PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Meritve kotlov-peči na drva pelete in sekance

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cratos Napisal:Čas meritve-------11.15-----11.20----11.25----11.30-----11.35------11.40
Temperatura dp---172 -----170-------173------173--------165--------171
Kisik v dp----------11,3----11,2-------11,1-----10,5--------11,1--------12
Lambda------------2,17-----2,15-------2,13-----2,01--------2,11--------2,36
CO (ppm)----------35--------153--------71--------55---------56-----------44
CO2-----------------9,5-------9,8---------9,7-------10,2-------9,9----------8,9
ETA-----------------88,3-----89,5--------89,1------89,6-------89,7---------88,4

Glede na to,da sta oba kotla iste firme,me zanima na koliko ima nastavljen O2 parameter.Glede na meritve bi dejal 11%.Z razlogom,ali pa je za močnejšo peč pač takšna tovarniška nastavitev??Se mi zdi malce visoka napram mojim nastavitvam.
@kurjach nekaj me zanima ali je tvoj kotel s 90 L nakladalnim prostorom ali 170 L
ker je že v tem lahko razlika. Ko so se opravljale meritve je bila vklopljena opcija -DIMNIKAR na regulaciji (8)
Brez te opcije se kisik giblje okoli (7) se potem tudi drugi parametri spremenijo.
Pri moji peči je 90lit nakladalni prostor.
Tudi jaz sem iz firbca že vključil to funkcijo,vendar ni bilo nobene spremembe parametrov na dispalyu.Noo ja,mogoče mora pa biti dimnikar pri peči :wink:
Verjameš ali pa ne Napisal:Danes sva se s Cratos-om oglasila pri forumašu nisus-u, ki ima kotel Herz Firestar.
Meritev smo opravili z instrumentom MRU DELTA-65. Prva meritev je bila mogoča že po 20 minutah kurjenja. Naslednje meritve pa so merjene po približno uri in pol. Faza gorenja je bila vplinjevalna, kar pomeni, da so bila polena na vrhu še cela nedotaknjena, spodaj pa je bilo intenzivno gorenje. Meritev je potekala neprekinjeno vseh 25 min in sicer prvih pet meritev pri maksimalni moči (po njihovem programu za meritve dimnikarja), zadnja meritev pa je kotel že preklopil v normalno delovanje z zmanjšano močjo. Povprečje meritev se da iz rezultatov dokaj dobro izračunati in znaša za CO približno 70 ppm. Rezultat CO 153 ppm je trajal zelo kratko, večinoma pa so vrednosti nihale okoli 70 ppm.

Čas meritve-------11.15-----11.20----11.25----11.30-----11.35------11.40
Temperatura dp---172 -----170-------173------173--------165--------171
Kisik v dp----------11,3----11,2-------11,1-----10,5--------11,1--------12
Lambda------------2,17-----2,15-------2,13-----2,01--------2,11--------2,36
CO (ppm)----------35--------153--------71--------55---------56-----------44
CO2-----------------9,5-------9,8---------9,7-------10,2-------9,9----------8,9
ETA-----------------88,3-----89,5--------89,1------89,6-------89,7---------88,4

lp
Komentar na te podatke:
Kako to da je 11% kisika? A ni običajno ta kisik okoli 6. Tudi drugi herzi v temi vidim da ga imajo okoli 6.
edit. vidim da ste imeli funkcijo dimnikar vklopljeno. Me pa zanima kaj poleg % kisika ta funkcija še potegne za seboj.
Vse zgornje podatke mi napiše attack RAZEN CO (ppm). Z malo "čarovnije" lahko kratkotrajno nahecam attacka na 96-97 ETA.
A je to(CO) isti podatek kot ga dajo "sobni" detektorji CO? Je naročen na kitajskem , samo bi ga moral razdreti pa samo tipalo v dimnik vtaknit.. ker kpl plastično ohišje z baterijo ne bo preživelo 170TDP.
[img]httpunichr("58")//i01unichr("46")iunichr("46")aliimgunichr("46")com/wsphoto/v0/32223040359_1/Selljimshop-Smoke-Poisoning-Gas-Carbon-Monoxide-Security-Sensor-Alarm-Detector-Tester-unichr("46")jpg_350x350unichr("46")jpg[/img]

