Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: navajam še 'blažji' sodni primer, k
Verjamem v tovrstne sodne odločitve. Z drugačnimi ti jaz ne morem postreči.
Ali mi lahko odgovoriš na zgoraj postavljeno možno situacijo?
Citat:Preko sodišča si pridobil služnost nujnega dostopa. Si se zameril lastniku. Ali si s tem obsojen za vse življenje hoditi in se voziti po blatnem kolovozu, ker ga ne smeš utrditi?
. V trenutku sodne pridobitve služnosti je na primer njiva. Ne smeš izboljšati brez soglasja lastnika (ga ne dobiš). Ali se bo ta nujni dostop še lahko imenoval dostop ob 14 dnevnem deževju?
Čas gre naprej, javne ceste se izboljšujejo. Ali je zakonsko predvideno sodno odločanje o izboljšavi poti nujnega dostopa - ali ima sodišče možnost dovoliti izboljšavo, če je sodna praksa, da se ne dovoli?.Ali bo za vsako izboljšavo nujne služnostne poti potrebno plačevati sodne takse za dovoljenje izboljšave?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
ker gre pri služnosti za dvo- (ali več-)stransko pogodbo, se tam tudi opredeli obseg služnosti, pravice in dolžnosti vseh vpletenih; podobno se verjetno tudi v sodnih določitvah nujnih poti določi potek poti, način uporabe poti, morebitne odškodnine in druge za obe strani pomembne določbe, tako da se verjetno tukaj poleg lege in dimenzij poti vključijo tudi določila glede načina utrditve ter razdelitev stroškov teh del;
tako sklepam, da če se ne sporazumejo glede tega, potem pač pot ostane v bolj kot ne njivski izvedbi, če pa so oboji kolikor toliko razumni ljudje, pa se pot lahko uredi v primernejšo in uporabnikom prijaznejšo obliko
nisem pa pravnica, vedela sem, da so bile na tem področju že izrečene sodbe glede tega, da se ne sme kar tako posegati na služečo parcelo, saj sem pred leti iskala informacije o tem, ko je želel en sosed pridobiti služnost preko parcel v lasti moje družine ter se je seveda kar hitro pojavilo vprašanje, kako si potem lahko on naredi pot oz. kako jo lahko utrdi;
zato sem danes spet malo pobrskala po spletu in pripela povezavi na dve sodbi s tega področja, da podkrepim svoje navedbe
Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Hvala vsem za vse!
Bolj me zanima, če se individualni priključek lahko iztoži tako kot služnost. Dejstvo je da je ta kos ceste non stop blaten že ob majnšem dežju, je tudi na hribčku, tako, da si brez gramoziranja ne znam predstavljati kako uporabljati teh 10 metrov ceste ...
In dejstvo je da človek potrebuje dostop s stavbne parcele do javnega cestnega omrežja.
Pravilnik o cestnih priključkih na javne ceste:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=94364">http://www.uradni-list.si/1/content?id=94364</a><!-- m -->
Objave: 162
Teme: 0
Ocena:
0
Stayria želim ti čim manj problemov,podobo situacijo smo imeli tudi mi,vendar je bila zemlja naša,prej je bila ena velika parcela 8500m2 z dovozom iz obeh strani stare hiše nato smo naredili z projektantom idejni načrt za soglasja dovoz z stare ceste na parcelo novo kjer bo stala nova hiša,in glej,na občini jim ni bilo všeč da uporabljamo staro cesto za dovoz na parcelo zaradi nepregledne ceste in križišča,nato smo naredili dovoz do parcele na drugi strani 30m po zazidljivi parceli,pa je bilo ok,nato spet problem UE(komplikatorji,soglasja z občino pa smo že imeli urejena )pri služnosti zaradi priključkov vode,kanalizacije in omenjenega dovoza prikjučka na občinsko cesto,občina je hotela nujno pot,mi pa hkrati potrebovali služnost na očinsko cesto,verjetno zaradi komunale,gasilcev,elektro,poštar...itd,tako da sedaj ima občina na parceli nujno pot služnost(v tvojem primeru pa bi imeli na sosedovem),so pa komlicirali na UE zaradi služnosti ki sem ti jo opisal,baje pa je odvisno veliko od UE in referntk,l.p.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
@Styria, ta pravilnik nima veze s samim problemom služnosti, je samo predpis za projektanta, kako mora načrtovati individualni priključek, ki pa je del pgd-ja za stanovanjsko hišo. Najboljša bi bila možnost odkupa (seveda samo dela ki ga potrebujete), če pa boste šli v služnost pa naj se takrat določi tudi možnost asfaltiranja te poti.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
@Styria
kot je napisal KeCko. Priključek verjetno ne bo problem v smislu, da ga ne bi smela narediti, ampak da ga boš mogla. Če je cesta občinska in neka taka brezvezna, potem je verjetnost, da neki hudi strošek to ne bo. Mi smo se priključevali na državno in smo se bockali z Direkcijo za ceste, ki so vehementno zahtevale, kaki priključek želijo, kdo je lahko projektant (s takimi in takimi referencami za nizke gradnje, se pravi naš projektant za hišo ni bil OK) in kdo je lahko izvajalec (spet firma s takimi in takimi referencami). To se prej mogoče tudi pozanimaj, koliko te bo ta hec stal.