PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lossney rekuperator od Mitsubishija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V soparnih dnevih, ki jih je vse več, je po celi Sloveniji zjutraj cca 20°C in 98% vlage. Ta zrak se čez dan segreva in suši, samo ko ga ti ohladiš na 24 ima 80% in to pihaš v spalnico, kabinet, otroško sobo, če odpreš zjutraj okno, pa šibaš 98% vlago v bajto.
Sem bil lani ob najhujši sparini v dolini Kokre v 100 let stari kamniti bajti, bolj kot smo zračili, huje je bilo, bolj je bilo vlažno in bolj je smrdelo, enostavno sem zakuril v krušno peč, da so se razmere vsaj malo izboljšale.
Me pa prav zanima kje na severu Afrike živiš Smile Pri taki vlagi res ne rabiš kanalske.
Daj no, 98% vlage? Ko zrak iz 20 stopinj OHLADIŠ na 24?? Malo si po svoje prikrojuješ podatke. In kdo sploh žge klimo zjutraj? Uporabljaš jo čez dan in takrat zunanji (skozi rekuperator) ohlajeni zrak na sobno temperaturo niti slučajno nima 80% RV. Ne da se mi več...
Tisto vročino lansko leto se je brez problema prenašalo ker je bilo res suho in za take primere pri nas sploh ni potrebe po klimi. Drugače je pa ko je soparno, ko je vsak dan ob 14h nevihta in ti to vse skupaj takoj hlapi v zrak, to je pa hudič.

Sem bil v Bangkoku na 30° in v Iranu na 40°, pa lahko ugibaš kje sem se počutil bolje.
csamo001 Napisal:Daj no, 98% vlage? Ko zrak iz 20 stopinj OHLADIŠ na 24?? Malo si po svoje prikrojuješ podatke. In kdo sploh žge klimo zjutraj? Uporabljaš jo čez dan in takrat zunanji (skozi rekuperator) ohlajeni zrak na sobno temperaturo niti slučajno nima 80% RV. Ne da se mi več...
Saj nima smisla, negiraš vse od logike, do ARSO podatkov. Glede ohlajanja iz 20 na 24 pa še enkrat preberi, vmes sem napisal, da se čez dan zrak segreje. Lako se segreje na 60, pa bo ohlajen na 24 imel še vedno cca 80% oziroma se bo v bajti v dolini Kokre vlaga iz zraka kondenzirala na stene in bolj boš luftal, bolj vlažno bo.

Tudi lani je meni parkrat laufal razvlažilec, a to ni bilo nič napram leto prej. Pa ni stvar v vsakodnevnih plohah, enostavno zrak je tako vlažen, da se zjutraj ne more ohladiti pod 20, saj je v njem preveč latentne energije v obliki vlage. V takih razmerah je recimo v Kranjski gori zjutraj toliko rose, da si prepričan, da je padal dež, v resnici je pa recimo 20°C in cca 98% vlage ampak scamo bo rekel, da je 50%, ker je pač zunaj poleti suh zrak.
Tone Napisal:
csamo001 Napisal:Daj no, 98% vlage? Ko zrak iz 20 stopinj OHLADIŠ na 24?? Malo si po svoje prikrojuješ podatke. In kdo sploh žge klimo zjutraj? Uporabljaš jo čez dan in takrat zunanji (skozi rekuperator) ohlajeni zrak na sobno temperaturo niti slučajno nima 80% RV. Ne da se mi več...
Saj nima smisla, negiraš vse od logike, do ARSO podatkov. Glede ohlajanja iz 20 na 24 pa še enkrat preberi, vmes sem napisal, da se čez dan zrak segreje. Lako se segreje na 60, pa bo ohlajen na 24 imel še vedno cca 80% oziroma se bo v bajti v dolini Kokre vlaga iz zraka kondenzirala na stene in bolj boš luftal, bolj vlažno bo.

Tudi lani je meni parkrat laufal razvlažilec, a to ni bilo nič napram leto prej. Pa ni stvar v vsakodnevnih plohah, enostavno zrak je tako vlažen, da se zjutraj ne more ohladiti pod 20, saj je v njem preveč latentne energije v obliki vlage. V takih razmerah je recimo v Kranjski gori zjutraj toliko rose, da si prepričan, da je padal dež, v resnici je pa recimo 20°C in cca 98% vlage ampak scamo bo rekel, da je 50%, ker je pač zunaj poleti suh zrak.

Bravo Tone, dobro razumeš termodinamiko zraka in ni čudno, da si si sam sposoben narediti rekuperator. :mrgreen:
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi