PodSvojoStreho.net
vrtina, TČ voda-voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: vrtina, TČ voda-voda (/showthread.php?tid=44028)

Strani: 1 2 3 4

vrtina, TČ voda-voda - gizelina - 20.4.2012

Pozdravljeni, zanima me, če ima kdo vrtino dalje TČ voda-voda? Kje imate jašek na dvorišču ali v kleti hiše? Prosim opišite izkušnje.

Hvala lepa že vnaprej

Re: vrtina, TČ voda-voda - Lentus - 22.4.2012

Mi imamo jašek pred vhodom na dvorišče. Pokrit je z tlakovancem in ga sploh ni videti. V kleti hiše ga je možno naredit le pred izgradnjo hiše.
Ni pomembna le globina na kateri se nahaja voda, ampak tudi katera plast je na določeni globini.

Re: vrtina, TČ voda-voda - Krištofer - 10.4.2015

Živjo,

Imam par vprašanj v vezi vrtine. Naredili so mi črpalno vrtino globine 13m naprej je skrilovec, voda se začne na 5,7m. Včeraj so mi naredili črpalni preizkus, s potopno črpalko in 10L lavorjem ali je normalno, da se meri pretok s štoparico in lavorjem? To se mi zdi dokaj nenatančna zadeva za določanje točnega pretoka, ki naj bi bil 0,55l/s.
Črpalni preizkus je trajal nekje dve uri in pol ravno toliko da se je ščistila vrtina, kar se meni pravtako zdi premalo.

Ta, ki je vrtal mi sedaj pravi, da je pretok na meji sigurnosti in da bi bilo potrebno ugraditi 3m3 velik zalogovnik v zemljo in da bi potopna črpalka črpala v to cisterno in potem druga pumpa v toplotno črpalko, kar pa dvomim, da je še dober izkoristek prav tako poveča investicijo.
Bi si splačalo narediti še en črpalni preizkus pri nekom, ki bi ga naredil tako kot treba.
Ali bi bilo dobro če bi dobil nekje pumpo in bi pustil črpati en ali dva dni da bi potem videli pretok?

Prosim, da se oglasijo samo tisti, ki imajo pojma o tem oziroma tisti, ki se s tem ukvarjate.
Ostali, ki se tu gor pasete se prosim vzdržite.

Lp

Re: vrtina, TČ voda-voda - xavi - 10.4.2015

Na ta način se običajno merijo pretoki oz. izdatnost na izvirih, improvizacija. Če pa je podatek , koliko lahko neka črpalka prečrpa vode, pa to merjenje nima smisla, ker to piše na pumpi.Pri tebi je bolj pomembno, da se ugotovi, kakšen je nivo padca podtalnice pri določeni količini prečrpane vode.

Ampak kolikor vem je potrebno, ko se nivoju ustalijo črpati še vsaj dve uri.
Poleg tega pa zgleda vrtina ni dobro sčiščena, ker je bilo še v ceveh polno drobne mivke, ki je med šodrom.

Re: vrtina, TČ voda-voda - xavi - 10.4.2015

To, da se bo vrtina ščistila, bo potrebno še kar nekaj črpanja. Kako pa se ugotavlja izdatnost oz. obnavljanje zalog v vrtine pa ne vem. Je pa vrjetno črpalka, s katero delajo oni test močnejša od te, ki jo boš vrjetno ti potreboval za sebe. Manjša je potreba po proizvedenih kilovatih, manjši je pretok oz. potrebna količina prečrpane vode.

Mogoče podatek kje bi si lahko sposodil potopno črpalko da bi recimo dva dni pumpal vodo?

Re: vrtina, TČ voda-voda - yonna - 10.4.2015

Monterji potopnih črpalk ali pa vrtalci imajo običajno kakšno pumpo na zalogi za testiranje.

Od kje pa je prišla mivka? Še ostanki vrtanja ali jo bo ves čas spiralo? Marsikatera potopna je že šla rakom žvižgat, ker je bilo preveč mivke.

Šoder je pomešan z mivko. Sosed ima zraven vrtino že 8 let. Rekel je da je samo na začetku moral nekaj časa pumpat da se je sčistilo in je sedaj ok. Zato predvidevam
da mi vrtine niso dobro sčistili. Vrtalec je rekel da ima samo eno pumpo in da jo ne more posoditi.

Re: vrtina, TČ voda-voda - Merlin1 - 10.4.2015

Vrtino naj sčisti vrtalec. To je običajno njegova dolžnost.

Jo je čistil 1 uro ampak se jim je zgleda mudil in jo niso sčistili vredu.

Re: vrtina, TČ voda-voda - sassapo - 10.4.2015

Moj predlog! Nabavi ustrezno črpalko, katero boš tudi potem uporabljal za TČ (upam, da so ti vrtali za 4" črpalko, kajti pri 3" črpalki se rotor vrti 3x hitreje, kar pomeni tudi 3x krajšo življensko dobo) in jo pusti delovat teden, dva. V tem času se bo vrtina očistila, hkrati se bo povečala tudi vodonosnost same vrtine.

Vrtali so mi za 4" ampak so rekli da se visina vode med crpanjem toliko zmanjsa da ne hladi motorja crpalke in da bi pri meni prisla v postev 3", kar spet ne vem ali je res ali ne

Re: vrtina, TČ voda-voda - sassapo - 10.4.2015

Imaš cev 100 ali 120mm?

Na cevi je pisalo DN100