PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja PLOČEVINASTA KRITINA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Prekril bi rad gospodarsko poslopje, ki je grajeno kot hiša. V spodnji etaži je živina, nad njo betnska plošča, na vrhu pa seno. Obstoječa kritina je azbestna salonitka, postavljena 1967 leta in je stara 52 let. Naklon strehe na eni strani je 15 stopinj, na drugem kapu pa več (cca 30-40). Iz obstoječih debat sem razbral, da na omenjeni naklon pašejo kritine kot so Valovitka ali izolirana pločevina. Seno dosušuje tudi sušilna naprava, zato je na streho potrebno vgraditi tudi strešno okno, ali nekaj podobnega, da odvaja vpihan zrak. Zanima me, ali je smiselno kritino nadomestiti z novo valovitko ali se usmeriti na pločevinasto streho. Pogoj je, da kritina nikakor ne sme kondenzirati, saj v nasprotnem primeru lahko naredi veliko škodo krmi, ki mora ostati suha. V roku 2 let pa nameravam na novo prekrito streho namestiti tudi sončno elektrarno, ki bo imela nalogo obratovati 15-25 let.
Rad bi mnenje in oceno stroškov med eno in drugo varjanto. Ali obstaja tretja varianta?

Hvala za odgovore in mnenja.

Lp,
Tema me izredno zanima, saj sam planiram popolno prenovo strehe, zato sem prebral vseh 15 strani. Po svoje me niti ne preseneča da berem toliko nasprotujočih si mnenj, a ker sem popoln laik, mi preostane le lastna zdrava pamet.

Torej vsak tip kritine ima svoje dobre in slabe plati, od vsega pa je najpomembnejša kvaliteta opravljenega dela na strehi. Se pravi treba je dobit dobrega krovca, ki mu človek lahko zaupa. Tombola.

Hišo imam nad Ljubljanskim barjem, v hribu. Kvadratura je velika. Nisem bogataš, pač tako si je zamislil oče - zdaj je kar je. Zaradi tega moram pazit da kritina ni predraga, saj ke potrebno še veliko sanacijskega dela. Nagibam se proti betonskim ali glinenim strešnikom.

A vseeno me zanima: zakaj so vse gorske koče krite s plehom? Pravite da je slaba pri močnem vetru,ampak če so kje izjemne razmere so to v gorah. Razumem, da potrebujejo lahek material ker se vse vozi gor s helikopterjem ali žičnico, a kakšen je potem tu kompromis?

Lp
1 ... 11 12 13 14 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi