PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Cena menjave oljne peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CvetkoP Napisal:Res sem trd oreh, pa ne da sem tako butast, samo neke stvari mi niso logične
He, he ni blo nič slabega mišljeno le-to, da se ne pustiš kar tako žejnega prepeljati preko vode.
CvetkoP Napisal:v tvojem primeru gre za premajhen pretok skozi peč. Jaz bi povečal pretok, s tem znižal temperaturo in tiktakanja ni več ali znižati moč gorilnika
Tako enostavno pa tudi ne gre. Če še bolj povečujem pretok (črpalko 24-40 že imam na 3) se pa začnejo težave s termostatskimi ventili. V določenih momentih nastane preveč diferencialnega tlaka (kljub pretočnemu ventilu) in se pojavlja nadležno piskanje na TRV-jih.
Moč bom pa letos iz 20kW znižal na 16kW pa bomo videli. Nekaj se bo poznalo samo kaj bistvenega pa najverjetneje ne. Pod 16 kW pa tako ali tako pri ELKO in pri mojem kotlu ne gre zaradi znanih problemov s samim izgorevanjem ELKO-ja.
CvetkoP Napisal:Aja, če pa Nemci to ne znajo reši je pa njihov problem.
He, he ti si Car. Povej jim rešitev pa boš bogat $$$$.
CvetkoP Napisal:Celo kurilno sezono tja do 10 na dan, odvisno od zunanje temperature.
To si dejansko izmeril s števcem vklopov ali pa se ti zdi da je tu neki? Mislim, ker če je to res potem si pa res Car in lahko svojo rešitev prodaš v svet. Ker če imaš št. vklopov pod 5000/leto je to super ti imaš pa ~1500 to je pa ultrafantastično. Govorim o sezoni,ki traja 1750 ur delovanja gorilnika.
CvetkoP Napisal:Aja pa še nekaj, v prvi fazi bi odstranil motor iz mešalnega ventila, meni se zdi zelo odveč, naredi več škode kot koristi.
Hm, tu sem pa jaz malo bolj začetnik in mi to ni najbolj jasno. Daj mi prosim razloži kot 10let staremu kakšna je tu fora. Kaj pa temperaturni šoki v ceveh in pokanje v radiatorjih pri zagonu? Kaj pa temperiranje povratka pri kotlih iz SL (4-potni ventil).

LP

PS: Smo ukradli temo, mogoče bi bilo bolje zadevo nadeljevati pod kakšnim drugim naslovom?
Ne prenesem cigaret in motornih ventilov :wink: , pokanje v radiatorjih, ne vem sploh se ne spomnim, da bi bilo kaj groznega, edino kar me moti včasih je šumenje v radiatorjih, pa še to je posledica slabe napeljave in nekoč slabega protipovratnega ventila. Če si bral moje poste, veš da moja regulacija temperature v prostorih bazira na pametnem termostatu in črpalki. Verjetno so ob začetku gretja neki poki, vendar se res ne spomnim, da bi me to motilo, bom pa pozoren na to v letošnji sezoni ! Ne bom, ker sem zamenjal peč, TČ). No nobenih šokov nisem doživel, mešalni ventil je bil odprt na nekje 6 - 8, spet odvisno od zunanje temperature in to je to. Lahko pa se kdaj dobiva in kakšno rečeva na to temo.

Lp Cvetko
CvetkoP Napisal:Če si bral moje poste, veš da moja regulacija temperature v prostorih bazira na pametnem termostatu in črpalki.
Bral. Pa nam boš zaupal kako deluje ta tvoj pametni termostat in črpalka? Vsaka koristna informacija se bogato nagradi$$$.

