S 'prepihom' sem mislila, da posamezni deli tega velikega prostora niso dovolj definirani in izkoriščeni. Nisem mislila dejanskega prepiha oziroma da pogrešam štiri stene okoli jedilnice. Da bi bila ta jedilnica vabeča, topla in prijetna, bi morala biti zidna niša zapolnjena s policami in s knjigami, jedilna miza pa pomaknjena bolj proti oknu. Tako bi imela 'jedilnica' eno steno, kamin in knjige pa bi dali občutek topline. Kamin sam po sebi še ne ustvarja toplega in prijetnega prostora.
Pripenjam še eno jedilnico, ki ni zaprta, vseeno pa v njej ni občutka, da je na prepihu.
lanatri ima prav. tako postavljene mize so neprijetne za sedet - imamo izkušnje, ko nas ljudje kličejo na pomoč, kam bi premaknili mizo, ker jim enostavno ni prijetno sedeti za njo. podobno lahko opazujemo v gostilnah - najprej so zasedene mize ob stenah in v separejih (zato se v lokalih tudi delajo separeji, za občutek "kritja hrbta"), tiste mize na sredi prostora, posebej še blizu vhoda, so najmanj zaželene.
@ahil, a osnovna postavitev naj bi ustrezala feng shui-ju?
Meni se zdi, da miza na koridorju med vrati in oknom nikakor ni po zdravi kmečki pameti, kaj šele po feng shuiju. Mi to razlagamo s prepihom, Kitajci pa z energijo. Energija pridrvi skozi vrata, preleti mizo brez vsakih ovir in direktno skozi okno ven. Prav pa bi bilo, da ob vstopu v prostor rahlo zavijuga in upočasni tok ter se enakomerno »razlije« po prostoru.
Pomivalno korito je postavljeno tako, da si pri delu oviraš pot svetlobe. Ogenj in voda res ne smeta biti skupaj, ker »voda pogasi ogenj«, ampak to si vzel preveč dobesedno. Če je med njima npr. 60 cm, že nista skupaj in to je spet po zdravi kmečki pameti, ker glavnina dela poteka med koritom in štedilnikom.
Tudi skupina TV, kamin in sedežna se mi zdijo ponesrečeno postavljeni.
Ko si na sedežni, ne veš, kaj bi gledal ali ogenj v kaminu ali TV. Eden drugemu konkurirata.
Remi, tale zadnja ideja se mi zdi se najboljsa ... sicer bi otok podaljsala do stene z oknom in pridobila se nekaj vec delovne povrsine in mogoce bi se glede kamina probala kaj scarat, drugace mi je pa vsec.
Recimo, da bi kamin nekako takole na zunanjo steno med kavc in mizo prislonila:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://patio-outfitters.net/images/Lennox/edvpf.jpg">http://patio-outfitters.net/images/Lennox/edvpf.jpg</a><!-- m -->
Sem tudi pred dilemo postavitve kuhinje z otokom. Prostor je širok 320cm in noter bi umestil 120cm širok otok, dolžina otoka ni glih omejena, ma tam do 300cm bi najraje. Gor bi imel huhališče z napo in 80cm korito. Nekaj sem izrisal pri Ikeji, prilagam. Okno je prenizko za pult, predaleč, da bi imel polotok ob oknu... Na sikah je nizka omarica s črnim pultom v bistvu 40cm štedilnik na drva, zato je tudi malo pulta zraven, da ne grem z visokimi omarami do vira toplote... pa malo odlagalne površine za ko bo kurišče v uporabi...
Naj bo to kamin na drva ali na pelete je potrebno vedno zagotoviti razdaljo do pohištva vsaj 1 meter.
Za štedilnik na drva, če je vgradni in ozki so to predvsem zanimi Rizzoli https://www.emonova.si/blog/ideje-in-nas...-cucine-87