![]() |
|
Eno - trofazna "elektrika" - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Eno - trofazna "elektrika" (/showthread.php?tid=31634) |
Eno - trofazna "elektrika" - Nelly - 4.8.2010 Pozdravljeni! Rada bi vprašala kakšna je kaj razlika, če imaš v hiši (110 m2) enofazno "elektriko ali trofazno... namreč kupila sva hišo in jo obnavljava, sedaj pa ne veva kaj bi.. a pustiva enofazno ali dava trofazno/dvofazno... Je kakšna razlika v porabi, na vsakomesečnem računu? ali je pa čisto vseeno? -se opravičujem za laične izraze, ampak nevem kako bi lahko bolje razložila kaj mislim.... Hvala za odgovore
Re: Eno - trofazna "elektrika" - Urs - 4.8.2010 Ena faza: imaš tri žice - fazo, ničlo, zemljo. Tri faze: imaš pet žic - 3 faze, ničlo, zemljo. Kakšen stroj rabi 3 faze - cekular, npr. Steklokeramika, indukcija, pečica - vse enofazno, vendar če bi vse plošče bile obešene na isti fazi, bi lahko max tok bil večji od toka, ki ga še spusti skozi glavna varovalka - ponavadi 16 A. Tako se razbremeni posamezno fazo tako, da se kombinira med porabniki glede na njihovo moč. Tri faze, 3 x16A varovalke. Npr. ena faza, pa se v nedeljo kuha na steklokeramiki, ki vleče 6,8 kW, ko vse plošče delajo na max, pečica 2 kW, pralni stroj, ko vleče max še ene 4kW, pomivalni stroj npr. 2 kW, bojler 1kW. Če se to vžge vse v istem trenutku, vrže ven varovalko zaradi preobremenitve. Če bi bili porabniki vsak na svoji fazi, bi to komot zdržalo. Se pa to pojavi 1x letno, da vse v istem trenutku dela na polno in vrže ven varovalko, vendar se pojavi. Tako da se doseže neka razporeditev med porabniki po fazah. Večje porabnike se lahko loči po fazah. Ni pa to nujno, se pa priporoča. Vendar - soglasje lahko elektro pogojuje s tremi fazami. Poraba bo ne glede na faze enaka. Vseh 5 drotov se ponavadi spravi samo do ene vtičnice v hiši, ker je 3 -faznih porabnikov malo, pa še za to se uporabi gradbeno omarico, ki ima vtičnico za 3 faze. Re: Eno - trofazna "elektrika" - Nelly - 4.8.2010 Hvala za tako podroben odgovor. Glede na ta vaš odgovor mislim, da bova pustila pač enofazno, kajti kuhava na plin :lol: , bojler laufa samo v poletnih mesecih, pralni stroj pa laufa max. 2x na teden. ![]() Če pa ima še kdo kak nasvet, je pa vsak dobrodošel :wink: Re: Eno - trofazna "elektrika" - Aljaž K - 4.8.2010 Pozdravljeni, je urs v bistvu vse lepo razložil. Trizafno napeljavo potrebujejo praktično samo večji elektromotorji. Bi pa pripomil nekaj glede priključitve štedilnika na tri faze. Včasih se najdejo ''mostri'', ki od omarice potegnejo 5x2.5mm2 kabel in izvedejo kao trifazno priključitev, torej 3 faze, nula in ozemljitev. Po mojem mnenju je potrebno napeljati 3 vodnike po 3x2.5 mm2. Torej 3 faze, 3 nule in 3 ozemljitev (te so lahko povezane skupaj). Re: Eno - trofazna "elektrika" - Sammmy - 4.8.2010 Aljaž K Napisal:Pozdravljeni, Elektro ti pripelje na parcelo tudi 3 faze po 4 dratih + zemlja, ti pa v hišo nato pelješ 5 dratov in prav tako do steklokeramične plošče ali pa do 3F priključka v garaži ali v kotlovnici ali kje drugje... Jaz prvič slišim za tvoj način priklopa 3 faz hock:
Re: Eno - trofazna "elektrika" - lartep - 4.8.2010 Živimo v 120 m2 veliki hiši, enofazni tok. Kuhamo in ogrevamo na plin, eno električno kuhalo, pečica, pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik in ostali mali gosp. aparati, garažna in vhodna vrata na elektr. itn Še nikoli nobenih težav. Re: Eno - trofazna "elektrika" - Aljaž K - 4.8.2010 Pozdravljen Sammmy, Moj način razmišljanja. Recimo, da imam čuden štedilnik s temi ploščami, pri čemer ima vsaka moč 2 kW. Priključim ga preko treh 10 A varovalk, katerih naloga je tudi varovanje kabla pred preveliko obremenitvijo. Če za povezavo uporabim 5x2.5mm2 kabel (3 faze, nula in ozemljitev) teče po kablu nule vsota