Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
za sledečo situacijo po povezavah?
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2z/zv/4tYVGLSY/1unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2z/zv/4tYVGLSY/1unichr("46")jpg[/img][/url]
lp
Objave: 289
Teme: 4
Ocena:
0
Bravo, shema narisana v nulo. 3 križna stikala wtf. Najbrž bi morala biti 1 in 3 menjalna.
Št žic: na menjalno 3, na križno 4 ter na vtičnico 3. A vtičnice in razsvetljavo boš dal kar na skupni dovod? :?:
Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
Ne dovod za vtičnice je 3x2,5 za luč pa 3x1,5, napaka v skici pravilno kot je napisal lambreta.
Zanima me a je mogoče rumeno/zeleno združiti za luč in vtičnice - ker bi moli vleči od gornje doze do spodnje po naše 7 žic na sredinsko dozo pa tudi žic kar je kar malo veliko.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ne
Elektriko malo razumem, predpisov ne poznam. Je tvoj odgovor strogo po predpisu?
Ali ni vseeno, če vse RZ žice med sabo spojiš v omarici in jih vežeš na valjanec v zemlji, ali pa nekatere vežeš skupaj že prej. Seveda je pri tem upoštevati presek tako združene ozemljilne žice. Načeloma bi isto veljalo tudi za ničelni vodnik, razen če imaš nekatere kroge varovane s FIT.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 101
Teme: 1
Ocena:
0
Za razsvetljavo in vtičnice morata biti različna tokokroga, varovana z različnimi varovalkami ( 10A in 16A ). Po predpisih oz. smernicah za elektroinštalacije, žice različnih tokokrogov ne smejo biti uvlečene v isto cev, tako, da, kar se predpisov tiče, bo tole malo težko.
Ocena:
1
Citat:Po predpisih oz. smernicah za elektroinštalacije, žice različnih tokokrogov
To je pa razlika.
- Predpis je obvezna uporaba.
Vsak zakon (predpis) ima neko osnovo (razlog) za sprejetje. Res ne vidim razloga, da:
- Luč in vtičnica ne bi bila na isti varovalki.
- Žice, ki peljejo v nek prostor (skupino prostorov) nebi bile v isti cevi za več tokokrogov. Če bi jih že dajal v več cevi (da ena nebi bila predebela), bi zaradi varnosti dal v eno cev faze, v drugo pa ničle in zemlje).
- Smernica je priporočilo - lahko je tudi drugače.
Smernica je cehovska zadeva. Verjamem, da je za njihovo delo lažje in zaslužek večji, če delajo več tokokrogov in peljejo vsak tokokrog po posebni cevi.
Ali vidi kdo razloge tam, kjer jih jaz ne vidim?
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Glede na to, da ste že v štartu zašuštrali s cevmi je situacija sledeča:
Rdeča: 3x2,5; 2x1,5
Rjava: 3x2,5; 2x1,5
Zelena: 3x2,5; 3x1,5
Viola: 3x2,5; 3x1,5
Modra:3x2,5; 4x1,5
Ocena:
1
Citat:Tehnična smernica TSG-N_002:2009 za nizkonapetostne inštalacije, ki jo je izdalo Ministrstvo za okolje in prostor. Torej ni to cehovska zadeva, temveč so navodila izdana na podlagi zakona o graditvi objektov
OK. Očitno ni cehovska zadeva. V tem primeru pa me dejansko zanimajo razlogi za sprejem takih smernic (enakovredno predpisu).
Citat:Vsak zakon (predpis) ima neko osnovo (razlog) za sprejetje. Res ne vidim razloga, da:
- Luč in vtičnica ne bi bila na isti varovalki.
- Žice, ki peljejo v nek prostor (skupino prostorov) nebi bile v isti cevi za več tokokrogov. Če bi jih že dajal v več cevi (da ena nebi bila predebela), bi zaradi varnosti dal v eno cev faze, v drugo pa ničle in zemlje
Nisem električar, me pa zanima, zakaj moja logika ni v skladu s strokovnim znanjem (osnova za predpis).
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Recimo en simpel razlog: vrže ti varovalko ven, ker je prišlo do napake na vtičnici ali priključeni napravi. Hkrati ti je tudi luč v prostoru crknila, ker je na isti varovalki... Če te je slučajno ob tem dogodku streslo in ležiš na tleh, ti še noben pomagat ne more na hitro, ker se bo najprej zaletel v mizo...
Nekaj ostalih praktičnih razlogov, zakaj se ne meša tokokrogov za moč in luči, pa so že ostali povedali.
Ocena:
1
Citat: je prišlo do napake na vtičnici ali priključeni napravi. Hkrati ti je tudi luč v prostoru crknila, ker je na isti varovalki... Če te je slučajno ob tem dogodku streslo in ležiš na tleh, ti še noben pomagat ne more na hitro, ker se bo najprej zaletel v mizo
Ne priznam!
Isto se zgodi, če je ven vrglo samo varovalko od luči, vtičnica je ostala pod napetostjo - je tema, se nekdo zaleti. Iz tovrstnih varnostnih razlogov bi kvečjemu lahko bil predpis, da morata biti v svetilu dve žarnici, vsaka na svoji varovalki. Pa še tu je pomislek, kaj pa če vrže ven glavno varovalko ali pa tisto: kur.. so zopet vzele tok.
Če se je v priključni napravi nekaj zgodilo, da je crknila varovalka tebe pa vrglo po tleh - se ti ne zdi, da je bila hujša napaka v instalaciji - naprava ni bila varovana pred nevarnostjo dotika (ozemljitev, ....). Zaradi
opuščanja varnostnega ukrepa ne moreš uvajati drugega ukrepa, ki praktično nima učinka.