PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Globina vodovoda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vidi se, da so cevi obsipali s peskom, le tu na začetku se je grob material posu na cev in verjetno bodo odkidali te tri lopat. Zim ne bo več zato je ok. Če je zemlja ne zmrzne več kot 50 cm, če je cesta - pesek lahko tudi več, če voda stoji.
Drži glede slike..., niti sem trdil o (100%) globini, temveč podal dvom... o katerem naj premisli investitor... Idea
p.s. zarad mene je lohk to 5cm 50 al pa 150... :wink:

Citat:Zim ne bo več zato je ok.
Pravi vedeževalka(ec) :mrgreen: ? Komot so pa extremi...( par dni, teden, dva...) zima je lohk brez snega... z globokim minusom, ki vodovodu pride prej pod ''kožo'', kot s snežno odejo... Idea
O.K. malo sem tako ali tako čuden, ampak pojdimo od začetka. ONI so kopali za kanalizacijo,potem pa si uletel TI in vrgel noter še kabel in alkatenko? (večjo od predpisane) Vse skupaj malenkost zmedeno napisano. Kdo je tule sploh investitor? En malček gre tudi za odgovornost kako so izvedena gradbena dela.
H20 Napisal:Nima smisla takole pavšalno govorit o trenutni globini zgol glede na slike. Naj mitjaxp pove, kako bo teren še nasut.
In se mi zdi, da je pri betonski cevi kar tako začasno položeno (se je vsula zemlja), saj upam tako.
res je tam še ni dokončno zasuto nito odkopano in bo še podkopano in poglobljrno gelede delavca ki stoji v jaru je pa okoli 40 cm materiala že nasutega 20 cm nad cevjo je valjanec nato nasutja 20cm in trak torej je okoli 40 cm ze nasutega vidi se pa da višje ni videt kakih večjih kamnov
simek Napisal:O.K. malo sem tako ali tako čuden, ampak pojdimo od začetka. ONI so kopali za kanalizacijo,potem pa si uletel TI in vrgel noter še kabel in alkatenko? (večjo od predpisane) Vse skupaj malenkost zmedeno napisano. Kdo je tule sploh investitor? En malček gre tudi za odgovornost kako so izvedena gradbena dela.
komunala obnavlja kanalizacijo ki gre tudi mimo moje parcele zato sem se dogovoril da položim zraven še alkaten in kabel ki gre do moje parcele da ne bi čez dva meseca spet razkapal po cesti debelejši alkaten pa zato ker se predvideva da se bo od mene dalje še gradilozato so mi na komunali dali cev dn 50 plačal pa bom dn32 drugače pa pri elektru niso komplicirali glede odmikov važno je da je v zaščitni cevi in pravilno položen valjanec in trak
@mitjaxp , vse jasno. Glede vprašanja. V tej globini bo zagotovo zmrznilo. Nekoč,enkrat ob naslednji ledeni dobi.(tisti ta veliki in ne tisti,ki nas baje doleti vsakih par sto let) Imam na hiši 60+ let star priključek,na globini 50- 60cm in VEM da v 40+ letih ni nikoli zmrznil.(v tistih časih so kopal na roke,pa očitno ni bilo volje it globlje) Hiša v Sav. dolini. Je pa voda pozimi nekoliko bolj mrzla in poleti nekoliko.... Je pa res,da ti cm. malo varirajo glede na teren. L.P.
Citat:Zim ne bo več zato je ok.
Pravi vedeževalka(ec) :mrgreen: ? Komot so pa extremi...( par dni, teden, dva...) zima je lohk brez snega... z globokim minusom, ki vodovodu pride prej pod ''kožo'', kot s snežno odejo... Idea
[/quote]

zim ne bo več, to je mišjeno z :wink:
kot si reku do vselitve bo itq preteklo par let tk da bo na preizkušnji vse skup če zdaj ne bo zmrznilo ko ne bo pretoka pozimi (bom preveril v najhujšem mrazu) tudi potem ne bo v primeru, da zmrze bomo pač mogli poglobiti glede poškodb alkaten kot nekateri pravjo je pa ojačan lakaten 5mm debela stena th da tud ne verjamem, da se kar tako poškoduje tud izvajalci so rekli da pri tem akatenu ni potrebno posteljice... tak da tud to ne drži, da so alkateni zmeraj slabši
Voda ti na 80 cm ne bo zmrznila, če nisi ravno v krajih ala Babno Polje ipd. pa še to bi rekel da ne. 80 cm je priporočljiva minimalna globina izkopa kanala za vodovod (Lj npr.) tko da dost debate o tem a ti bo zmrznilo ali ne.

@Mitjaxp: ni ravno res, da ni potrebno posteljice pri alkatenu. VSAKO alkaten cev je potrebno PAZLJIVO obsuti/zasuti. Zdej si nej pa vsak to po svoje razlaga. Razlaga by the book je sledeča: alkaten v zaščitni rebrasti cevi (lahko tudi ne), vsekakor pa obsuta s finim peskom granulacije 0-4 mm (ali do 8 mm) in čist po pravilih 20 cm okoli in okoli. Nad tem finim peskom material večje granulacije, nato opozorilni trak in nato spet material do fertik višine. Ampak kot sem rekel - pazljivo položiti, obsuti in zasuti alkatenko - si pa lahko vsak "predstavlja" kakor mu paše.
Glede na zapis , da ne bo porabe do vselitve, bo to res test...s predpogojem , da bo zadosten mraz .
Voda kot zapisano ne zmrzne v tej globini in manj ob dokaj pogosti uporabi. Če porabnikov ni zmrzne tudi na 120 v Bohinju , ne zgolj Babnem polju ipd.. Tk , da mogoč tud v kakem Škofjeloškem koncu...?
Citat:tud ne verjamem, da se kar tako poškoduje tud izvajalci so rekli da pri tem akatenu ni potrebno posteljice..
Če res pazljivo delajo in kamne sprot umikajo in je drobni pesek ob, pod, na cevi...je OK. Sem pa vse prevečkrat videl nasprotno...Tud kako žaba, vibro plošča, valjar stisne cevi..., ali zgolj padec kamna iz žlice bagra...ob šlampasti izvedbi. Če investitor tega ne opazi, gre ''defekt'' mnogokrat na njegov konto...(niti ni nujno , da se pokaže takoj, lohk šele ...ko je vse fertik...z npr. prevleko asfalta) Idea
Ne, da bi ''strašili''. Zgolj v razmislek...
Smo že pisali in nazadnje Horch kako in s čim se obsipa. Izvajalec običajno zaračuna obsip (mat., delo), če na tem špara, itak ne bo šel govort sebi v škodo...ne?!
Citat: 80 cm je priporočljiva minimalna globina
Za privat vodovode, pa če se jim ''smil'' z bagrom 20+globje (cena, mal več dela). Javni vodovodi so običajno zahteve 100+ običajno 120, pa tam voda stalno teče. In vse več uporablja duktil, ne plastik fantastik...
samo še to me zanima ali lahko alkaten poči če zmrzne voda ali je tolk fleksibilen da ne more počit
@mitjaxp, če voda zmrzne, nekaj poči. ZAGOTOVO. Zakaj pa misliš, da se vsi bojijo/mo zmrzovanja?
1 2
Iskanje po temi