Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
V nekih navodilih za uporabo peči je napisana "formula" da rabiš 2x več pelet kot kurilnega olja, npr. 2000 litrov kurilnega olja = 4 tone pelet. Ali to še vedno velja ?
Če gledam današnjo ceno kurilnega olja Petrol: 2000 litrov = 1834 €.
Če bi za 1834 € dobil 4000 kg pelet, bi bilo vseeno kaj kuriš.
Ker pa za 1834 € dobim 6877 kg pelet, pa se bolj splačajo peleti kot olje.
Ali ta izračun štima ?
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Velja, če imata peč isti izkoristek gorivo-voda pri obeh gorivih.
Jasno se peleti bolj splačajo kot olje, kaj si pa mislil.
Objave: 134
Teme: 12
Ocena:
0
Itak da štima, saj ni nikjer napisano, da je cenovno 1 proti 2, ampak 1 l KO proti 2 kg peletov, zato se pa splača kuriti pelete, za ta denar/1834 €/ bi jaz danes dobil 7900 kg peletov, sicer FAŠ natura A2, ampak meni so OK
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
mislim da so v meni najbližjih trgovinah (Sam, Eurospin, Zadruga,...) najcenejši po 3,90€ za 15 kg, ne vem trenutno katere firme, brez dostave, seveda. A ti si računal 1834 €/ 7900 kg prav tako v žaklih brez dostave, ali kako drugače ? Ker to bi zneslo ceno v trgovini 3,48€ za žakelj.
Pravzaprav sem si preračunaval ali se mi tri hrastove hlode v skupni izmeri 1,78 m3 bolj splača prodati za 150 € (to je približno 576 kg poceni pelet), ali razžagati za drva.
Objave: 134
Teme: 12
Ocena:
0
Tako je, z dostavo v garažo, žakelj pride 3,36 €, kot sem napisal so FAŠ natura, bosanski, ampak moje mišljenje je, da peleti dražji za 20-35 % ne verjamem, da dajo za toliko več toplote. Res je nekaj več pepela, ta gre pa na vrt, okrog sadnega drevja in na kompost
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Imam vprašanje, odločam se za ogreavanje na pelete. Trenutno se ogrevamo na drva poraba na sezono okoli 8m. Ogrevamo samo čez dan 120m2 največ 8 ur, če je zelo mrzlo, drugače tudi manj na 23 - 24 stopinj. Zjutraj je še okoli 18 - 19 stopinj. Zraven še pa ogrevam za toplo vodo.
Zanima me približna poraba peletov na mesec in ali se splača invensticija, saj bi kupil samo gorilec in ga montiral na obtoječo peč in kako se obnese ?
Glede izolacije zunaj še nimamo izolacije so pa okna in vrata pvc 92mm, troslojna, 3x tesnila. Peč je dobro izolirana, ter vse cevi so oblečene z 30cm steklene volne. Izolirano je tudi podstrešje po tleh 50cm knaufa.
Hvala za odg.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesna_biomasa/izracunajte_si_sami/energijski_ekvivalenti_med_razlicnimi_gorivi/index.html">http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn ... index.html</a><!-- m -->
Po tvojih podatkih izračuna zgornji link dobrih 5 ton peletov.
Sicer se mi zdi to nemogoče. Od oka bo rekel, da 2 toni. Je pa tako, da boš peletov skuril vseeno več, ker boš kuril tudi ponoči, ter takrat ko te ni doma. Ko dela avtomatika, potem v hiši ni nikoli dovolj toplo.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Sicer vprašanje vsebuje bolj malo podatkov. Kot tudi dvomljiv podatek o izolaciji cevi 30 cm. Glede na podano pa vseeno ob taki trenutni porabi drv (letošnje zime) ne bi smel porabiti več kot 3 t pelet tudi v kakšni hladnejši. Če te trenutna regulacija temperature zadovoljuje, te bo ziher tudi osnovna vgrajena pri gorilcu...kajti tista na drva je žal najbolj kontraverzna..... :wink:
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Kako se obnese gorilnik je odvisno od kotla in tudi vsak gorilnik ni za vsaki kotel. Kakšen kotel imaš, moč v kw, regulacija ogrevanja ON/OF ali zvezno krmiljenje. Ogrevanje zdaj malo in potem malo je malo mimo. Ogreva se na neko konstantno temperaturo na dnevni in nočni režim, če je talno pa neprekinjeno samo eno temperaturo. Za toliko m2 ogrevanja z sanitarno vodo in z izolacijsko fasado 10cm, režim ogrevanja 23/20°C je poraba za ogrevanje 3,5t na sezono. V poletnem času pa STČ za sanitarno vodo.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Marsikdo še dandanes ne razume, da je gretje oz poraba energenta tako pelet kot KO primerljiva z vožnjo in porabo avtomobila. Vsak uporabnik naj se vpraša in preveri kateri način -režim mu najbolj odgovarja... z stalno oz minimalno nihajočo temperaturo oz z ekstremi, kot je delovanje gorilca po potrebi, osebki z njihovim trenutnim razpoloženjem, mislim, da slednjim vzrok višji porabi, ne bi smela biti polemika. 8)
Objave: 58
Teme: 8
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Kolebamo med izbiro ogrevanja - peleti ali zemeljski plin (iz omrežja).
Stavba je stara, okna tudi, izolacija pa tudi zelo slaba (Za energetsko izolacijo zaenkrat še ni denarja, bo v prihodnjih letih). Imamo peč na kurilno olje ki bo kmalu crknila.
Poraba kurilnega olja je bila 3500 l na sezono.
Kaj bi bilo ceneje, peč na pelete ali na kondenzacijski kotel na zemeljski plin. Vem da so peči na pelete dražje, vendar me zanima vseeno koliko bi pokuril peletov oz. plina. Oz. približni strošek vsega skupaj v 10 letih. Skladiščenje peletov in malo več dela pri peči na pelete nam ne predstavlja nobene težave.
Hvala
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Če imaš zemeljski plin, ni kaj razmišljat. S peleti je kar nekaj težav; vprašljiva kvaliteta peletov glede na deklaracijo, mašenje gorilnika, štekanje-okvare polža, čiščenje, večja kurilnica, bistveno višja začetna invensticija.
Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
7 sezon ogrevanja na pelete, pogoj je kvalitetna surovina, 0 zastojev, štekanja, okvar.
Sesanje pepela 1X na 14 dni, na mesec in pol čiščenje kurišča in turbolatorjev.
Če je poraba 3500 l KO je ekvivalent peletov 7 t.