14.4.2015 ob 11:43
Ja. Se strinjam.
vuego Napisal:Tudi sam se odločam med sistemi. Vrtina bi morala biti globine ca 15-20m.
Osebno še vedno ne vidim računice.
Za starejšo hišo, z velikimi izgubami mogoče še, za novejšo, recimo pasivno, pa nikakor.
Vrtina me stane 2000 €. Tč je približno enaka cena kot zrak-voda. Potreben je zalogovnik. Razlika v investiciji min 3000 €.
Razlika v porabi pa 50 € na leto.
Vračilna doba: nikoli pri enaki življenjski dobi.
Če ima TČ zrak voda 2x daljšo življenjsko dobo, se to izravna šele po 20-30 letih.
) ...
Neverending story...
GalloLight Napisal:vuego Napisal:Razlika v investiciji min 3000 €.
Pri sebi, po 7 mesecih, računam da bo letni strošek ogrevanja in SV cca 120 €/leto (TČ zrak/voda).
vuego Napisal:Vrtina je 50 € /m. Skupaj s preiskusi in podobno ostalimi "malenkostmi" pridem na 2k€.
TČ pa ni cenejša. Če primerjam dobro "klima" TČ brez zalogovnika proti TČ voda-voda, zalogovnikom, skupaj s črpalkami in ostalimi "malenkostmi" je pa najboljšem scenariju 1000 € razlike (klima je seveda cenejša).
Seveda, če bi šel primerjat "ta pravo" zrak-voda, ki ima cifro 300 v imenu, vanjo vržem še tlake in omete.
@saso: moti me, da vedno govoriš pavšalno; primerjamo naj "enak" kakovostni razred... povej konkretno, kaj bi moral primerjati; podatke o hiši, lokaciji in porabi imaš iz ZSjev, hiša je 15 W/m2a, TČ zadostuje 6-7 kW.
Poldee Napisal:Ma to luknanje zemlje bi itak moral prepovedat. Da lahko ze kr vsak s traktorjem pocne kar hoce pa tud ni vec normalno
vuego Napisal:Vrtina je 50 € /m. Skupaj s preiskusi in podobno ostalimi "malenkostmi" pridem na 2k€.Daj mi kontakt za to cenovno varianto 50 e/tm. Te, ki sem jih sam kontaktiral so precej dražji.
TČ pa ni cenejša. Če primerjam dobro "klima" TČ brez zalogovnika proti TČ voda-voda, zalogovnikom, skupaj s črpalkami in ostalimi "malenkostmi" je pa najboljšem scenariju 1000 € razlike (klima je seveda cenejša).
Seveda, če bi šel primerjat "ta pravo" zrak-voda, ki ima cifro 300 v imenu, vanjo vržem še tlake in omete.
@saso: moti me, da vedno govoriš pavšalno; primerjamo naj "enak" kakovostni razred... povej konkretno, kaj bi moral primerjati; podatke o hiši, lokaciji in porabi imaš iz ZSjev, hiša je 15 W/m2a, TČ zadostuje 6-7 kW.