![]() |
|
Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji (/showthread.php?tid=75011) |
Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - TomazL - 15.3.2019 Živjo! Trenutno starejšo obnovljeno hišo brez demit fasade, samo debelejše stene, velikosti cca. 170 m2 ogrevam s kaminsko pečjo Extraflame na pelete (+ z njo grejem vodo v sicer električnem bojlerju v kurilni sezoni). Imam radiatorje, talnega gretja ni. Lokacija: okolica Celja. Ker je s peleti kar nekaj dela (naročanje, skladiščenje, sipanje v peč, slaba časovna regulacija, čiščenje...), razmišljam o zamenjavi sistema ogrevanja na bodisi plin, bodisi VT toplotno črpalko. Priklop na mestni zemeljski plin je možen ob hiši. Dobil sem ponudbo za kondenzacijski paket Bosch WBC 24 S50 23, s katerim bi rešil ogrevanje in pripravo tople vode). Investicija v celovito plinsko rešitev bi bila sumarno cca. 4500 EUR (odbita subvencija). Dobil sem tudi ponudbo za toplotno črpalko z vgrajenim 190l integriranim bojlerjem za sanitarno toplo vodo Fujitsu Waterstage High Power 11 kW DUO. Investicija v rešitev s TČ bi bila sumarno cca. 6500 EUR (odbita subvencija). Seveda me sedaj zanima, katera od teh dveh rešitev je v smislu nižjih stroškov ogrevanja/vzdrževanja v prihodnje bolj primerna? Skrbi me potencialna visoka poraba elektrike v primeru TČ, če so zunanje razmere neugodne. Mislite, da bi bila TČ ob nespremenjenih cenah energentov toliko bolj učinkovita, da bi v nekaj letih pokrila razliko v investiciji? Vsako mnenje, izkušnje dobrodošle! Hvala. Tomaž Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - kadotr - 15.3.2019 Energenti gredo vedno vsi gor, prej ali slej razmerje med cenami ostane. Sam bi kupil TČ, pelete ohranil... Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - sassapo - 15.3.2019 V Celjski občini dobiš za TČ zrak voda 3.200€ subvencije! 9.700€ za klima TČ hock: Kdo je tu nor? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - xavi - 15.3.2019 Plin za takšno hišo, kot si jo opisal ni slaba rešitev, je pa ogrevanje z TČ nekaj cenejše. Vsekakor ti omenjeno TČ odsvetujem. Imam jo sam, je zelo glasna črpalka, predvsem pa so nekatere druge znamke na trgu ponudile bistveno modernejše modele predvsem z boljšim izkoristkom. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - simek - 15.3.2019 Okolica Žalca, zamenjava K.O. za T.Č. Letnik hiše 1953, radiatorji, z novo fasado (15cm grafitnega EPS), dvoslojna PVC okna, brez izo. na podstrešju (orig. leš), cca 170m2 stan. površine, (ni mansarde, ravni stropovi tudi v zgornjem nadstr.) ogrevano na 22,6-23stC, 24/7 , san. voda se ogreva z ločeno STČ, poraba letošnjo sezono (do danes) 4500kwh! (cca 500€). Temperatura ogr. vode, 37stC, pri -15st.zunaj, 47stC. Sem razmišljal tudi o plinu, vendar mi občina ni dovolila priklopa, (nov asfalt na cesti, kjer bi se moral priklopit)! Takrat sem bil slabe volje, danes pa
Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - TomazL - 15.3.2019 sassapo: ponudnik mi je odštel 2500 EUR; cena je na ključ, tudi z betonskim podstavkom itd. problem imam tudi zaradi zahteve po treh fazah, ki jih nimam v tistem prostoru, pa skrbi me vizualno/zvočni vpliv (terasa v bližini) simek: podobna hiša, okna, podstrešje imam izolirano, vi imate gor fasado, jaz ne, to me skrbi! xavi: mi lahko namignete, za katere modele gre, če se sme, seveda Tomaž Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - xavi - 15.3.2019 TČ z plinom R32 več ali manj vse ogrevajo na 65 C. Seveda v praksi tako visoke temperature ne rabiš. Pozanimaj se za novi R 32 Monoblock LG 11kw, Sasapo bo kaj več povedal o Hitachiju in pa seveda Nibe. