PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
csamo001 Napisal:Ha? Kaj ti ni jasno? Skupna cena vseh od porabe odvisnih postavk na moji položnici za višjo tarifo znaša 13,5 centa za kWh, skupna cena vseh od porabe odvisnih postavk za nižjo tarifo pa 8,7 centa za kWh. DDV je vključen. Oziroma povedano drugače: vsak dodaten porabljen kWh v višji tarifi me stane 13,5 centa, vsak dodaten porabljen kWh v nižji tarifi pa 8,7 centa.

Kaj ti torej ne gre skupaj?
Ni mi jasna tvoja matematika.
Pri plinu je vse jasno,ker je plin solo,torej,samostojna enota.
Elektrika ni samostojna enota,kar pomeni,da rabiš biti korekten.
Torej, v zimskem času se poraba poveča TUDI zaradi daljših noči,kar pomeni,da razsvetljava se prej prižiga,zvečer pa tudi zjutraj - vedno je tema. Zaradi mraza se tudi po zimi več čaja pije,kar pomeni,da se kuhalniki rabijo,poleti po moje se redkeje kuha čaj ali juha ipd.

Zaradi vseh naštetih porabnikov je vprašanje koliko dejansko troši TČ - s tem koliko je trošarina,priključna moč,omrežnina ipd. od same TČ.

Eto,to mi ni jasno.
Pa tebi?
Citat:Torej, v zimskem času se poraba poveča TUDI zaradi daljših noči,kar pomeni,da razsvetljava se prej prižiga,zvečer pa tudi zjutraj - vedno je tema. Zaradi mraza se tudi po zimi več čaja pije,kar pomeni,da se kuhalniki rabijo,poleti po moje se redkeje kuha čaj ali juha ipd.

Zaradi vseh naštetih porabnikov je vprašanje koliko dejansko troši TČ - s tem koliko je trošarina,priključna moč,omrežnina ipd. od same TČ.
Cena kWh pa ostane enaka (vižja/ nižja) odvisno od ponudnika. Štejejo zgolj porabljeni kWh , ne vem kaj majo veze čaji, juhe z TČ ?!
Aja.... večina nas je... , ki imamo ločen odštevalni števec (ki distributerjev ne zanima...oz. za njih ne obstaja...) za odčitek ogrevanja, če te slučajno to moti? Idea
Trošarina ipd pa itak gre po porabi, kaj ni jasno? Ja..., odvisi še od ponudnika...čim več prijav na akcijo ZPS... :wink: Pa bo manj ''strašenj'' o groznih dražitvah 8)
Kolko TČ porabi? Točno tolko kot piše na števcu, ki je v kurilnici izključno za TČ.

Sicer pa - kaj želiš sploh vprašat? Kak je izkoristek TČ zrak-voda na letni ravni? Jaz v izračune dajem SCOP 3, kar je ob današnji tehniki po mojem mnenju dovolj konzervativna ocena. In s tem SCOP deliš ceno kWh elektrike, da dobiš ceno kWh pridobljene toplote. Lahko je SCOP slabši, lahko pa je tudi veliko boljši. Ampak to nima ABSOLUTNO NOBENE VEZE s tem koliko stane kWh elektrike pri dobavitelju. Ta je, kot sem napisal... zakaj točno bi se še enkrat ponavljal?

Omrežnina in trošarina sta vezani na dejansko porabo, pa če 1 kWh pokuri pralni stroj, ali pa če 1 kWh pokuri TČ. Pomladi, poleti, jeseni ali pozimi. Priključno moč pa imaš takšno kot imaš, ne glede na to, če je kurilna sezona, ali če ni. Štrom in strošek za priključno moč imaš vedno in v vsakem primeru (razen, če živiš v hiši brez elektrike), zato je ni smiselno prištevati k strošku TČ.

Imava še kaj za pojasnit?
Ne,vse jasno.
csamo001 Napisal:Kolko TČ porabi? Točno tolko kot piše na števcu, ki je v kurilnici izključno za TČ.
DA in NE.......kot sem že v temi "debata" napisal > porabim toliko, za koliko se mi je dvignila položnica...KER elektrika je v hiši primarna zadeva, ogrevanje pa sekundarna.......Če ogrevaš s plinom, je plin primarna zadeva, na katero je obešeno vse kar "cesar" zahteva.....v Brežicah 7,5€ mesec pa si porabil kaj plina ali ne...90€ letno_meni, en močan mesec štroma...
1 2 3
Iskanje po temi