Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Mene to zanima za samozadostno hišo, ki bo novogradnja.
Elektriko moram napeljati 1000m.
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
ker se s tem problemom ne srečujem... ne vem , če res moraš imeti odobren priklop , je pa to zanesljivo še ena birokratska dubioza, po neskončnem preklanju sigurno zmagaš ..
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Miha
Itak ie bila zgrajena v zlatih časih.
Objave: 55
Teme: 0
Ocena:
1
Morda malo pozen odgovor, pa vseeno, ker sem pred enakim vprašanjem.
Predpostavke avtorja teme so pravilne, »na uč« je enostavna povračilna doba take elektrarne po »uredbi o samoosrkbi« oz. net-meteringa cca 15 let (brez zavarovanja in vzdrževanja). Če se investicija splača ali ne, mora presoditi vsak posameznik glede na svoja pričakovanja in prioritete. Ekonomska računica torej obstaja, enostavne povračilne dobe pa so krajše od 20 let.
Nekaj opomb glede uredbe:
- zaradi pogoja zagotavljanja nizke napetosti ob izklopu elektrarne so praktično obvezni t.i. optimizerji ali mikrorazsmerniki
- dobavitelji električne energije obračunajo strošek »uporabe omrežja« ki znaša od 1,5€/mesec (pri E3) naprej, poleg tega pa je obvezna enotna tarifa za samooskrbo, kjer os cene EE (brez DDV in omrežnine) okrog 0,65€ - torej podobne in celo dražje od VT. Zato je zelo pomembno, da bo elektrarna proizvedla toliko energije, kot jo boste porabili. Proizvedeni viški se dobavitelju EE podarijo.
Največja neznanka pri vsem tem je časovna veljavnost uredbe, saj nikjer ni zapisano, koliko časa bo uredba veljala in kaj bo v primeru, da se uredbo prekliče.
Komentarji na ostale objave:
- neposrednih subvencij za sončne elektrarne v Sloveniji že lep čas (od 1.12.2014) ni več. Trenutne cene odkupa električne energije iz sončnih elektrarn pa se gibljejo okrog 40€/kWh. (To bi za elektrarno iz te teme pomenilo slabih 300€ na leto)
- vsak razsmernik se sam od sebe sinhronizira na omrežje. Razsmerniki so v osnovi stikalni napajalniki in sinhornizacija z omrežjem poteka zelo hitro – ni to princip velikega generatorja, kjer se morata frekvenca in faza vrtenja velike mase točno ujeti z omrežjem.
- sama zimska megla na letnem nivoju nima bistvenega pomena, saj je pozimi tudi obsevanja manj. Na palec bi rekel, da morda lahko odvzame cca 5% celotne energije. Precej bolj so problematične na splošno ali pa delno senčne lege, kjer pa gre odbitek lahko v nekaj 10% celotne energije.
- predvidevam, da vira na elektro omrežje nikoli ne bo dovoljeno priklopiti brez soglasja. Distributer mora z varnostnega in tehničnega vidika vedeti za vse vire priključene na omrežje, prav tako mora biti omrežje sposobno vse te vire napajati.
- uporaba sončne elektrarne za povsem samozadostno stanovanjsko hišo ni enostavna, saj pozimi na mesečnem nivoju pridelaš cca 4x manj energije kot poleti, v izjemnih primerih (inverzija, dolgotrajna megla, sneg) pa je lahko ta faktor tudi 6. Ravno obratno pa se pozimi največ energije tudi porabi, sploh če so v igri toplotni viri. Poleg tega so tu še tedenska in dnevna nihanja, ki bi zahtevala še vložek v baterije najmanj v višini sončne elektrarne, če ne njegovega večkratnika, da bi sistem vsaj delno funkcioniral. Ob pomoči kakšnega agregata in drugih virov EE, se pa lahko razmere bistveno spremenijo. Kako pa s samooskrbo pridobiti gradbeno dovoljenje pa ne vem.
Objave: 272
Teme: 1
Ocena:
0
Še moje razmišljanje. Sem prav tako delal poizvedbo za izvedbo net meteringa, so mi svetovali, da je to smiselno, če imaš 11 kW moči. To se mi ne izide, ker na prostoru, ki je primeren za panelel, je prostor za 10 panelov. ostali dela je obrnjen na zahod, to baje ni smiselno.
Verjetno bom še v to, da dam 10 panelov in jih vežem v zalogovnik, direktno na grelec, kolikor dobim, je zastonj.
Mogoče bo kdo rekel neumnost, bolje postavi dva sončna kolektorja, pa bo enako glede toplote. To drži, samo zaradi lokacije, ki je zelo oddaljena od kotlovnice, menim, da bo glede tega manj stroškov. prav tako ne bo težav, glede pregrevanja poleti.
Živi bili pa videli.
Objave: 93
Teme: 11
Ocena:
0
Zadevo bom montiral ko bo hiša končana in bo kakšen evro na strani ker....
-je investicija vsako leto cenejša (več je proizvodnje panelov, cenejši postajajo)
-se moramo približati v sloveniji evropski direktivi o procentu obnovljivih virov (mislim da sem prav napisal)
-bom postal neodvisen od cen elektrike dokler bo moja proizvodnja enaka porabi
-če mi dopi*** pa grem off grid in kupim čez 5let dva powerwall-a ker bosta cenejša kot danes
Preklic uredbe? Zakaj že? Tukaj ne vidim logike ker bi potem totalno nazadovali medtem ko cela evropa rine k zelenim virom.
Objave: 233
Teme: 8
Ocena:
0
Prehod na off grid oz. otocno obratovanje z baterijami ni tako enostaven. Potreben je dodatni regulator in drugačen razsmernik.
Objave: 129
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni, hvala za odgovore....
menim da bom z izvedbo še malo počakal, da vidim v katero smer se vse skupaj vrti....je pa verjetno dejstvo, da v kolikor se bo gospodarstvo izboljšalo bo šla cena elektrike navzgor in bo "samooskrba" dobra naložba.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Jp, edina pogojno sprejemljiva varianta je, da dobiš komponente po ugodni ceni ter si sam narediš izvedbo, če znaš. Se pa lahko slika hitro obrne, če (ko) se cena el. energije spremeni (beri: dvigne).