjim nivojem vode in dodatnim izpiranjem, posoda, koliko jo pač je zadnje čase na roke, pomivalc je postal kot omara v dnevni sobi, skratka nič pretiranega pa mam letno povprečje 18m3 (komplet komunalska položnica 53€)
stihl ms Napisal:svet je zmešan in bojo rekli da sem starokopiten

Danes se mladina tušira tud po 4 na dan! Kje so se tega naučil za božjo voljo ?

Mi smo se kopal kot mulci za konc tedna oz za v šolo v nedeljo zvečer ne pa tko ko danes da te pol kap vrže račun od vode.

Da se vrnem na temo koliko velik bojler na osebo 30-50 l na osebo kot moje mnenje ker vcasih smo mel doma 120 l za 5 oseb pa smo malo počakal da se voda segrela

Kako se tuširajo vaši otroc v kampih ko so žetoni?
No, 4x/dan je res totalna bedarija, ampak 1x/teden pa tud ni glih higienično no.
Saj ni potrebno stati 10min pod tušem, stuširat se da komot v 1-2min, porabi se minimalno vode, če se voda ogreva s TČ pa je še cenovno manj kot drobiž. Ne moreš primerjati starih malih bojlerjev na kurilca/drva s 300-litrsko STČ...
Mi smo bili 4 in poraba 10m3 na mesec. Poleti malo več, če smo tu pa tam zalivali.

Saso
Ce ima slocop dezevnico, predvidevam da mu dezevnica pokrije vec kot polovico porabe vode. Tako da racunaj kar na kaksnih 10m3. Jaz sem slabih treh letih stocil 105m3 samo tople vode. (preko mesalnega na cca 45-50C).
Citat:Je pa res da imamo dvojni vodovod in uporabljamo za pranje perila kapnico, prav tako za pomivalni stroj, splakovanje wcjev, pranje čevljev, avtomobila, zalivanje rož in vrta, pranje terase in tal in tako dalje.
Se pravi ima najbrz samo v kuhinji, kopalniski umivalnik in tus na vodovodu.
4 kubike mesečno imamo porabe vode iz vodovoda.

V eni kopalnici je na vodovod priklopljena banja in umivalnik, v drugi umivalnik in tuš, na vodovodu je še kuhinjska pipa in ena pipa v pralnici, v kleti je še en umivalnik... pa nevem zakaj je tam Smile.

Na deževnici sta dva WCja, ena pipa v pralnici, ena pipa v kuhinji, oziroma je kombinirana pipa za deževnico in vodovod, torej ima tri priključke in dva ločena izliva. Potem še priklop za pralni in pomivalni stroj, pa v kleti še ena pipa. Zunaj pa je na vseh pipah deževnica.

Porabe je 4kubike ker se mali rad kopa, midva se načeloma tuširava, pa ne zaradi porabe ampak časa in praktičnosti. Kolikšen del te porabe je pa topla voda pa nimam pojma, najbrž večji del, glede na to da se pretežno z njo umivamo.

Glede deževnice pa imam betoniran zalogovnik, cca 20kubikov, enkrat letno ga sčistim - to bo v naslednjih dneh, tednih, pred napovedanim deževjem. Vode nam še ni zmanjkalo, razen ko sem lansko leto točil 15 kubikov v bazen in ugotovil da nekje pušča zalogovnik deževnice, potem pa so ga sanirali Smile Vodo smo dali v analizo, rečeno je bilo da je za namene naše uporabe primerna, ne priporočajo pa jo za pitje, umrl pa baje ne bi nihče Smile. Imam plavajoči odjem, mehanski in ogeljni filter za črpalko in po analizi še UV luč.
Kaksno pa kritino?
Trimo Trebnje, primerna za zbiranje deževnice.
Ker sem tik pred nakupom bojlerja za sanitarno vodo v povezavi z TČ me zanima kaj predlagate. Imam ponudbo za Lentherm 300, Galmet 200, gledal pa sem tudi Boilernova 200. Ker sem omejen z višino pride nekako v poštev opcija 200l bojlerja kar menim da bo dovolj za 4 člansko družino.
Galmet ima opcijo 200l in 2m2 špirale, Boilernova pa 200l in 3m2 špirale, nekako imata oba dva podobne karakteristike obdelave oz materialala pa me vseeno zanima katerega vzeti. Nekak rabljenih Galmetovh zadev ni toliko na Bolhi, Boilernove pa kar nekaj. Iz tega lahko sklepam da bi znal biti Galmet boljši? Se motim? Predlagate še kaj drugega price vs. preformance (m2) ?
Na vsak kw toplotne moči 0,2m2 izmenjevalnik
Galmet je morda boljši :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Za 100 eur ceneje dobim austria email z 1,8m2 izmenjevalcem, po višini bi tudi šlo....verjetno je potem to boljša izbira?
austria je cenejši od galmeta? (recimo 200 litrski) maš kak link?
Joj kaj tu vse folk neumnosti klati o najstnikih in kako da naj bi plačevali vodo bia bla.
A da bi kdo Neufert-a odprl in pogledal kakšna je normalna poraba (statistično gledano) po osebi to pa ne?

Upam da kdo strokovno odgovori na to vprašanje v litrih na osebo.
Vsaka druga nakladancija je brez veze.
1 2 3
Iskanje po temi