PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri france turbo peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peči kot take nimajo šamota, ki bi akumuliral toploto. Vso oddajajo s sevanjem. Izgorevanje lesnega plinaje pri visokih temp. in je zato skoraj popolnosploh varjanta z dvojno steno, razen če se odločiš za dolgotrajno žarenje kot so nekateri omenili, je pa takrat v dimu veliko več monoksida. Plehnate peči je potrebno kuriti z občutkom (bolj kot lončene kamine in podobne akk peči ( iz sajevca jo sploh ne prekuriš)) imajo pa vse dober izkoristek. Stroj podobne reči naredi za pol manj denarja.
Pri nas sicer prostostoječi nordici 6KW, smo tudi brez zunanjega dovoda zraka. Dimnik ima vlek, tako, da očitno hiša pušča dovolj (ni zrakotesna), da se dobi dovolj zraka za gorenje. "naravno prezračevanje" Smile

Hiša nova s plastičnimi okni, sicer še brez fasade...
Pri nas smo imeli 3 sezone kamin Turbo France, a smo ga lansko leto prodali in kupili nekaj drugega. Največji razlog za to je bilo vedno umazano steklo. En dan kuriš, naslednji dan pa je že čisto črno in ognja skozi sploh ne vidiš. To me je tako jezilo, da je šel en dan samo na bolho. Sedaj imam kamin z zunanjim dovodom in proti TF je razlika tudi v zraku. Prej je bilo po dveh urah kurjenja že vse zatohlo. Sedaj pa tega problema ni.
svojega koboka sem letos zakuril ene 20x (še nismo vseljeni) pa ni niti malo videti da bi bilo treba čistit steklo, razen takrat ko je draga priprla dovod zraka in to na FULL. ima pa kolega Franceta in pravi da ga ne zamenja za ničesar drugega.
Da se razumemo, peč svojo osnovno funkcijo opravlja vrhunsko. Greje tako kot je treba, proizvede malo pepela (v celi zimi sem čistil 2x), motilo me je predvsem umazano steklo.
tudi 2 kolega imata TF, oba sta z delovanjem zadovoljna, prav tako pa je pri obeh zelo umazano steklo.
Praviš, da se umaže edino takrat ko zapreš (pripreš) dovod zraka. Če boš dovod imel vedno odprt logično da ni panike, ker gre vsa toplota in plini takoj v dimnik. Ampak pri tem bolj malo ogreješ. Ti samo nalagaš, toplota pa vsa v dimnik.
Sem uporabnik peči FT in sem zadovoljen. Peč ima ob spodnjem delu stekla režo, s katero reguliraš pretok zraka na sprednji strani. Če je ta dovod zaprt, se steklo hitro umaže (zasaji). Zato imam to dovod vedno odprt.

Se je pa naredilo, da se steklo včasih umaže, posebej takrat, ko pride do slabega gorenja = veliko dima ob začetku kurjenja. Ko je gorenje pravilno in peč segreta, se mi steklo ne umaže - vsaj ne v tej meri, da bi ga moral vedno pred vsakim kurjenjem čistiti. Pa še čiščenje je čisto enostavno in kratkotrajno - dve servieti in 2 minuti dela.
LP
Pozdravljeni,

Tudi jaz imam TF peč in sicer že dobre dve leti. S pečjo sem kar se obljubljenih karakteristik tiče zelo zadovoljen, zelo NEzadovoljen sem pa z vonjem po barvi ki ga ta peč oddaja.
Oddaja ga sicer samo dobre prve pol ure kurjenja ampak je zelo moteče ker zasmradi celoten prostor in moraš potem prvo imeti vsa okna odprta(namesto da bi imel v eni uri toplo, imaš po eni uri še vedno mrzlo zaradi zračenja).
Pri prodajalcu me niti ne jemljejo resno oziroma pravijo da sem prvi tak primer?!Peč sem že večkrat pošteno prekuril, da se barva posuši ampak ne pomaga...

Tako, da prosim za mnenje ostalih..ali ima kdo podobno težavo in morda kakšno rešitev?
Bilo kakšna barva ,bi že morala biti suha. Naj pridejo in povohajo ,če ti ne verjamejo.
Da ne odpiram druge teme?! Zanima me ali ima kdo izkušnje z Zibro pečjo na drva ( Norma 90 ali kaj podobnega ) Hvala za info.
borut2 Napisal:Pozdravljeni,

Tudi jaz imam TF peč in sicer že dobre dve leti. S pečjo sem kar se obljubljenih karakteristik tiče zelo zadovoljen, zelo NEzadovoljen sem pa z vonjem po barvi ki ga ta peč oddaja.
Oddaja ga sicer samo dobre prve pol ure kurjenja ampak je zelo moteče ker zasmradi celoten prostor in moraš potem prvo imeti vsa okna odprta(namesto da bi imel v eni uri toplo, imaš po eni uri še vedno mrzlo zaradi zračenja).
Pri prodajalcu me niti ne jemljejo resno oziroma pravijo da sem prvi tak primer?!Peč sem že večkrat pošteno prekuril, da se barva posuši ampak ne pomaga...

Tako, da prosim za mnenje ostalih..ali ima kdo podobno težavo in morda kakšno rešitev?

Ali se kamin kuri redno ali samo občasno?

Pri nas če ga dalj časa ne zakurimo (ali prvič v sezoni) potlej se pojavi nek vonj ki tudi mene spominja na žganje barve.

Ampak mislim da bi prej iskal razlog v prahu na ceveh/kaminu ki se "skuri" ko se zadeva segreje.
Zdravo.
Zanima me, če ima kdo kamin France Turbo v navezavi z rekuperacijo. Model Idesia ima dovod zunanjega zraka, pa me zanima, če ima kdo podatek iz prakse.
Hvala, lp
Mi imamo navadnega Franceta,super turbo je model... Imamo ga ene 12 let... To zimo smo ga prvič kurili skupaj z prezračevanjem Lunos... Bil sem skeptičen in previden, kljub temu da so mi eni in drugi razlagali da ne bo težav, da je samo dobro da je prezračevanje...
Zimo preživeli, razlik v kurjenju ni.. Razen tega da smo zaradi fasade v kamin znosili pol manj drv...
1 2 3
Iskanje po temi