Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Sam nimam talnega, zato se na te stvari ne spoznam kaj dosti. V kolikor je možno na talnem regulirat tem. vtoka, potem je zadeva enostavno rešljiva. Sistem prilagodiš na temperature, ki jih zahtevajo radiatorji, pri talnem pa temperaturo omejiš z lokalnimi termostati, podobno kot tam, ko imaš kačo za talno potegnjeno iz radiatorja..
Ne glede na to je zaželjeno, da je površina radiatorjev čim večja.
Objave: 60
Teme: 9
Ocena:
0
14.12.2020 ob 16:01
(*Zadnja sprememba objave: 14.12.2020 ob 16:04 uporabnik raners.)
Hvala za mnenja...
Hja, glede klime mi je že monter TČ rekel, da se pri talnem gretju z dviganjem dosti hitreje izgublja toplota kot pri npr.: gretju s klimo... In da čeprav je sedaj v spodnji etaži dosti lepše porazdeljena toplota (v primerjavi z gretjem s klimo), se ta toplota od talnega ne dviguje tako...
Drugače TČ (letošnji model) omogoča 2 kroga gretja, nizkotemperaturno in visokotemperaturno... Ampak za radiatorsko gretje bi bilo potrebno segret vodo na precej višjo temperaturo in če sem prav razumel, nebi bili radiatorji vedno vroči... Pa tudi vmes bi moral zmontirat Mitsubishi Box za 2 kroga...
No, in taisti monter mi je rekel, da bi probal v radiatorje spustit kar temperaturo od talnega gretja in da bi se zaradi konstantne mlačnosti radiatorja tudi poznalo nekaj toplote v prostoru...
Je rekel, da če bi šel z IR termometrom preverjat sedaj stopinje v prostoru (ko še ni radiatorja), bo vsepovsod videl samo mrzlo... Če pa bi na eni zunanji steni bil dokaj velik radiator, pa bi tam IR termometer skoraj konstantno prikazoval krepko nad 20 stopinj in bi se znalo poznat v prostoru... Sem probal vorlauf cev in je kar topla - radiator verjetno ne bo tako topel, ampak mislim, da bo vsaj nek vir toplote rešil tisto stopinjo, kolikor rabimo v zgornjih spalnih prostorih..
Saj bomo probali najprej tako, da bom v radiatorje spustil isto temperaturo kot v talno in bomo videli po kakih dveh tednih, ali se kaj pozna ali ne... Če nebo neke razlike, bomo pač nadgradili sistem na dvo področno gretje... ;-)
Ocena:
32
Bil boš presenečen, kako so radiatorji lahko pri temp.32-33 C učinkoviti. Drugače pa, da toplota pri talnem uhaja v zrak? Talno je nizko temperaturno, zato ne prihaja do stratifikacije toplote (ne akumulira se pod stropom) plus tega je zaradi občutka toplote pri tleh lahko temp. prostorov tudi do 3 C nižja kot pri klasičnem ogrevanju, kar pa prinese v končni fazi prihranek.
Objave: 110
Teme: 0
Ocena:
2
Tudi sam ne vem od kje tak strah pred ogrevanjem z radiatorji. Naj povem moj primer, hiša je srednje izolirana (tremoblok 40 cm + 7 cm tervol) + dvoslojna lesena okna.
Moja krivulja glede na zunanjo temperaturo je (po spominu) približno nekaj takega:
20°C= 20°C
10°C = 33°C
0°C = 37°C
-10°C = 45°C
-20°C = 52°C
Vse radiatorji (aluminij Global + v kopalnicah še dodatni lojtri). Sistem dela v režimu 24/7. Pritličje + kopalnice so na osnovnem krogu temperatura v dnevnih prostorih pa 23.2 °C +/- 0.3°C, kopalnice, zaradi dodatne lojtre cca 24°C, aplane dele pa imam na sekundarnem dvižnem vodu, krmiljenim z mešalnim ventilom na 75% osvnega kroga in temepratura znaša cca 20°C +/- 0.3°C. Pri vsem skupaj pa glede na 24/7 režim so tudi tla (keramika, laminat) krepko bolj topla kot je bilo to prej, ko smo se "kampanjsko" ogrevali.
Objave: 725
Ocena:
12
15.12.2020 ob 15:36
(*Zadnja sprememba objave: 15.12.2020 ob 15:36 uporabnik pametnjakovic.)
plus tega je zaradi občutka toplote pri tleh lahko temp. prostorov tudi do 3 C nižja kot pri klasičnem ogrevanju, kar pa prinese v končni fazi prihranek.
To s 3°C sem že večkrat slišal, a pa tudi res drži?
Do sedaj še nisem opazil, da bi imeli ljudje s talnim ogrevanjem po 18-19°C v hiši, kvečjem kakšnih 22 ali 23°C...
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
15.12.2020 ob 16:09
(*Zadnja sprememba objave: 15.12.2020 ob 16:10 uporabnik Energetik81.)
3K vsaj zame ne drži.
Sem prej živel v starem stanovanju, kjer sem bil obdan s sosedi od vseh strani, radiatorji skoraj mrzli, mi smo imeli pa 21°. Občutek je bil zelo podoben kot zdaj.
Še prej doma pri starših (neizolirana bajta, radiatorji) smo imeli 21°, tam se pa je čutilo malce hladneje, v odvisnosti kje si stal - b bližini radiatorjev je bilo prevroče, ob kakšni steni hladen občutek.
Sedaj pri talnem imamo 21,5-22°. Morda ni toliko opazno, ker imajo tla le 23-24°. Če bi bila tla 28°, bi pa vsekakor lahko imeli zrak 2-3K hladnejši kot zdaj. Ampak to je nemogoče doseči, razen če našponam DV na 35° in imamo non-stop odprta okna...
Ocena:
32
Primerjat bi bilo treba občutek toplote 23 C pri talnem gretju in 23 C pri radiatorskem. Sam sem sicer navedel samo podatek iz teorije.
Objave: 710
Teme: 27
Ocena:
3
Sam lahko primerjam, soba v kateri je talno ( temp. 21,4.C ) ter soba z radiatorjem ( 22.C ). Občutek pri talnem precej boljši.