PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Šumenje v radiatorjih po prehodu na TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S tistim ni povedano nič!
Pri prehodu na TČ pač šumi. Četudi vse odzračeno in narejeno po vseh reg'lcih.
In največji hec, veliko bolj šumijo "dražji" sistemi (radiatorjev), tisti z Danfoss termostatskimi ventili (četudi jim glave odstraniš), kakor pa nekaj z najcenejšimi navadnimi (ne-termostatskimi) FARi, Armali in podobno, ki imajo odprti veliko luknjo..
Pred TČ marsikje OČ sploh ni bila potrebna, je vzgon delal svoje, ker je bil izvor toplote na poljubno visoki temperaturi. Ko so v modo prišle vremenske regulacije je bilo že treba prižigat OČ in so cenejši termostatski ventili ob pripiranju konkretno žvižgali, pa je marsikdo menjal jih za danfosse.
Pri TČ se pa Tdv niža, pretok pa špona do konca zaradi specifike TČ in zadeva šumi. Vsaka. Seveda pa so razlike v percepciji tega šumenja, nekateri ga niti ne slišijo, drugi pa ob istem jemljejo helexe.
Skoraj ga ni problema, ki se ne da rešiti. Enako velja za bolj ali manj moteče šumenje.
V večini je to samo vprašanje količine €.
V tem primeru je jasno, da se je varčevalo preko vseh mej.
Radiatorski sistem s termostatskimi ventili, TČ s ploščnim izmenjevalnikom v katerega gre 2L vode, pa ni vgrajenega paralelnega zalogovnika!?
V tem poslu sem že več kot četrt stoletja, videl in izkusil sem že marsikaj. Z gotovostjo lahko trdim, da so na videzno najcenejše investicije, s časom večinoma najdražje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Če to leti name, ti lahko povem, da sem pred odločitvijo za Panasonic pridobil vsaj 10 ponudb različnih izvajalcev in samo eden je pogojeval izvedbo   z zalogovnikom. V ponudbi so bile vse kar je pametnega v ti. klima segmentu + Adapt od Kronoterma in tudi tu ni bili obvezen  zalogovnik. Pa sem vsakega vprašal kako je zalogovnikom in kot rečenoga je samo eden priporočal. Težko rečem,  a sem dobil ponudbo od samo enega strokovnjaka, ostali pa naj bi bili šalabajzerji... bi rekel, da ne.
Termostatski ventili nimajo veze s TČ, so bili že prej gor pri uporabi plinske peči
Število ponudb pa res nima prav nobene povezave s pravilnostjo izvedbe!?
Konec koncev ti povem samo kaj je pravilno v primeru kot ga imaš.
Če ti sedaj ni jasno, kaj in kako, ti bo morda, nekoč v prihodnosti?
Izvedba z zalogovnikom je drazja, tudi cas montaze se podaljsa. Ker jih vecina gleda na ceno ga kot kaze ni v ponudbah. Za radiatorski sistem ogrevanja je vsekakor smiseln. Moznost ogrevanja vecih ogrevalnih krogov, skoraj pogoj za hlajenje, moznost regulacije obtocne crpalke, pri termostatskih ventilih lahko preprecimo piskanje in omejimo glasnost sistema, ni vecjega nihanja temperature zaradi odtaljevanj zunanje enote, manj zagonov v prehodnem obdobju...
Ko sem se odločil za TČ sem dobil le dve ponudbi. Ena je vsebovala on-off monoblok EU proizvajalca in je bila brez zalogonika. Druga je vsebovala frekvenčno voden EU monoblok in je investicija kljub 300 l zalogovniku, dodatni črpalki, dodatnem instalacijskem materialu in dodatnemu delu bila za nekaj 100 € cenejša.
Kadar so na radiatorjih termostatski ventili je ta kar obvezen.
Le ti so v takšnem sistemu glavni razlog za odpoved izmenjevalnika, kar pa tako vemo kaj lahko povzroči.
Kakšna dvo ventilatorska mašina lahko pri odtaljevalnem ciklu proizvede tudi več kot 20kw hladilne moči. Pri zaustavljenem pretoku lahko temperatura uparjanja pade tudi pod -40°C. Vsi vemo kaj to pomeni.
Pre-majhni pretoki pa so posledica ponavljajočih lokalnih zamrznitev po istih (manj pretočnih) mestih izmenjevalnika.
Tisti, ki ste spremljali IVT temo, tako veste koliko izmenjevalnikov in posledično celotnih TČ, je šlo v maloro, zaradi neupoštevanja osnovnih delovnih zahtev TČ.
Niti ena ni odpovedala zaradi mraza Wink