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Elite - 15.3.2019 TomazL Napisal:sassapo: ponudnik mi je odštel 2500 EUR; cena je na ključ, tudi z betonskim podstavkom itd. problem imam tudi zaradi zahteve po treh fazah, ki jih nimam v tistem prostoru, pa skrbi me vizualno/zvočni vpliv (terasa v bližini)Podobna hisa tudi pri meni 180m2 polovica se ogreva na 24 stopinj, druga polovica pa na nekje 12 do 15 stopinj, ogrevam z FWHP v originalu 11kw dograjena na 16kw. Kar pa sem kasneje ugotovil da je pod 0 stopinj celzija enaka kot 11kw.. zvok me ne moti saj stoji izza garaze. Je pa res da je glasna. Sezona ogrevanja gre cez z cca 1400€ vsega porabljenega stroma v hisi - 2 sezona ogrevanja. Tople vode porabimo.. veliko-ogromno. 3 osebe. Vlazno okolje doprinese k vecjemu stevilu defrostov, ogrevamo pa 24/7. Ce bi se se enkrat odlocal, bi sel na TC zemlja voda. Poslano z mojega SM-N960F z uporabo Tapatalk Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - TomazL - 15.3.2019 @xavi: tale LG Therma pa zgleda res cool; mogoče veste, kdo je dober za montažo? Se tudi za ta tip TČ dobi subvencijo? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - simek - 15.3.2019 @TomazL, glede postavitve zun. enote, je potrebno premislit, predvsem zaradi dobrososedskih odnosov! Tele (zrak/voda) T.Č., so lahko precej glasne! Tista "vizuelna" komponenta, pa je v večini primerov "lari-fari" 8) ! A tist dimnik na strehi je pa estetski presežek? Ali pa nadstrešek za avto, zbit skupaj iz smreke, pobarvan na palisander in pokrit s salonitkami? Navadiš se tistega zrakomlata pred teraso in to je to! Jaz jo imam ob izhodu na dvorišče, večkrat dnevno hodimo mimo nje, če sedimo na terasi jo gledamo ves čas, pa kaj potem! :wink: V izbiro T.Č., pa se ne bom "vtikal"! Nočeš niti vedet, kako sem jaz svojo izbral. (oz. je nisem, ker jo je monter) 8) Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - xavi - 15.3.2019 TomazL Napisal:@xavi: tale LG Therma pa zgleda res cool; mogoče veste, kdo je dober za montažo? Se tudi za ta tip TČ dobi subvencijo?Sasapo ti bo vse povedal, tudi zmontiral, če treba. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Yeager - 15.3.2019 Mi smo lani poleti prenovili kurilnico, iz kurilca smo šli na mestni plin. Prenova nas je stala 4800€, peč vaillant, od ekosklada smo dobili nazaj 2 jurja. Ogrevamo cca. 170 m2 z radiatorji, fasade je 15 cm, strošek plina od septembra, ko smo začeli kurit do sedaj znaša 430 €. Ogrevamo na 22 podnevi in 21 ponoči + sanitarno vodo v 300 l bojlerju. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - simek - 15.3.2019 @Yeager, pokuriš OGROMNO, če si na Gran Canarii! 8) Če si v Irkutsku, pa zanemarljivo malo! :wink: Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Yeager - 15.3.2019 Sem v NM. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 15.3.2019 Cena kWh plina okoli 5 centov, lahko malenkost manj, lahko pa tudi kar nekaj več, odvisno od dobavitelja, lastnika omrežja, izkoristkov, nategovanjem glede kurilnosti, itd. Cena kWh toplote iz toplotne črpalke od predpostavki SCOP 3 nekje okoli 3,5 centa za kWh. Od tu naprej je pač potrebno naredit primerjavo stroškov investicije in tekoče porabe glede na izgube/potrebe objekta. |