PodSvojoStreho.net
Turbolatorji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Turbolatorji (/showthread.php?tid=60803)

Strani: 1 2 3

Re: Turbolatorji - Brezdomec - 23.2.2015

Pri Akrapoviču imajo zaposleno kopico sposobnih inženirjev, pa še ti se ob uporabi zahtevnih računalniških programov dinamike fluidov gredo poskuse in napake.

Dosti je odvisno od vleka dimnika. Kaj je najbolje, ne vem. Sam sem imel tri (je premalo) spirale na spodnjem prekatu, srednja je imela drugo smer navoja. Potem sem si zavaril tiste cik-cak trakove v širini vratc. Na vsaki strani pa je še po ena spirala, ker je "polica" širša od vratc. Ostali prekati že dve leti čakajo na dodelavo...

Je pa na zadnji zgornji strani "cik-caka" kake 5cm širok trak, da podaljša polico in morajo plini zaviti proti zadnji steni. Spredaj spodaj (na cik-caku), pa je podaljšek izmenjevalca "šamotni pas".

Cratos zagovarja črki "E in F". (Spodaj desno mi noče sprejeti dodatnih presledkov, potrebno je še nekaj domišljije.)
I__ --I
I__ --I
I --I

Potem pa oba dela daješ skupaj ali narazen, da reguliraš vlek.

Re: Turbolatorji - jani65 - 24.2.2015

Ko bom čistil kotel ti bom poslikal spiralne, tega cik cak sem pa že itak večkrat objavil.

Re: Turbolatorji - geodet11 - 24.2.2015

Jani imas samo original turboratorje ali se kaksne dodatne?. Imam isto pec cm25kw, pa bi tudi mene zanimale slike. Lp

Re: Turbolatorji - colinmcrae - 24.2.2015

Frane 1 jaz imam cevni izmenjevalec, zato imam zavite spirale.... ti poskusi kot ti je napisal brezdomec....

Re: Turbolatorji - jani65 - 24.2.2015

geodet11 Napisal:Jani imas samo original turboratorje ali se kaksne dodatne?. Imam isto pec cm25kw, pa bi tudi mene zanimale slike. Lp
Original
Druga ali sredinska polica spiralni.

Re: Turbolatorji - geodet11 - 24.2.2015

Jaz imam stiri v tazgornji polici. Na ostalih policah nimam nic. Daj naredi eno fotko ob priliki.

Re: Turbolatorji - jani65 - 25.2.2015

Sem pozabil ,da že imam slike.

Toplotna izolacija vrat

Re: Turbolatorji - colinmcrae - 25.2.2015

Kaj si dal to dodatno volno?

Poseben tervol z tališčem na 1000sC

Re: Turbolatorji - colinmcrae - 25.2.2015

Glej ne bluzi nekateri to uspešno uporabljamo ze kar nekaj časa brez dodatnega pacanja kotla..... meni osebno so tdp v povprečju znižali za več kot 30 stopinj v vseh režimih delovanja .... bolj vroče kurišče, bolj čisto izgorevanje, vprašaj malo cratos-a

Lp
Colin

Ne vem o kašnem pacanju bi se lahko to govorilo. To kaj je na sliki pade ob dotiku in ni nič drugače v kotlu ko tega ni bilo not ,razen 40sC manj na izhodu kotla. Kotel očistim sred sezone in po sezoni. Med sezono odnašam pepel in postrugam stene kurišča. Koliko pelet porabim in koliko je pepela je pa napisno v temi poraba pelet.
Zastoja gorilnika še ni bilo ,prevelik upor v kotlu pri peletnem gorilniku pa monterji vedo kaj pomeni. Turboratorji niso namenjeni zaviranju dimnih plinov.

Re: Turbolatorji - colinmcrae - 1.3.2015

Lepo slišat. Boljše da je v peči kot pa v dimniku....
:twisted: :twisted:
Lp
Colin

Re: Turbolatorji - picas55 - 2.3.2015

frane1 , lepo napreduješ, bi pa bilo zanimivo videti, še razliko naraščanja Tpd pri porabi enakih pelet in istih nastavitvah po porabljenih 24 vračah pelet z vstavljenimi turbulatorji in brez (koristnost čiščenja in zglednost kurjača).
Upam, da imaš termometer, kar stalno v izpušnem kolektorju.
Sicer ne poznam delovanja Jesenkovega gorilca, če ima moduliran način delovanja
pa lahko eventualno v teh toplejših dneh preizkusiš še z manjšo močjo, pa ne z večjo razliko od 15% pa boš opazoval temperaturo dimnih plinov. Pri šidlu jih lahko brez škode spustiš do 150st. C.
Sam pa poleg še vedno zagovarjam redno čiščenje in konstanten vlek dimnika z vgradnjo regulatorja na spodnjih dimniških vratcih.

Colin
Lepo slišat. Boljše, da je v peči kot pa v dimniku....
:twisted: :twisted:
pomni
To velja samo za tiste, ki imajo dimnik na fasadi.
Topel dimnik tudi greje. :lol:
Neumno pa je ozračje svinjat in ogrevat. :mrgreen:

Re: Turbolatorji - frane - 2.3.2015

@picas55, @colin in ostali.
Na lastni peči probal in je razlika defenitivno očitna, seveda ne ekstremno ampak je.
Picas, Jesenko nima nič modula, ko dela, dela na polno do zahtevane temp in konec amen.
Popravljam pa moč, sedaj kurim na 20kw in dohaja zahteve in naj kar tako tudi bo...dokler
ne stisne mraz in če bo potreba ga lahko prestavim višje.
Da sem se pa spravil bolj podrobno v delovanje peči po nekaj sezonah,me je pa nakuril
@peleti12 (vsaka stvar je za nekaj dobra), ki je trdil,da kao naše starejše kište,imajo okoli
60% izkoristka...itn.. No @peleti12 ali misliš,da samo 60 ali 70% dobim iz peči ali boš malo
razmislil pri tdp 185st +- ajde 5st. in da imamo isto toplo kot do sedaj.Saj ne izzivam ampak zanima me mnenje...
Skratka, počasi se malo igram in kar uspešno za enkrat....
l.p.F