Če bi naročil kaj od tega, <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aliexpress.com/af/carbon-monoxide-sensor.html?ltype=wholesale&SearchText=carbon+monoxide+sensor&d=y&origin=n&initiative_id=AS_20150217021906&isViewCP=y&catId=523">http://www.aliexpress.com/af/carbon-mon ... &catId=523</a><!-- m --> moraš pa še narest nekaj kar ti bo pokazalo vrednsoti.
@Hanzi ampak ti me pa znaš nasmejat..ha,ha,ha,ha.....Imam vprašanje zate,ali si že kdaj videl kako se se pravilno izvajajo meritve DP pri kotlih na polena????
Osebno mislim,da ne!!!
Saj se da nahecat inštument ,da bo ETA 98 ali pa 115% znižaš TDP čim nižje pa ti pokaže
izkoristek. Ampak sam veš ,da to nima smisla ker taka teorija ne vzdrži prakse..
Tam ko ti kaže CO ppm delce to je full pomembna meritev ,ki jo lambda ne kaže. Kar daj si pomerit CO ppm delce ,sonda naj bo v dimniškem kanalu neprestano 45 minut ,me prav zanima kakšne bi imel ti meritve.Take kakršne jaz na mojem ATMOSU govorim za ppm delce ,ki so 77 CO drugače je to zelo dober rezultat meritev
Potem imaš meritev,ostanek kisika v povprečju 9,5 ali misliš ,da je to slabo?? Sploh ni. Te meritve so bile narejene v funkciji DIMNIKAR je prav poseben program ,ki ga ima Herz. Drugače ima kisika po lambdi med 6 in 7...
Ali si pogledal tisti link od aparatur.To kar si pa ti gor nalepil je pa čisto nekaj drugega.Ja bi bilo fino neki takega enostavnega imet in ,da bi stvarca še delal , pa žal ne gre ,ni tako preprosto kot si ti predstavljaš.
kurjach se je meni zdelo ,da imaš ti tamalega Herza ,te lističe od meritev imaš pa od prvega zagona kotla ,kaj ne??
Tisti mojster ,ki ti je delal zagon bi moral po pravilu uporabit program (8 dimnikar) bi pokazalo čisto drugačne meritve. V tistem programu kotel dela v drugačnem režimu,kar poiskusi pa boš videl.
@Hanzi naslednji piknik ,ki bo pri tebi se opravljajo mertve DP pa da vidimo Slovačka kaj zmore .Pa Telmosa povabi ti bo rade volje izmeril pline ali pa verjameš ali ne...ja.
lp cratos
Brez sramu objavim meritve slovačka. kot veš ga tudi pljuvam. Me pa zanima kakšne bi bile razlike če se igraš s podložkami v ventilatorju.
Nikomur še nisem prepovedal udeležbe na "pikniku"
Bi ga dimnikarju naročil, pa vemo da to najbrž ne bo izvedeno. Še na meritve vleka je prišel brez orodja.
Aja, nisem še bil prisoten pri meritvah.
Zato me tudi zanima kaj "prilagodi" Herz v dimnikar programu.
Kakšne bi bile emisije v normal mode.

ETA na attacku še nisem nahecal bistveno preko 97.. oba pa veva da preko 100 ni možno... hočem samo to povedat, da vse zgornje podatke razen CO mi kaže attack. Tako da lahko tudi primerjamo podatke slovačka in profi merilne naprave ob pikniku.
Tisti zgornji senzor pa naj bi meril količino CO v zraku.
Škoda ker najbrž ne bi bila realna meritev če bi dim ohladil in potem ta senzor porinil v ta ohlajen dim.

Bi pa z veseljem meril število delcev manjši od 10nanometra (al kakose že napiše) pri kotlu kjer mu je ugasnil ogenj v IK (in takrat z enim dimnikom zakadiš pol vasi)
@Hanzi ali veš da imajo kondenzacijski kotli preko 100% izkoristek.
Zdaj pri Herzu, ko je vklopljena funkcija DIMNIKAR kotel preide v 100% delovanje.
Se ne prilagaja moč ventilatorja pa še ene par stvari ,ki bi jih lažje opisal nisus.
Še dva izpiska kar tako. Sicer sta že nekje tukaj nalepljena, pa naj bosta še v pravi temi.
lp

Priložene datoteke
.jpg   IMG_0517.JPG (Velikost: 81,16 KB / Prenosi: 759)
.jpg   IMG_0520.JPG (Velikost: 90,1 KB / Prenosi: 759)
cratos Napisal:Saj ne veš zato, se pa dela meritve. Je pa res tudi to ,da je brez zveze delat meritve pri klasičnih kotlih,kjer se že tako ali tako ve da prašni delci presegajo 10.ooo ppm
CO pa je tako visok ,da ga aparatura sploh ne zmore izmerit.
Drugače je pri uplinjakih tam je malo več možnosti ,da nastaviš zraka
( PRIMAR ,SEKUNDAR ).
lp cratos

Tudi pri uplinajkih brez lambde ne vidim smisla iz preprostega razloga, ker meritev ne pove skoraj nič. Pove samo trenutno stanje, ki se z naslednjim nalaganjem drv spremeni.

Funkcija dimnikarja nastavitev dimnih emisij ne bi smela spremeniti. Samo regulacija se nastavi na max. moč in maximalno ogrevanje. Kar pomeni, da ogreva do maximalne dovoljene delovne temperature.
Če narediš meritev na kotlu brez lambde sonde in si označiš neke kote odprtih loput imaš vsaj približne nastavitve. Kje morajo lopute biti? Vsaj toliko za orjentacijo!
Čeprav imam kotel brez lambde in ga nastavim samo tako ,da gledam plamen skozi kukalo v IK je izgorevanje zadovoljivo naprem Herzu
Če pa primerjam druge kotle ,ki so brez sond pa je izgorevanje odlično,vsaj po primerjavah izmerjeni emisij.
Najboljše meritve pri mojih meritvah in moji predelavi ima najboljše rezultate Orligano 250.
Tako ,da vse meritve vsaj zame niso brez zveze. Meni so kar pomagale.
lp cratos
@Cratos
Kdaj se vključi funkcija Dimnikar---ob vklopu peči,ko se zakuri ali potem med delovanjem.Sam sem to funkcijo vključil med delovanjem in ni bilo nobenih sprememb parametrov.Navodila od Herza,pa so ITAK zelo uboga in ni nikjer opisan postopek--le da to obstaja.
@Hanzi
To kar je pri meni izmerjeno je Normal mode :wink: ,vsaj videl nisem,da bi mojster kaj vklapljal funkcijo Dimnikar.

lp
Saj zato pa me zanima kaj Herz z Dimnikarjem še pa prilagodi. Ker da se najbrž marsikaj.... Tudi avto porabi neko sumljivo malo pa tovarniških podatkih (dimnikar mode), ko pa pogledaš poraba/spritmonitor.Com pa ga ni junaka ki bi jo dosegel. Vsi so preko nje.
@kurjach nimam jaz Herza ampak @nisus on bi ti znal kaj več povedat.Je pa res ,da tudi jaz kakšno malenkost vem,zato ti bom poskusil razložiti.
Razlika nastane v samem izgorevalnem procesu .Primerjaj meritve,ki smo jih mi opravili in meritve ,ki jih je naredil monter ob zagonu nisusovega kotla.Pri zagonu kotla ni bila vklopljena funkcija (DIMNIKAR) ko smo delal mi meritve pa ja.
Funkcija dimnikar vklopiš ,ko dela dimnikar ali serviser meritve DP sama funkcija je programsko omejena na 45 min .Priklopi se ga takrat ,ko je kotel na delavni temperaturi povratka.Lambda sonda ob tej funkciji ne zaznava tistih meritev kot merilna aparatura zato ti misliš ,da ni nobenih sprememb,ki pa se dogajajo..
lp cratos
1 2 3
Iskanje po temi