oneh... To, da ti je kdo ponudil on off mašino na radiatorjih brez zalogovnika, pa enostavno ne morem verjeti.
Ali ne vemo, da je zadaj bufer v obliki kotla, gre za železno instalacijo velikih premerov in trika, ali podobne radiatorje, ki vsebujejo veliko količino vode?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo - hotel sem samo povedat kakšno je stanje, ko ti izvajalci hodijo na ogled in kaj ponujajo... meni kot laiku na tem področju je seveda bilo čudno kako samo en predlaga zalogovnik, drugi pa ne vidijo smisla v montaži le tega. Pa pustimo to, zdaj je kar je.

Torej predlagaš, da se na radiatorjih zamenjajo termostatski ventili in glave za čisto navadne?
Cisto vredu bo delovalo tudi ce jih odpres Wink temperaturo v prostoru se regulira z vremensko krivuljo.
Glave snemi iz vseh radiatorjev. Vremensko krivuljo nastavi tako, da bo v večjem delu hiše želena temperatura.
Vse pretoke vsaj približno hidravlično uravnoteži s pripiranjem spodnjih ventilov na radiatorjih.
Ko boš z nastavitvijo spodnjih ventilov v vseh prostorih, kjer je temp. višja, dosegel približno enako temperaturo, montiraj glave samo v tisti prostor - prostore, kjer je bivalna temp. hiše moteče previsoka. Navadno je to spalnica-e
Ps. Po vsaki nastavitvi, ki naj bo narejena v majhnih korakih počakaj nekaj dni. Vzemi kot igro za dolge zimske večere Wink
@sassapo, hvala za obrazložitev.
Se kar strinjam z sassapom - sam imam Panasonic T-CAP 12kW TČ ter radiatorsko ogrevanje (nekateri radiatorji imajo tudi termostatske ventile). Prvotna montaža je bila izvedena brez zalogovnika. Težave so bile predvsem ohlajevanje radiatorjev med defrosti in šumenje vode v nekaterih radiatorjih. 

Naknadno sem dodal 200L zalogovnik (zaradi priklopa veje talnega gretja). Defrosti so za polovico krajši, radiatorji se med defrosti ne ohlajajo več in tudi šumenje je izginilo. Po ustrezni nastavitvi obeh vodnih črpalk (TČ in ogrevalni krog) je izguba temperature čez zalogovnik minimalna.
Citat:oneh... To, da ti je kdo ponudil on off mašino na radiatorjih brez zalogovnika, pa enostavno ne morem verjeti.

Ali ne vemo, da je zadaj bufer v obliki kotla, gre za železno instalacijo velikih premerov in trika, ali podobne radiatorje, ki vsebujejo veliko količino vode?
Kletni razvod je tam 2x12 m 5/4" cevi pol se pa po treh vertikalah preseki nižajo vse do 3/8". Radiatorji večina Aklimat in dva Vogel&Noot. Kotel na biomaso je bil pred montažo TČ odstranjen.
Je minilo že kar precej let zato sem še enkrat šel pogledat ponudbi. Zato se moram malce popraviti. Ponudba brez zalogovnika je bila cenejša za tam 400€. Je pa razlika v ceni med monoblokoma bila nekaj čez 600€. Tako je sama instalacija z zalogovnikom bila za okoli 200€ cenejša, kot brez zalogovnika.

Se že kar nekaj desetletij poklicno ukvarjam z investicijami. Niti pomisliti ne moreš na kakšen način in s kakšnimi ponudbami želijo nekateri izvajalci pridobiti posel. Itak vedo, da bo s kakšnimi dodatki (aneksi) vse poplačano, če bo investitor želel delujočo stvar.
Sassapo, mogoče malo smešno vprašanje. A je pri pripiranju spodnjih ventilov potrebno nastavljati na obeh priklopih (levi in desni)? Na obeh je zareza za uravnavanje pretoka...
Če je še to aktualno. Tudi pri meni se je pojavil šum po vgradnji TČ. Rešitev je bila naslednja. Menjava vseh starih radiatorskih ventilov tudi nekaj termostatskih in nekaj povratnih. Potem pa nastavitev na povratnih ventilih na radiatorjih. Klet 1/2 obrata pritlčje 1 obrat, zgoraj popolnoma odprto. Šuma ni več tudi pri višjih pretokih OČ. Strošek 160 eur.
1 2 3
Iskanje po temi