PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri CTC peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
blautherm:
Če v enačbo vstavim nk 90%, delovne ure gorilca od 1.12.'07÷28.2.'08 in b=omenjen časovni interval pretvorjen v ure, dobim rezultat 83.7%.
(če zadevo s trenutnim dnevnim povprečjem delovanja gorilnika raztegnem še za en mesec pa pade ven dobrih 81%)
Kaj rezultat pomeni v praksi?

telmos:
ti nimaš izkušenj s starejšimi sistemi, ali se ti le ne da pisat o tem?
Zaspanc Napisal:V tej postavitvi vidim problem preveč vklopov in premali čas delovanja gorilca, saj ta deluje okrog 10min pri cca 50°C v kotlu. Teh 10 minut se mi zdi malo, saj naj bi po eni od razlag (druga debata na tem forumu) to bil prekratek čas. Menda gorilnik rabo skoraj toliko, da se "razgori" in začne s pravilnim izgorevanjem. Čeprav po eni strani ne vidim ravno neke logike v tem, me vseeno zanima tudi razlaga tega pojava, če velja.

Če znižam nastavljeno temperaturo, deluje še manj, ob še več vklopih.

S svojo regulacijo bi gorilnik vklopil recimo pri 30°C, kar sicer pomeni kondenzacijo, a le za slabih deset minut, dokler se kotel ne ogreje nad temp. kondenzacije. Nato bi sledilo še ene 15 minut delovanja, do npr. 60°C.
Tako bi imel čas vsakokratnega delovanja gorilca več kot 2x daljši.

Ako zanemarim korozijo zaradi kondenza iz tega naslova (ali pa tankam sulfurfraj ELKO), bi s tem kaj pridobil?

Kak pa bi bil v grobem rezultat oz. kak vpliv dejansko ima manjša šoba?

Zdaj pa najprej prevajat dane tabele (sem bolj angleške pasme...) in probat kaj zračunat, če mi uspe...

Raje dodaj v tak sistem en 1000 literski hranilnik toplote. Potem boš rabil z 30 kW gorilnikom 45 minut, da samo njega segreješ iz 60 na 80°C. Samo kak kvadratni meter prostora v kurilnici rabiš.
No, pa je odkrit del problema, zakaj vztrajam na obstoječem.
Tega kvadratnega metra žal-nimam.
Zato tudi tak odpor do nove peči, čeprav vem, da bi s kakšno miniaturo npr. italijansko Sime pečico lahko naredil veliko več kot z obstoječo.
Trenutna peč sicer zavzema več prostora, a ima v sebi že bojler.
Poleg tega imam še 2x1000l plastične cisterne (80x80cm tlorisa).
Pod stropom je polno cevi, zato je ločen bojler spravit na strop konkretna umetnost. Poleg tega je višina prostora komaj malo nad 2.1m, skratka: težko opisat, če ne vidiš.

Če bi recimo cisterne spravil ven, bi imel prostor za hranilnik, TČ za san. vodo in še kaj. Ampak za v zemljo vkopano cisterno mi 6k€ verjetno ne bi zadostovalo, pa še povezava bi morala iti nekaj metrov po zraku, kar spet pomeni strošek ogrevanja teh vodov pozimi...

Za kompletni raztur v kurilnici torej še nekaj letk nimam pogojev, zato "odkrivam toplo vodo". Znalci pa to znanje (poznavanje sistemov podobnih mojemu) skrivajo kot nevemkaj, čeprav gre za zastarelo stvar. Meni pa bi še kako prišlo prav.
Zagotovo obstaja še kakšna finta, pa naj bo to nastavitev gorilca, predelava kurišča (npr. kaj v stilu turbulatorjev), nekdo je nedolgo nazaj omenjal celo neko cev v kurišču s katero naj bi izboljšal izkoristek, a se ne oglaša več...
V mislih za bodočnost imam tudi kolektorje in kak 200÷300 litrski bojler na podstrešju, a v montažni hiši to naredit...
Imam veliko izkušenj in rešitev samo se mi res ne da flancat o tem po forumu. Lahko si pa situacijo ogledava in izboljšava kolikor je mogoče. (brez obveznosti seveda)
Pa te zanese kdaj pot v 200km oddaljeno Belo krajino?
Če te, bi bil vsekakor vesel obiska 8)
Telmos Napisal:Imam veliko izkušenj in rešitev samo se mi res ne da flancat o tem po forumu. Lahko si pa situacijo ogledava in izboljšava kolikor je mogoče. (brez obveznosti seveda)
Škoda, čeprav te razumem, ker se s tem pač baviš pridobitno. Sicer od takih, kot sma midva z Zaspancom boš bolj malo zaslužil od tistih, ki pa lahko kaj zaslužiš pa itak nimajo pojma za kaj se gre.

Zaspanc;
Kolikor sem jaz do sedaj prebral o ogrevanju na ELKO, to so predvsem nemški forumi in razni nemški www o optimiranju ogrevanja, ti povem da edino kar lahko narediš je naslednje:
1/ kotel dodatno izoliraš, narediš še en plašč na okoli kupiš poceni pleh in 10cm izolacijo-kameno volno
2/ če hočeš spuščat temp. kotla si naredi pa temperiranje povratka, to pomeni da takrat, ko deluje gorilec dvigneš temp. povratka na 50°C, ko se pa gorilec ugasne pa to izklopiš. To ti lahko dam bolj podrobno kako to narediš. V principu imajo kotli na biomaso takšno zadevo.

Škoda, da ti ne gre nemšk bi ti dal ene par linkov pa bi si sam malo sčekiral.

LP
Za linke se vsekakor priporočam, tudi za sistem dviga temp. povratnega voda.
Nemščina mi res ne leži preveč, saj sem se v šoli pač učil angleško.
To pa še ne pomeni, da se ne da uporabljat internetnih prevajalnikov (četudi nem-->ang) in raznoraznih slovarjev, tudi v obliki sodelavcev Wink
Z nemščino na www-jih se za silo da shajat, malce bolj me zmedejo forumi, kjer se ponavadi več zadev prepleta.

Jah, res je tudi to, da spadam med težje paciente, ker želim zadeve razumet in če že kaj kupim (seveda dam tudi jaz mojstrom zaslužit...) želim prej točno vedet kako naj bi zadeva delovala in pričakujem da tako tudi dela.
Ravno to mi prenekateri trgovec zameri, ker postavljam vprašanja na katera ne zna odgovorit, zna pa na vso moč hvalit kako je to oh in sploh super zadeva in kako so vse dosedanje stranke zadovoljne. Ja, ker za tisto ceno "morajo" biti zadovoljne, čeprav sistem morda na koncu žal niti ne deluje po pričakovanjih...

Če se samo spomnim sodelavčevih problemov s Sel****ovo regulacijo, koliko sivih las je dobil in kolikokrat je predežural noč ob peči, čakajoč ponovitev napake na regulatorju...

Mimogrede, menda so včasih obstajale tudi motorizirane lopute za zapiranje dimnika ob nedelovanju, a je to še kaj aktualno?
Škoda, čeprav te razumem, ker se s tem pač baviš pridobitno. Sicer od takih, kot sma midva z Zaspancom boš bolj malo zaslužil od tistih, ki pa lahko kaj zaslužiš pa itak nimajo pojma za kaj se gre.

Če bi jaz zaračunal vse tiste ure, ko sem učil serviserje v Sloveniji (26 jih je bilo) bi bil veliko bogatejši v denarju kot sem. Kar pa se tiče kakega nasveta glede izboljšav starejših kotlov in gorilnikov, sem jih že veliko tudi brezplačno rešil. Meni velikokrat zadostuje, da sem nekomu v stiski pomagal, ne pa samo biznis, čeprav od tega živim. Velikokrat pa taki prinesejo več skozi brezplačno propagando, ki jo potem zame širijo in marsikateri kotel, gorilnik ali TČ prodam na ta račun.

Mimogrede, menda so včasih obstajale tudi motorizirane lopute za zapiranje dimnika ob nedelovanju, a je to še kaj aktualno?

Še obstajajo in poleg izolacije tudi največ doprinesejo pri preprečevanju izgub.
P S Peči CTC niso med najdražjimi, buderus in wiesman sta kar precej dražja, ne vem pa če sta tudi bolja.
Zdravo,

moja izkušnja z CTCjevim kotlom ni nič kaj dobra.
Gre za model PV0045, 25kW na drva. Peč zakuriš, temperatura se dvigne na cca 50°, zapreš vrata, prižges vpihovanje in peč še isto sekundo ugasne oz. zaduši ogenj do take mere , da se temperatura ne dvigne na 60°.
Po določen času se pa ventilator ugasne sam od sebe, tako da zjutraj ostane samo kup ožganih/nepogorenih drv.

Kakšna ideja kje bi lahko bil problem?
Drva so suha, dimnik ustrezen...

Lp,

Luka
1 2 3
Iskanje po temi