LP
Pa saj sem že vse napisal, meni se zdi, da boljše ne more, gre pa za EMMETI-ja. Je pa res, da sem imel vrhniško peč , kopijo CTC z odličnim izkoristkom, moderno bi se reklo, da ima vsaj 105%nega.
No, končno sem izbral peč na olje in sicer bo to buderus logano g125 z vgrajenim rumenim gorilnikom, pokrovom, stranskim bojlerjem 160l (su160), tipalom za bojler, nizkotemperaturno regulacijo R4211, z modulom za dva mešalna kroga FM442. Cena je kar ugodna 640.000 SIT komplet. Sicer pa za vse, ki imate le en, oziroma dva dvižna voda pride komplet z regulacijo R2107 520.000 SIT. Ne bom navajal trgovine, gre pa za buderusovo akcijo ob 275 letnici livarne, ki pa jo je naš Kovintrade gladko zanemaril. Več lahko prek zs
bozo Napisal:No, končno sem izbral peč na olje in sicer bo to buderus logano g125 z vgrajenim rumenim gorilnikom, pokrovom, stranskim bojlerjem 160l (su160), tipalom za bojler, nizkotemperaturno regulacijo R4211, z modulom za dva mešalna kroga FM442. Cena je kar ugodna 640.000 SIT komplet. Sicer pa za vse, ki imate le en, oziroma dva dvižna voda pride komplet z regulacijo R2107 520.000 SIT. Ne bom navajal trgovine, gre pa za buderusovo akcijo ob 275 letnici livarne, ki pa jo je naš Kovintrade gladko zanemaril. Več lahko prek zs
Špica! Glej, da si boš še nabavil spodoben filter za olje za tvojo tehniko.
Pa ne pozabit spremljat obratovalnih ur in število vklopov.

LP
heloo

Žal moramo eni tud delat, pravkar se matram s fasado in ne s forumom tako da:

Glavca je napisal/a:
Z porabo imam na peči v conradu kupljen števec, ki ti kaže v urah, kilogramih in litrih porabo olja, glede na tlak črpalke in šobo. Kaže 99% točno, tudi v litrih ne fali za več kot 50l na 1100l ! Stane okrog 6000 sit.

odgovor blautherm...
Ga mam jaz tudi že tri sezone pa se poraba v litrih kar precej razlikuje od dejanske. Zaenkrat nisem imel predgretja na gorilniku tako, da mi je ta razlika kar logična. Edino kar prav kaže porabo so števci porabe, samo stanejo okrog 30kSit - kar nekam dosti. Je pa to 99,9 % točno.

Vse je v nastavitvah. Gorilec ima 10 bar - sko pumpo in šobo 0.4. Po deklaracijah gorilnika je poraba 1.66l na uro. Na števcu nastaviš z junperji to porabo in ti garantiram da je zadeva 99% točna. Osnove hidrodinamike !!! Imaš konstanten tlak in odprtino šobe, še ne verjameš se da po energijskih zakonih se vse skupaj da zelo enostavno izračunat, sploh ker je vse linearno, pa tudi še upoštevaš izgube !!!!
----------------------------------------------------------------------------
Glavca je napisal/a:
Števec vklopov stane okrog 1500 sit tudi v conradu, tako imam vse skupaj neodvisno na peči in tudi ni mogoče prirejanje podatkov od avtomatike !

odgovor blautherm...
Ti misliš da se števci v regulacijah malo lažejo? Saj na koncu sezone sčekiraš porabo pa vidiš, če te kaj naokrog prenašajo.

Me pa zanimaš kako preveriš število vklopov. Eni so prav veseli, samo da lepo piše. Povedat sem hotel, da ljudi ne zanima število vklopov, ampak koliko dinarškov po plačala za olje. Zato tega tudi nima, se pa lahko enostavno reši s kupljenim poceni counterjem ali pa ga narediš....

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aaroncake.net/circuits/counter.htm">http://www.aaroncake.net/circuits/counter.htm</a><!-- m -->

-------------------------------------------------------------------------

Glavca je napisal/a:
Mislim pa da bom zmanjšal število vklopov predvsem z zalogovnikom in ne z avtomatiko.

odgovor blautherm...
Kakšen zalogovnik imaš in koliko imaš obratovalnih ur in število vklopov na sezono?
Ja z D1 oz. D2 boš težko znižal število vklopov, s kako drugo regulacijo pa verjetno da.

Sistem je v nastajanju, zdaj je zasilni, da ni mrzlo. Olje bo za kak mesec terciarni vir, takoj ta kaminom s kolektorjem in 10m2 sončnih kolektorjev. Zalogovni je v homemade nastajanju 700l z pretočno spiralo iz 25m aluplast cevi fi26 , z vgrajenim kondezatorjem od klime (hlajenje kleti), glavni namen pa je shranjevanje energije sonca in pretirane energije dru (beri, ko laufa kamin zna biti v stanovanju savna), samo za olje je nesmiselen. Dejstvo pa je, da ravno z zalogovnikom povečaš maso vode in s tem zamanjšaš število vklopov (pri nizkomasnih pečeh).
----------------------------------------------------------------------------------

Glavca je napisal/a:
Za zanimivost imam oljno peč Biasi za 100ksit spuščeno na tmin 40C pa nikjer nobenega kondenza.

odgovor blautherm...
Tole pa ni tak trivialno. Kak pa sčekiraš, če kotel kondenzira? Si ga že kaj spucal? Je bilo veliko žvepla noter? So pa te stvari odvisne od časa obratovanja kotla, pa od dimnika, temp. dimnih plinov in verjetno še kaj. Pri ELKO kadar je povratek nižji od 47oC ti kotel definitivno kondenzira. Samo včasih je bolje, da imaš poceni kotel pa ga naturiš, da kondenzira (in s tem šparaš) čez 10 let si pa kupiš spet poceni makino...

Tle smo si sorodnega mnenja. ravno sem bil na eni malci z enim kolegom (ki je profi vodovodar) in ima NT peč za 500jurčkov, pa je ravno jamral kolk je enega žvepla notri. Sam moram ta vikend pogledat, se pa zanašam na logiko, da bo ziher zdražalo dlje 6 navadnih peči kot ena NT. Cicer pa kaj naredi žveplo na Jekleni litini ? Bolj malo, sicer nebi bila najdražja kuhinjska posoda iz litega železa, pa da ne primerjamo kakšne kisine šele tam nastajajo....

Glavca je napisal/a:
Gorilnik je s predgretjem, šoba 0.4 60stopinjska.

odgovor blautherm...
Kakšen imaš tlak na črpalki? To je na koliko kW imaš nastavljeno peč.

Nastavljena je na 10bar, šoba je o,4 in bi morala dati okrog 13kw. T dimnih plinov je okrog 140C .... še se prav spomnim... itak moč naj bi menjal z šobo in črpalke naj nebi sam nastavljal...

--------------------------------------------

CvetkoP je napisal/a:
Tole mi razloži, ne vem kaj ima število vklopov z porabo? Po mojem mnenju bo zalogovnik porabil del energije in samo povečal porabo, zalogovnik je namenjem za TČ in sončne, pa do neke mere pri trdih gorivih. Jaz sem se pravkar ločil od kombinirane peči, ki je imela v sebi zalogovnik, pa so vsi priporočal majhno peč brez akumulacije, zdaj pa res ne vem kako je s tem.

odgovor blautherm...
Tule so pa mnenja deljena. Eni so za eni so pa proti. Če ni zalogovnik dobro izoliran ni nič s šparanjem. Število vklopov in poraba sta pa kar precej povezana. Manj je vklopov boljši je sistem in manj sranja gre v zrak. Ko se voziš z avtomobilom tudi gledaš, da ga čim manjkrat vžgeš, torej na daljše poti potroši manj, kot pa na krajše.

