PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Razdružilna/menjalna pogodba?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, kater opcijo izbrati za delitev nepremičnine (hiša in dve gradbeni parceli), katere solastnika sva s sestro in sicer vsak 1/2 delež. V hiši živim jaz, v prenovo sem vložil kar precej denarja (cca. 60.000 EUR). Razmišljal sem o tem, da bi se jaz odpovedal svojemu polovičnem deležu na parcelah, sestra pa v zameno njenem 1/2 deležu hiše. Razliko v vrednosti bi upoštevala moj vloženi denar v hišo. Katera varianta je boljša glede "komplikacij" na ZK in davčni (višina davka). Je še kakšna tretja varianta, za katero ne vem?
Hvala za odgovore!
Je že kdo kakšno podobno situacijo uspešno razrešil?

Mene zanima kako se je najbolj pametno zmenit v takem primeru, kjer celo hišo (fasado, streha) obnovi lastnik deleža? POveča svoj delež?
Razdružilna pogodba. Se pa morata prej dogovoriti kako in kaj bosta delila. Notar prenese vajine želje in zahteve v razdružilno pogodbo zapisano v obliki notarskega zapisa.
Pri razdružilni pogodbi ni dajatev dursu, ni 2% davka na promet nepremičnim, saj sta vidva lastnika tega premoženja, ki bi ga rada samo razdružila. Nastanejo le stroški priprave pogodbe, notarja in vpisa v ZK.

srečko
Iskanje po temi