tokov v posameznih fazah, torej je kabel nule trikrat bolj obremenjen kot pa so kabli faz. Pri tem je potrebno vedeti, da nula ni varovana in zato lahko pride to pregrevanja morda celo uničenja kabla nule. Zato je po mojem mnenju bolje uporabiti vezavo s tremi kabli po 3x2.5mm2. Pri priklopu do omarice, pa so verjetno kabli (točnih podatkov ne poznam) verjetno dimenzionirani tako, da problemov opisanih zgoraj ne more priti. Prosim monterje elektro-instalacij za njihovo mnenje, ker me to res zanima. Re: Eno - trofazna "elektrika" - ElBarto - 4.8.2010 urs Napisal:Steklokeramika, indukcija,Na lastne oči sem videl tako, ki hoče imeti trifazni priklop... In potem pravtako štromarje, ki so delali enofazni priklop v trofaznega. posledično je obnova kuhinje stala precej več od planiranega :? LP! Re: Eno - trofazna "elektrika" - mucek4 - 4.8.2010 Sammmy Napisal:Jaz prvič slišim za tvoj način priklopa 3 faz V bistvu bi bilo bolj prav vleči 3 kable kot enega. 3F štedilniki pravzaprav niso 3F, saj ne delujejo na medfazno napetost ampak na vsako fazo proti zemlji. Pravi 3F porabnik ne obremenjuje N vodnika oz. ga celo ne rabi. Štedilnik (recimo 6.8kW ~ 27A) bi ob max porabi preko vsake faze "vlekel" 9A, po nuli bi šlo pa 27A. 27A in 2.5mm^2 pa ni ravno lepo Pravilen priklop štedilnika bi bil 3x2.5mm^2 + 2x 4mm^2 ali celo 2x6mm^2. edit: Bil sem malo pozen amapk vseeno. bolje 2x kot ne. ElBarto Napisal:Na lastne oči sem videl tako, ki hoče imeti trifazni priklop...Podaj oznako in mogoče celo navodila. Re: Eno - trofazna "elektrika" - Samojed - 4.8.2010 Aljaž K Napisal:Pozdravljen Sammmy, O tem smo že debatirali in tu tiči vsa genialnost teslinega sistema - v primeru ki si ga navedel po nultem vodniku teče vsota vseh treh, kar pa ni trojna vrednost ampak točno NIČ. V trifaznem sistemu nulti vodnik nikakor ne more biti obremenjen bolj kot katerikoli fazni vodnik. Teoretično torej pri 16A varovalkah v nultem vodniku nikoli ne more teči več kot 16A, lahko samo manj, ne glede na tokove po fazah. Re: Eno - trofazna "elektrika" - mucek4 - 4.8.2010 Hm. Se vidi, da sem preveč v enosmernih vodah ![]() Kaj pa 2 fazni priklop, ki ga omogočajo ti štedilniki? Torej L1, L2, N, PE? Re: Eno - trofazna "elektrika" - Samojed - 4.8.2010 Nekaj je treba ločiti - določene zadeve res rabijo trofazno elektriko, kar v prenesenem pomenu lahko rečemo da delujejo na medfazni napetosti (400 voltov), čeprav to ni nujno. Določene zadeve kot je npr štedilnik pa imajo možnost priklopa na več faz (1, 2 ali 3) zato da ni obremenjena samo ena. V osnovi pa je vsak grelec priklopljen na fazno napetost (230V) in ne medfazno. To je nekako tako kot če postaviš 3 pralne stroje vštric in imaš na steni 3 vtičnice, vsaka je druga faza. Stroje lahko priklopiš vse v eno vtičnico, lahko 2 v eno in tretjega v drugo ali pa vsakega v svojo. Če vtikače pocvikaš in priklopiš direktno, lahko ničelne in zaščitne vodnike združiš, ker so isti (v omarici so vsi zaščitni vodniki na isti sponki) in tako ti ostanejo 3 fazni vodniki ter 1 ničelni in 1 zaščitni, torej 5 vodnikov. Re: Eno - trofazna "elektrika" - Aljaž K - 4.8.2010 Samojed, to da je vsota faz v trifaznem sistemu enaka nič, velja če imaš res trifazni izvor. V gospodinjstvih pa mnogokrat ne gre za tri fazi sistem, vsaj v mojem primeru ne saj imam enofazni števec. V tem primeru gre za razdelitev iste faze na več tokokrogov pri čemer je vsak ščiten z varovalko. O tem primeru govorim. Re: Eno - trofazna "elektrika" - Aljaž K - 4.8.2010 Aja, mucek4 se mi zdi da se tudi v izmeničnih vodah dobro znajdeš
Re: Eno - trofazna "elektrika" - Samojed - 4.8.2010 Ja, to je pa nekaj drugega, ampak ne vidim poante da vlečeš tri 3x2,5 kable - potegneš en kabel 3x4 kvadrat pa je. Nisi pa nikjer napisal da misliš na enofazni sistem
|