PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Eno - trofazna "elektrika"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grilzz Napisal:Ne vem če sva se razumela.
V eni sobi je elektrika, v drugi je ni, tam kjer je ni, bi imel vtičnico in bi iz prve vtičnice potegnil kable.

Recimo razdelilec izgleda takole:

1. vtičnica 2. vtičnica

...................L.......................L
...................N.......................N
.................Gnd...................Gnd

Bi šlo tako tudi s trofaznim?

1. vt 2. vt

..................L1.......................L1
..................L2.......................L2
..................L3.......................L3
...................N........................N
Odgovor je DA. Predvidevam, da je bo to podometna zadeva. Le bodi pazljiv pri spojih na obstoječi vtičnici, da bodo močni, kajti v primeru slabega stika lahko pride do pregrevanja oz. požara. Na obstoječi vričnici na vsak pol poleg obstoječe žice dodaš dovod za drugo vtičnico. Pazi na pravilen vrsti red L1-2-3, da ne bo cirkular metal drva v čelo Sad .
(Če pa se motor vrti v napačno smer pa zamenjaj žice med L1 in L2).
Šele sedaj vem kaj želiš narediti. Ti bi rad na 1 komplet 3F varovalk dal 2 vtičnici. Torej paralelno k že obstoječi vtičnici povezal še eno. To lahko narediš, vse ostalo pa imaš zgoraj.

Jaz sem te razumel, da bi rad 2 vtičnici (ki že obstajata) povezal s kablom.
Hvala za odgovore, saj zdele ko sem še enkrat prebral, sem se res malo nerodno izrazil, kaj bi rad naredil.

Lep pozdrav!
Pozdrav...cel pogovor sem prebral, pa še vedno nevem točno odgovora...Imamo 3faze + nulo. Na koncu kabla priključimo iz vsake faze proti nuli grelec ki troši 5A ( se pravi 3 grelce). Kolikšen tok teče po nuli nazaj?
(9.10.2019 ob 07:35)svicar Napisal: Pozdrav...cel pogovor sem prebral, pa še vedno nevem točno odgovora...Imamo 3faze + nulo. Na koncu kabla priključimo iz vsake faze proti nuli grelec ki troši 5A ( se pravi 3 grelce). Kolikšen tok teče po nuli nazaj?

0 (nič) A
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
0A je to pravilni odgovor? Se vsi strokovnjaki strinjate s tem? Ali moram expirimentalno se prepričat?
Pozdrav vsem...je 0A res pravilni odgovor?
Hja če so res tri različne faze potem ja je nič. Če je pa ista faza, v razdelilni omarici razdeljena na 3 varovalke za vsak grelec posebej potem pa je 15A.
Kaj (svicar) ne verjameš, kar so ti zapisali? Potem ostane experimentalno prepričevanje (na lastnih izkušnjah). Če bi vedel za podatek, da vsi trifazni motorji delujejo brez priključene nule, z zgolj priključenimi tremi fazami in ozemljitvijo, bi ti to lahko "potegnilo".

Sebek
Kaj pa če sta le dve fazi? Ali pa ena preko frekvenčnika na tri, ali pa dve fazi in ena od soseda, ali pa če imaš na števcu na eni fazi obrnjen dovod in odvod je to lahko tudi minus 5A ali pa ….kombinacij kolikor hočeš....
Pozdrav vsem...imam indukcijo, ki jo bom priklopil na 2 fazi in pečico, ki gre na 1 fazo. Gre za 2 ločeni napravi, ki bosta ena pod drugo, dovod iz omarice pa bi pripeljal skupen. Ali bo kabel 5x2.5 dovolj? Predvsem ali bo nulti vodnik dovolj? Ali lahko uporabim 3 enopolne varovalke ali moram dat eno 3f varovalko?
Hvala
Obvezno tripolni (istočasni izklop vseh treh faz) inštalacijski odklopnik B 16 A in bo vse v redu.
Če prav razumem...nula bo najmanj obremenjena takrat ko bo vse prižgano ( vse 4 indukcije in pečica) saj se bo tok vračal nazaj po drugih fazah (podobno kot pri trofaznem motorju). Drži to?
Drži. Po nuli se vrača razlika tokov, če faze niso enakomerno porazdeljene. Če boš imel vključeno n.pr. samo pečico, pa se bo po nuli vračal enako velik tok kot bo pritekal po fazi.
(21.5.2020 ob 11:31)mirator Napisal: Drži. Po nuli se vrača razlika tokov, če faze niso enakomerno porazdeljene. Če boš imel vključeno n.pr. samo pečico, pa se bo po nuli vračal enako velik tok kot bo pritekal po fazi.
Tehnično gledano, se ne vrača po nuli - ampak izmenično niha sem ter tja.
Če pa so vse tri faze vključene (idealno) - pa niha mad njimi in je skozi nulo ne gre nič.
Če boš imel samo pečico, boš zastonj pekel, saj kot pravijo  ves tok teče nazaj po nuli Big Grin 

Kar tebe skrbi je to da bi bila nula preobremenjena. Ta ne bo, ker so v 3 faznem sistemu faze  zamaknjene sinusno za 1/3 in tako ne more pridit do preobremenitve, saj zaradi tega istočasno  po nuli ne more teči večji tok od ene faze.  No ja so tudi primeri, ko to ne drži zaradi izrazito kapacitivnih ali induktivnih bremen, ki spreminjajo fazni zamik, ampak takih porabnikov v hiši nimaš Wink

Tako da lahko uporabiš 5x2,5mm2  kabel in 3 polno varovalko.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi