PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Previsok tlak v vodovodnem omrežju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
valhalla Napisal:To je čisto preveč. Poglejte za omejevalniki tlaka. To vse trpi na takšnem tlaku in so velike možnosti za poplavo. Da ne omenjamo žena in otrok, ki ne znajo pipe odpreti drugače kot do konca. Ventil za zmanjšanje tlaka bi po mojem mnenju moral biti prva stvar za števcem zmontirana.

Ali ne bi bilo "normalno", da bi te omejevalnike vgradil ponudnik vode/komunala? Saj ne morejo kar nabijat pritisk kakor jim paše - varnostni ventili pri bojlerjih pa veselo curljajo! Ali obstoji kak normativ, koliko oziroma v katerih mejah sme biti pritisk iz vodovodnega omrežja?
l150150b Napisal:
Klemen10 Napisal:Ne, to pomeni da je v omrežju 7bar.

Kaj to pomeni? Da dokler pritisk omrežja ne doseže pritiska ekspanzijske, da toliko časa je izmerjen pritisk na ekspanziji, kot ga ima ekspanzija? Če pa omrežje preseže ekspanzijo, pa manometer na ekspanziji kaže pritisk iz omrežja? Je to pravilna razlaga?

Je tako. Samo pazi tebi lahko pritisk naraste preko pritiska omrežja, če boš recimo segreval bojler, zato ti bo hitro začelo curljati iz varnostnega ventila, ki je navadno nastavljen na 8bar.
l150150b Napisal:
valhalla Napisal:To je čisto preveč. Poglejte za omejevalniki tlaka. To vse trpi na takšnem tlaku in so velike možnosti za poplavo. Da ne omenjamo žena in otrok, ki ne znajo pipe odpreti drugače kot do konca. Ventil za zmanjšanje tlaka bi po mojem mnenju moral biti prva stvar za števcem zmontirana.

Ali ne bi bilo "normalno", da bi te omejevalnike vgradil ponudnik vode/komunala? Saj ne morejo kar nabijat pritisk kakor jim paše - varnostni ventili pri bojlerjih pa veselo curljajo! Ali obstoji kak normativ, koliko oziroma v katerih mejah sme biti pritisk iz vodovodnega omrežja?

Mislim, da je ta meja 7bar, tako da če imaš toliko si ravno na meji. Jaz imam 6,5bar, kupiš reducir pa je. Drugače lahko poskusiš tudi pri komunali, nekateri ne komplicirajo in vgradijo brezplačno. Imaš že nekje podobno temo, malo pobrskaj.
Pri nas na novi bajti je bilo nekaj malega cez 7 barov, vodovodarja je skoraj kap zadela ko je to videl Smile je ene par dni zaporedoma meril, je bil ziher da je kaka napaka..kot pravi @klemen je bila edina resitev reducirnk ventil, ki nam ga je nastavil na 3.5 barov..
Torej redukcijski ventil (in seveda ekspanzijska posoda) rešujeta vse težave kapljanja vode iz varnostno/povratnega 8 atmosferskega ventila! V zvezi s tem bi imel samo še eno vprašanje? Ali je dovolj, da dam redukcijski ventil samo v dovod vode v bojler, ali je vseeno bolje, da se ga vstavi takoj za števec? Gledam s stališča izvedbe, ki mi je lažja pri bojlerju!
Pri nas je na mestu, kjer pride voda v hiso, za stevcem in celo za filtrom. To moram jutri preverit ker nisem ziher..
l150150b Napisal:Torej redukcijski ventil (in seveda ekspanzijska posoda) rešujeta vse težave kapljanja vode iz varnostno/povratnega 8 atmosferskega ventila! V zvezi s tem bi imel samo še eno vprašanje? Ali je dovolj, da dam redukcijski ventil samo v dovod vode v bojler, ali je vseeno bolje, da se ga vstavi takoj za števec? Gledam s stališča izvedbe, ki mi je lažja pri bojlerju!

Reducirni ALI ekspanzijska posoda.
Ne rabiš oboje.
Reducirni daj za števcem,pa ti varuje celi TVOJ vodovod.
Ekspanzija se da če imaš vodovod na svojo pumpo da tlačno stikalo ne skače gor in dol. Za javni vodovod pa reducirc na glavni dovod. Vse je bolj ali manj delano za okrog tri bare.
Beri Napisal:
l150150b Napisal:Torej redukcijski ventil (in seveda ekspanzijska posoda) rešujeta vse težave kapljanja vode iz varnostno/povratnega 8 atmosferskega ventila! V zvezi s tem bi imel samo še eno vprašanje? Ali je dovolj, da dam redukcijski ventil samo v dovod vode v bojler, ali je vseeno bolje, da se ga vstavi takoj za števec? Gledam s stališča izvedbe, ki mi je lažja pri bojlerju!

Reducirni ALI ekspanzijska posoda.
Ne rabiš oboje.
Reducirni daj za števcem,pa ti varuje celi TVOJ vodovod.

S tem se ne strinjam! Ekspanzijska posoda je ŽE (8 litrov na bojlerju 100 litrov) vendar varnostni ventil še vedno curlja! Je pa res, da je v ekspanziji 3 BAR-e, kar je daleč premalo, če je pritisk iz omrežja precej večji! Ekspanzija zaradi tega sploh ne opravlja svoje funkcije - treba bi jo bilo "nafilat" na nivo pritiska omrežja - ampak to bi bilo čisto izven normativa! Ne bom več "težil" - k ekspanziji bo treba še redukcijski ventil in mirna Bosna.......
Na glavnega daj. Tud pipe, pralni stroji in ostalo je delano za 3 bare.
Sem našel Tehnični pravilnik za vodovod!

Na mestu priključitve je oskrbovalni tlak v vodovodnem omrežju praviloma od 2,00 do 6,00 bar. V posebnih pogojih in v posameznih primerih so navedene vrednosti lahko tudi drugačne. Za te primere priključevanja določi upravljavec potrebne ukrepe.
3.3.1. Naprave za zviševanje in zniževanje tlaka
V primerih, ko je tlak na mestu priključitve izven meje normale (2 do 6 bar), je potrebno tlake v internem vodovodnem omrežju ustrezno korigirati. Naprave za zvišanje ali zniževanje tlaka so del interne – uporabnikove vodovodne napeljave.

Čisto po domače povedano: BOLI JIH DŽOKO (bi rekel Kohl)! Sem mislil, da smo se rešili MONOPOLISTOV v naši državi!
matofill Napisal:Ker je ravno prava tema , v Izoli imam tlak 4,2 bara me ne moti generalno imam pa problem na tuš kabini, ker ko odpreš do daske je preveč vode in mi odtočna rešetka ne uspe požirati, jasno pa vsak da na max.

Torej imam klasično ročno armaturo ( ni termostatska) ročka levo desno in iz pipe cev gor in kvadratna gobica precej velika.

Obstaja kaka možnost da bi na tej cevi, ki že gre proti gobici nekako vstavil kak plastičen čep ali kaj, da zmanjšam pritisk, da bi tudi ko gre na max teklo npr samo 70% vode, kot jo sedaj ?
V tus rocko daj reducirnik, kateri ima manjso luknjo.. Nove tus rocke imajo to poleg..

Priložene datoteke
.jpg   Inkedmarin-mono_LI.jpg (Velikost: 45,14 KB / Prenosi: 447)
1 2
Iskanje po temi