Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
.. ki pa ga je, jasno, treba doplačati.
Objave: 113
Teme: 12
Ocena:
0
točno in ravno v tem je trik. Zavarovalnica ti pri sestavljanju police običajno "pozabi" omeniti, da zavarovanje za primer udara strele ni v celoti pokrit, ampak samo za direkten udar. Ta sicer naredi več škode, če se zgodi, ampak je statistično gledano precej manj verjeten kot indirektni udar katerega so seveda namerno izvzeli iz "default" police.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Točno tak. Pa tudi, če se ti, bog ne daj, zgodi direkten udar strele, ga praktično ne moreš dokazati. Zato, če gre za par evrov (glede na nabavno vrednost mašine), le doplačaj. Miren spanec je neprecenljiv.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Ali je Elektro v zunanjo samostoječo PMO dolžan postaviti zaščito razreda B na svoje stroške? Lahko to zahtevam, če je sedaj ni notri?
Kako izgleda takšna zaščita (lahko kakšen link)?
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Natančno ti bodo odgovorili električarji.....
Dvomim, da bi Elektro kaj postavil na svoje stroške.
Pri meni je tako:
- ko je Elektro pred nekaj leti delal en del nove distribucije, je na rob parcele postavil razdelilno omarico. V tej omarici je prenapetostna zaščita in ravno tako na drogu, ki je kakih 20m daleč. To je bilo na stroške Elektra.
- v moji zunanji omarici s števcem ni prenapetostne zaščite
- imam pa v razdelilni omarici in podrazdelilcu v kurilnici prenapetostno zaščito, ki je seveda na moje stroške in ki sem jo sam montiral
Tu imaš primere ETI prenapetostne zaščite:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eti.si/images/userfiles/sl-SI/documents/products/building_industry/Prenapetostni_odvodniki.pdf">http://www.eti.si/images/userfiles/sl-S ... odniki.pdf</a><!-- m -->
Jaz bi ti odsvetoval zaščito v zunanji omarici, ker do nje nimaš dostopa in tudi ne moreš prerveriti če je zaščita še delujoča.......
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Elektro distributer ti na svoje stroške ne bo vgradil prav ničesar. Lahko se sicer srečaš z njihovo zahtevo po vgraditvi prenapetostnih odvodnikov, vendar je plačnik spet vnaprej znan, in ni elektro.
Če imate zemeljski dovod energije na prenapetostno zaščito pozabi (to pa ne pomeni, če je dovod pod zemljo le od bližnjega stebra, od tam naprej pa gre po zračnem vodu (SKSu), v tem primeru zaščita zopet pride v poštev, pa kaka hišna naprej tudi, da dosežeš tisto selektivnost in bolj popolno varovanje pred prenapetostjo..