PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorenje TC 100 E

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala vsem za komentarje, zal je situacija pri nas taka, da gremo zavestno v nabavo "nerentabilne??" naprave. d)En sin se namrec seli v vikend z 80 m2 in pusca drugemu sinu z vecjo druzino  stanovanje 120 m2 s CK  in STČ v hisi .
Zato gremo zavestno v vecjo nabavno ceno  STČ ( osebno sva z zeno hotela financirati tudi CK in TČ monoblok, vendar sin zeli klimi, s tem, da ima tudi dobro kaminsko pec na drva). Sam zase bi dal 50 l bojler v kopalnico in 20 l v kuhinjo, njemu pa glede na to, kar korektno prepusca bratu, ne zeliva naprtiti vecjih stroskov ogrevanja, kot jih ima sedaj.... Poleg tega bo STČ v prizidku na zunanjem zidu kopalnice, zato bo dodatne (izolirane ) cevi kake 2 m.
Do pralnice isto 2 m, do  kuhinje zal okoli 8 m.
StC bom verjetno dodatno izoliral, glede vodenega zraka merim temperature v prostoru in zunaj- trenutno je cez dan precej topleje zunaj, kot notri. Se vedno se poigravam z idejo, da bi, kot bohinc, speljal ven le eno cev in jo uporabljal kot dovod ali odvod, odvisno od letnega casa . Le preveriti moram, ce 30 m3 zadostuje.... Tudi ce povlece zunanji zrak v pokrit nadstresek, je proti hisi brez oken ali vrat....se pravi, bi se hladil le prostor pod nadstreskom....
lp
Vsega niti najboljši mojster ne more predvideti. Kaj šele lastnik... Torej, ne se sekirati, taki majhni problemi se rešujejo takrat, ko se pojavijo, če se... Velikost potrebnega prostora je napisana v navodilih... sekirajte se šele po branju...
Cia tutti. Pa je šla. Gorenje TC 100E namreč. Lani je začel ventilator hecat, prejšnji teden pa je začelo varovalko na sami TČ ven metat. Vodni kamen in rja. 12 let je delovala. Sem pričakoval oziroma upal na več, sem pa verjetno tudi sam kriv, ker je nismo čistili (težava z dostopnostjo zaradi specifične konstrukcije).

Trenutno čaka na Gorenjevem servisu na našo odločitev. Menjava prirobnice ter popravilo ventilatorja najbrž okoli 300 EUR. Če bi mi dali zagotovilo, da je bojler še dober za naslednjih 5-10 let, potem OK. A serviser cvika, da bi znal bojler hitro spustit. Odločitev je pa moja.
Mja, v današnjih časih je 12 let že kar spodobna doba za delovanje naprave. Se je v tem času vsaj splačala? Smile
Izplačljivost sem imel preračunano na okoli 7 let, če se prav spomnim, zato bi rekel, da se je.

Smo jo pa porihtali. Malo alternativno. Gorenjev servis je bojler očistil vodnega kamna in menjal prirobnico, strošek je bil okoli 170 EUR. Z žlahtnikom pa sva odrezala pločevino nad višin bojlerja, da je zdaj kompresor in vse ostalo lahko dosegljivo. En razlog je bodoče čiščenje (kiler, itd.), ki je bilo do tega trenutka zaradi bližine stropa praktično nemogoče, drugi razlog pa je improvizacija glede ventilatorja. Na originalnem radialnem je šlo navitje, nadomestnega pa ni bilo za dobit, ker jih ve ne delajo. Z odstranitvijo pločevine okoli  vitalnih delov pa se je odprl prostor, da se namesti katerikoli ventilator primernega pretoka. In sem našel enega aksialnega: https://www.budseason.eu/trgovina/izdele...-turbo-eu/.

Deluje? Ko šus. Trenutno kaže na porabo okoli 20 kWh na teden, kar me malo preseneča. Sem namreč pobrskal še po temi in videl, da je bila prej poraba nekje okoli 120-130 kWh mesečno.

Prilepim še kakšno fotografijo.

Pozabil, da mi sedaj sanitarna voda teče najprej skozi kotel v stari peči, tega pa obliva kotlovska voda, ki jo greje toplotna črpalka IVT. Kar pomeni, da sanitarna voda priteče v Gorenjevo sanitarno toplotno črpalko že predgreta, kar pred 12 leti ni bil primer. Od tod najbrž tudi nižja poraba.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi