Aleks, ravno na to bi želel odgovor. Kaj konkretno so pogoji za nastanek katrana?
Jaz bi prej rekel premajhen vlek in (pre)velika količina dimnih plinov, ki se preveč časa zadržijo v prostoru nad izmenjevalcem in se z počasnim oglajevanjem katranizirajo. Samo teoretiziram, nisem siguren.
Vlečem pa vzporednico z katranom v nakladalni komori. Tam je zaradi gorenja koncentracija dimnih plinov še večja.
Dodajam še sliko mojega izmenjevalca (neštetokrat popljuvane Sigme) v peti sezoni.
Aleks, ravno na to bi želel odgovor. Kaj konkretno so pogoji za nastanek katrana?
Jaz bi prej rekel premajhen vlek in (pre)velika količina dimnih plinov, ki se preveč časa zadržijo v prostoru nad izmenjevalcem in se z počasnim oglajevanjem katranizirajo. Samo teoretiziram, nisem siguren.
katran v uplinjaku vedno nastaja, saj je to namen uplinjevalne komore. nastanek katranastih par je ena od faz uplinjanja polen. problem nastane, če katranaste pare ne pogorijo v izgorevalni komori. ker ima katran razmeroma visoko vrelišče, se bodo neizgorele pare kondenzirale na vseh površinah, kjer je temperatura dovolj nizka, da se pri danih tlačnih pogojih lahko kondenzira. se pravi: preprečiti kondenzacijo katranastih par. dovolj vroč plamen, dovolj zraka - a ne preveč. preprečiti da dimnik vleče bolj kot bi sam kotel puhal na delni moči. dovolj suho kurivo (spet, da se ne pohladijo komore), itd.
tudi je o tem že cratos pisal (pravilno kurjenje, se pravi pogledat hranilnike preden naložiš poln kotel, itd.) po sliki sodeč ti s tem nimaš težav. sam jih tudi nimam. sumim da gre pri mojem kotlu (poleg tega da sem zavestno namestil zelo nizek in ozek dimnik) nekaj tudi na račun večjih izgub (kotel ima izmenjevalec brez kakršnih koli turbo-, virbulatorjev in kar je še te šare). enostavno se vsa zadeva ne shladi toliko, plus ko kotel samo ždi z vsem spajsanim kurivom v kmori, je vlek skozi kotel praktično zanemarljiv in se vse scedi po stenah komore in po notranji strani vrat. to itak potem spet odgori, kar pogosto opazim po rdečkasto oranžnem pepelu v gornji komori v zadnjih dveh vogalih komore in spredaj v komori levo in desno ob dovodu primarnega zraka.
aleks Napisal:tukaj mora bit nekaj hudo narobe. meni se ladan še nikoli v vseh letih ni zasmolil po izmenjevalcih, pa ga gonim brez hranilnika, kurim tudi poleti, nastavljenega na nizko temperaturo (večino časa dela na 50 do 60°C), čistim ga samo 2 x letno, ventilator mi večino časa stoji (kotel obratuje 24/7 med sezono), drv tudi nimam vedno čisto po mojih željah suhih, sploh nimam dviga povratka (povratek je večinoma manj kot 40°C), ... je res, da imam zgoraj na izmenjevalcu polno pepela (včasih tudi malo saj), a smole - nikoli. v prvem metru dimniške cevi se včasih tudi nabere nekaj saj poleg pepela v prehodnem obdobju, ko se drva res dolgo pajsajo v kotlu, ampak v samem izmenjevalcu ni drugega kot pepelov prah. je pa res, da pri meni parazitnega vleka skozi kotel skoraj ne bomo našli. dimovodna cev je 5 metrov dolžine, fi 130 mm.
@Aleks tvoj Ladan ima majhen nakladalni prostor. Pri temu ATMOSU je nakladalni prostor 3xvečji od tvojega kotlička in predstavljaj si,da se kurivo samo smodi ker v sami IK ni plamena ampak samo dim in to ne kar nek dim.Ampak ciklon-B V glavnem smrt za okolico in naravo..Krive pa sta kurjačice,ki se nista prej pozanimale o samem delovanju kotla.Jaz še ,danes opažam kakšne neumnosti ljudje delajo v svojih kurilnicah ,sploh tam kjer imajo uplinjake.Bi se človek najrajši zjokal.Človeški domišliji na tem področju ne zmanjka in ne zmanjka idej. :twisted:
V tej kurilnici je šlo res vse narobe.
@Taubi ti in tvoja SIGMA sta pač redka izjema,ki mu zadeva štima. To pa je samo za pohvalit.
@Aleks tvoj Ladan ima majhen nakladalni prostor. Pri temu ATMOSU je nakladalni prostor 3xvečji od tvojega kotlička in predstavljaj si,da se kurivo samo smodi ker v sami IK ni plamena ampak samo dim in to ne kar nek dim.
heh, to vidim jaz vsako noč. nabasanih 20 kil drv se pajsa od devete zvečer do šeste ure zjutraj v mojem ladanu ... iz dimnika se samo sem in tja malček posuklja dimček - dimnik, ko se ohladi (kar je zelo hitro, ker nima skoraj nobene mase) skoraj nič ne vleče, kotel pa ima loputo dovodnega zraka, ki se zapre ko ventilator "počiva".
To je lahko čisto res kar si napisal. Voda v samih ceveh se ti pa tudi nikoli ne ohladi na tako temperaturo ,da bi kotel smodil. :wink:
Saj pravim deklicam je tale ATMOS pošteno zagodel. :lol:
ne boš verjel da se mi katran včasih dobesedno cedi po sprednjih stenah nalagalne komore in vratcih. moram biti previden da se ne umažem. včasih tudi umažem kotel ko odprem vratca, se kar potegne katran kot čigumi in pade na pokrov ventilatorja. vsake toliko obrišem z razmaščevalcem to proč. lansko sezono sem skoraj celo kuril hrast, veselica ko se to pajsa enih 10 ur ... ko sem podrezal v komoro po polenih je bilo, ko da so pol izgoreli ostanki politi z plastjo asfalta. ogabno. ampak, ko je kotel spet zagnal, je čudežno večina te nesnage pogorela.
(jul. '18)
Kje lahko dobim turbolatorje za peč na sliki ? Ne vem kdo jo je izdelal, tipske tablice nima. Ne rabim nekaj najboljšega - toliko da gredo merive skozi. Cevi so približno 25mm premera in 56 cm dolžine, jih je 11.
Kakšen je postopek, če dimnikar kljub turbolatorjem izmeri da vrednosti ne ustrezajo ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/slika/sinko999/turbolatorji-dolzina-cc-68cm/11523">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... 68cm/11523</a><!-- m -->
Nekaj podobnega je v tej temi
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=375740">viewtopic.php?p=375740</a><!-- l -->
ali pa tukaj
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=51600&start=15">viewtopic.php?f=7&t=51600&start=15</a><!-- l -->
Verjetno ja. Vse je treba preizkusit in šele potem vidiš kaj se obnese.
Na ebayu sem za nekaj eur kupil kuhinjski termometer ki sem ga zmontiral ob izhodu dimnika iz peci in na podlagi tega vidim kaksna je temperatura dimnih plinov. Ce delajo turbolatorji prevec dobro, bo TDP nizka, lahko tudi prenizka. Sam sem odstranil nekaj zavojev turbolatorjev da sem povecal prehodnost plinov. TDP menda ne sme biti prenizek.
Jaz sem spravil temperaturo iz okoli 200 stopinj na 130. Nizje menda ni dobro zaradi dimnika.
Vodna para začne kondenzirati pri temperaturi 100°C. Če nočemo, da kondenzira v dimniku mora biti temperatura dimnih plinov na izstopu iz dimnika višja od temperature kondenzacije. Torej je povsem vseeno, koliko je temperatura dimnih plinov ob vstopu v dimnik. Pomembno je le, da je temperatura dimnih plinov takšna, da ohranja topel dimnik in je ob izstopu iz dimnika dovolj visoka tudi pri najnižjih zunanjih temperaturah.
Da je temperatura dimnih plinov prava najlažje vidimo tako, da se začne kondenzacija vodne pare (dim se iz prozornega obarva v sivo) nekaj cm nad izstopom iz dimnika. Če prihaja siv dim iz dimnika, potem kondenzira nekje v njem.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.