PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Ponudba PZI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izotop Napisal:Se pravi, če upoštevam že narejen izkop, me bo prišla klet cca. 30k evrov.

in glede na kaj ti izvajalec garantira takšno ceno (ki je zdej že bližje tistim 36k iz popisa)?

Na materiale opisane v PZI. Cena je še zmeraj €27k.
ma ok, se strinjam, so izjeme ipd, ampak generalno gledano pa niti ne. tudi ne gvorim o tem, da mora storitev koštata ne vem koliko, ampak samo dajansko še racionalna cena, ki še zagotovi povračilo stroškov in nekega minamalnega prihodka. sory v pzi-ju za 400 evrov za arhitekturo tega ni (kot sem rekel že prej, resen pzi arhitekture je glede dela sigurno bolj obširen kot strojni, elektro ali tudi gradbeni del), mogoče če se ponuja komplet pa iz drugih postavk navleče ven tist minimum.
pa dovolj o tem, ker so vedno postavijo dva bregova (ponavadi kvazi gradbeno-tehnični napram kvazi "umetniško-zasanjani") in se potem štanca v nedogled. pač kakor praviš, naj naročnik izbira..

edit: pardon, zdej nekako odgovarjam na dveh frontah, hehe..
@ McBobo
Jaz sicer ne vem, kaj tebe še vedno žuli. Popis ti ne valja, priznaš pa, da si iskal eno poceni varianto in da nisi kaj dosti pričakoval. Praviš, da ti bo gradbinec, naredil za 27k€ in kako, da lahko on od oka točno zadane? Nisem v gradbeništvu, vendar je tudi moj biznis storitve in ti lahko povem naslednje. Za kakršnokoli investicijo, za 5k€ ali 50k€, ti lahko vnaprej ne na jurja, ampak na cent natančno povem, koliko te bo stala. Ti pa povem, da če mi boš dovolil, da obračunam po dejansko narejenem, bo v 99% ceneje.

To, da popis ni dober, še vedno ne pomeni, da je gradbinec pošten. Lahko seveda da je, si mu dal pa zelo veliko maneverskega prostora, da ti računa več.
Primarno vprašanje je bilo; koliko odstopanja je bilo pri drugih med PZI in nato realno končno ceno. Še nobeden mi ni podal odgovora, kratko in jedernato.
Ker smo ti lepo povedali, da se projektantskega predračuna in pa dejanskih cen ne da primerjati. Da se primerjati količine ne pa cen, ker so slednje podvržene popustom, maržam ipd.

Oz. cene se seveda da primerjati ni pa to nikakršno merilo dobrega ali slabega pzi-ja. Je pa lahko dobro merilo količinsko odstopanje.
McBobo Napisal:Primarno vprašanje je bilo; koliko odstopanja je bilo pri drugih med PZI in nato realno končno ceno. Še nobeden mi ni podal odgovora, kratko in jedernato.

- kolicine vgrajenega materiala: prakticno brez odstopanja
- cena: neprimerljivo (>50%)
Tole kar je KeCko rekel je prva zadeva. Kar se pa količin tiče, sem ti pa jaz za svoj primer že povedala, da so projektantske količine malenkost višje. Kot zaokroževanje navzgor. Vendar ker smo tudi mi šele obračunani plošči nad kletjo, to lahko trdim le za postavke, ki so že v celoti izvedene. Npr šolanje temeljne plošče, količina betona za temeljno ploščo in podložni beton, zidanje z betonskimi zidaki ipd. Ne morem pa nič reči za opaženje ali količino železja, ker je to skupaj v eni postavki.

Glede na postavke, ki sem jih pa že lahko preverila, pa lahko rečem naslednje. Klet z obema ploščama in vso izolacijo me je prišla tam tam. Razliko v svoj plus, ki sem jo "pridelala" z višjimi količinami v popisu smo znivelirali s stvarmi, ki jih tam ni bilo. Npr gumbasta folija, 2 svetlobna jaška za rekuperacijo. To govorim samo o količinah materiala in primerjam s cenami, ki jih je dal izvajalec na popis. Torej vsakršna napaka je zgolj na račun pozabljenih postavk in večjih količin materiala. Gre za gradnjo brez zemeljskih del.

Če pa pogledamo še glede na projektantske cene. Se pravi cene, ki jih vnesel projektant in so vsaj kar sem mene tiče irrelevantne, ker jih itak ne določa on pa lahko rečem, da sem trenutno zelo v plusu. Še predno je model podložni beton na poden dal, sem bila v plusu za več kot 20k€ (rušitvena dela, izkop). S tistimi cenami si nimaš kaj pomagati, ker niso odraz tega, kar se dejansko dogaja na trgu. Sploh ne vem, zakaj jih pišejo...
no, vse povedano, na zadnje vprašanj pa je že kecko odgovoril prej in kakšno stran nazaj.
@jabk: pišejo se, kar so zahtevane v dokumenatciji glede na zakon. ker gre za fazo projektiranje, s upošteva priporočene cene ipd, ki so kot take edini uradno merilo za vrednotenje (pa še o tem se bi dalo debatirat), realne cene pa vam potem podajo izvajalci ponavadi na osnovi bianco popisa z vnesenimi količinami ipd za objekt.
to je vsa umetnost, v ponudbo potem izvajalec navede tudi možna odstopanja, roke itd.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi