6.12.2018 ob 10:08
premak Napisal:Pozdravljeni,
Tudi sam bom obzidal kotni kaminski vložek. Prilagam sliko moje ideje.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1Q/uo/4phCich6/1/kamin2unichr("46")jpg[/img]
Če je komu za razpravo pomembno, dimnik se nahaja med vložkom in drvmi.
Cel kamin bo segal do stropa (knauf zaključka poševne stene) in ne bo puščen nižje, kot mogoče izpade iz slike.
Kaminski vložek je Kratki Zibi, dvostranski, teža 157kg. Kurjenje bi bilo priložnostno. Šamot oz. akumulacijski material še ne vem, če bi vključil, v tem trenutku se mi še ni potrebno odločiti.
Najprej bi še enkrat vprašal za mnenje glede tega zgornjega robčka - je OK, da se naslanja ali ne? Po logiki bi zaradi raztezkov raje pustil 5mm lufta zgoraj in ob straneh. Se pa potem pojavi vprašanje statike. Kamin bo v mansardi ampak načeloma bi tisti kot lahko sidral v špirovec. Pomislil pa sem tudi na raztezek tega sidra, ker bi se nahajalo na relativno visokih temperaturah. Obstaja kaka bullet proof alternativa, da se zagotovo izognem pokanju?
Nekako moram statično rešiti tudi prekinitev pri obeh zračnikih - razmišljam o kovinskih nosilcih z notranje strani, na katere bi bile privijačene Grenaisol plošče.
Prosim za komentar moje izvedbe, kaj bi naredili drugače/bolje:
V spodnjem delu do "plošče" oz. nivoja kurišča bi pozidal s ceglom ali siporexom. Direktno pod vrati vložka, kjer je zračnik, bi zaprl s knaufom ali Grenaisol ploščami. Statika na tem delu bi bila rešena z manjšim stebričkom nekje v kotu, da lahko kdaj, če je potrebno, ta del odstranim in dostopam do zadnje strani kamina.
Plošča, ki je na sliki označena kot siv kamen, bi bila betonska, debeline 10cm. Na koncu bi bila obdelana z microtopping - izgled betona/svetlega kamna. Tukaj imam en pomislek stika z vložkom - če je to mogoče kako lepo zaključit. Tudi stik microtopping z beljeno steno kamina. Bi bilo bolje samo to obrobo vložka obleči z 2cm kamnom? Prekriti celotno ploščo s tanko kamnito ploščo? Izvedba cele plošče v kamnu pa predvidevam da je cenovno prehuda. Bi mi bila pa najlepša.
Od kurišča gor bi pozidal (polepil, vijačil) z Grenaisol ploščami. Alternativa je dvojni negorljivi knauf z nekakšno dodatno izolacijo. Čez mrežica in zaključni sloj (ne poznam materialov).
Vrstni red izvedbe:
Sedaj sem v fazi inštalacij, v roku 2 mesecev se delajo ometi. Naredim ta spodnji zidani/betonski del do kurišča po ometih ali bi ga izvedel že prej? Bi delal vse skupaj kasneje celo na sam estrih? Kdo pomisli na kake pluse, minuse?
Vesel bom, če si bo kdo vzel čas in mi odgovoril na vsa vprašanja, torej:
1. naslanjanje na robček da/ne,
2. izvedba, statika, materiali, pokanje,
3. vrstni red izvedbe.
Hvala
Ena opcija so tudi Promat Promafour plošče. Tudi Grenaisol plošče lahko pritrdiš na Knauf profile, tako da izvedba ni tako komplicirana.
Kaminski vložek pa mora imeti obvezno nekaj prostora med obzidavo in kaminom, najmanj pol centimetra. Tudi od stene je priporočljivo, da je kamin odmaknjen vsaj 10 cm. Zakriti se pa da stik tudi s posebnim trakom za dilatacijo, ki ga uporabljajo nekateri monterji.
Priporočam Vam tudi, da naredite dodatna revizijska vratca na obzidavi za čiščenje povezave dimnika in kamina. Možno je dostopati tudi preko zračnika.
Dodatna pregrada(dvojni strop) v kaminski komori pa ni obvezna.
Glede statike pa takole. Če bo kamin postavljen ob zunanjem zidu, to sploh ne bo problem zaradi strižne sile. Je pa vseeno potem bolje, da narediš obzidavo kamina z lažjimi materiali.
Podstavek za kamin naredi pred estrihi in naj bo betonski, kot temelj. Nato pa greš naprej z siporexom, cigli ali tlakovci. Na katere postaviš kaminski vložek. Kakršnokoli polaganje na stiropor ipd, ti mora garantirat estrihar, da se kamin ne bo posedal. So tudi takšni materiali, ki omogočajo veliko bolj trdno podlago. To bo najbolje vedel estrihar.
Samega knaufa oz. ognjevarnega knaufa pa se izogibaj z montažo. Res da v primernih pogojih bo zadovoljiv, vendar je na koncu ta material samo gibs, ki pa na visokih temperaturah enostavno odpove.
Prav tako je dobro, da kamin delate po končanih in posušenih estrihih. Prej lahko narediš le podstavek. Prevelika vlaga je lahko problem zaradi odstopanje barve, pri prvem kurjenju.

Definitivno pa ne bi bilo za klavstrofobične.