To sem sam enostavno rešil z multifunkcijskim prostorom okrog 25m2. V notranjosti je v kotu INOX dimnik, peč in ko bo končan tudi zalogovnik. Tukaj je tudi pralnosušilni stroj, se lika, včasih suši, preoblači in podobno. Izgube na dimniku, peči in zalogovniku v tem primeru predstavljajo ogrevanje prostora. Še enkrat, zalogovnikov namen je ohraniti neko energijo, ki bi jo sicer izgubil (drva, sonce) in poceni (Nočni tok TČ) in ne akumulirati plinske in oljne energije, ker to je zelo enostavno regulirati (sonce ravno ne moreš vklopit kot želiš, eneko je pri drvah, ki imajo ogromno odvečne energije ko gorijo in nič ko ugasnejo) !!!

l.p. Jože
Glavca Napisal:Vse je v nastavitvah. Gorilec ima 10 bar - sko pumpo in šobo 0.4. Po deklaracijah gorilnika je poraba 1.66l na uro. Na števcu nastaviš z junperji to porabo in ti garantiram da je zadeva 99% točna. Osnove hidrodinamike !!! Imaš konstanten tlak in odprtino šobe, še ne verjameš se da po energijskih zakonih se vse skupaj da zelo enostavno izračunat, sploh ker je vse linearno, pa tudi še upoštevaš izgube !!!!
He, he pismo si Car.
1/ Ja kaj pa, če moraš zaradi prevelikega CO-ja nastaviti 10,2 ali pa 10,4 bar kako pa potem to nastaviš z jumperji?
2/ Osnove hidrodinamike! Pozabil si na temperaturo. Pretok je odvisen od tlaka, šobe in temperature. In sicer praviš, da imaš gorilnik s predgretjem na koliko stopinj pa segreje olje? Pretok se z dvigom temperature pri isti šobi in istem tlaku zmanjša. Ja prav si prebral - zmanjša. In sicer je faktor tu nekje 0.889 (wieshaupt) odvisno od tega kakšen gorilnik-predgretje imaš.
Jaz pa imam (zaenkrat) gorilnik brez predgretja in se temperatura celo leto spreminja in od tod mi nastanejo razlike na števcu.
Glavca Napisal:Me pa zanimaš kako preveriš število vklopov. Eni so prav veseli, samo da lepo piše. Povedat sem hotel, da ljudi ne zanima število vklopov, ampak koliko dinarškov po plačala za olje. Zato tega tudi nima, se pa lahko enostavno reši s kupljenim poceni counterjem ali pa ga narediš....
Heh tole pa ne razumem dobro. Če te zanima koliko imam jaz vklopov je bilo prejšnjo sezono ~11000 vklopov. Imam števec od Iskre Števci.
Rabiš pa ta podatek, da si lahko izračunaš letni izkoristek. Zato je to.
Glavca Napisal:Zalogovni je v homemade nastajanju 700l z pretočno spiralo iz 25m aluplast cevi fi26 , z vgrajenim kondezatorjem od klime (hlajenje kleti), glavni namen pa je shranjevanje energije sonca in pretirane energije dru
Zakaj si pa vzel alumplast namesto bakra?

Citat:Nastavljena je na 10bar, šoba je o,4 in bi morala dati okrog 13kw. T dimnih plinov je okrog 140C .... še se prav spomnim... itak moč naj bi menjal z šobo in črpalke naj nebi sam nastavljal...
Tole pa ne bo držalo. Za tlak 10 bar in šobo 0.4 je pri temperaturi 20oC pretok 1.6kg/h kar je 18.7 kW pri temperaturi olja 60oC (tu nekje imaš ti - predgretje) je pa pretok 1.4kg/h in moč okrog 17.1 kW. Te številke malo nihajo gor pa dol odvisno od proizvajalca šobe. Samo ne pa 13kW. Za tako moč je pretok 1.1 kg/h in bi moral imeti pri 0.4 šobi in temperaturi 60oC tlak 6 bar.

LP

PS: predlagam, da si odprema novo temo ker boma to Garfildovo temo čisto sesula.
Sta jo ze.
Zaklenjeno.
1 2 3 4
Iskanje po temi